Veľká noc sa blíži, na Zelený štvrtok sa tradične jedáva špenát s vajcom. Ja ale vyskúšam nejakú inú obmenu. Bude špenát, budú vajcia, ale trochu inak. Len tak mi napadá napríklad grécka spanakopita – špenátové trojuholníčky so syrom feta v jemnom filo ceste (podobné nášmu štrúdľovému), slaný špenátový quiche alebo florentínske vajcia. Rozhodla som sa však pre jednoduchú hustú špenátovú polievku a špenátovú frittatu.

Mala som šťastie a zohnala čerstvý mladý špenát. Voňal ako čerstvo natrhané marhule, trochu mi bolo ľúto ho variť, zjedla by som ho aj surový v šaláte, ale nakoniec som ho „šetrne“ pár minút podusila. Frittata je vaječná omeleta so zeleninou, pečená na panvici a zvrchu zapečená v rúre. Ja som však vajcovú zmes s krátko poduseným špenátom naliala do formy na mafiny a zapiekla v rúre so syrom a pažítkou.

Špenátová polievka

  • 1 zemiak
  • 200 g čerstvého alebo mrazeného špenátu
  • ½ strúčika cesnaku
  • muškátový oriešok
  • soľ, čierne korenie
  • citrónová šťava
  • (smotana)

V malom množstve osolenej vody uvaríme do mäkka očistený zemiak, potom k nemu pridáme pretlačený cesnak, čerstvý špenát, trochu postrúhaného muškátového orieška, drveného čierneho korenia a krátko povaríme, kým špenát nezvädne. Polievku najemno rozmixujeme ručným mixérom a podľa potreby dochutíme soľou, pár kvapkami citrónovej šťavy alebo smotany. Podávame s vareným vajcom a pokvapkané dobrým olivovým olejom.

Špenátová frittata

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 1 malá cibuľa
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • 4 vajcia
  • 150 ml sladkej smotany
  • 100 g obľúbeného tvrdého syra (gruyére, ementál, čedar…)
  • bylinky podľa chuti

Na troške oleja krátko podusíme špenát s cesnakom, dochutíme korením, soľou a čerstvo postrúhaným muškátovým orieškom a necháme chvíľu vychladnúť. Medzitým si predhrejeme rúru na 170°C a jamky mafinovej formy vytrieme olejom, maslom alebo masťou. Špenát rovnomerne rozdelíme do jamiek mafinovej formy. Vajcia vidličkou rozšľaháme so smotanou, štipkou soli a mletého čierneho korenia a touto vaječnou zmesou zalejeme jamky mafinovej formy (max. do polovice výšky jamiek, frittata vybehne). Navrch do každej jamky položíme plátok obľúbeného syra (môže byť aj strúhaný), posypeme drveným čiernym korením, bylinkami a dáme zapiecť do rúry, pokým vajcia nestuhnú, na cca 20 – 30 minút. Podávame s pečivom, šalátom alebo inou zeleninou.

Ďalšie inšpirácie na Zelený štvrtok:
Zelený štvrtok
Nečakajte (na) špenát
Nenahraditeľná náhrada
S rozumom = sezónne
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Dresingová mágia
Niečo malé na obed
Nielen na deň zelený

Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Thajský vánok – thajská kokosová polievka tom kha gai
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
3 z 1 – špargľová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – thajská ostrokyslá polievka tom yam
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Zelený štvrtok – polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
Bento 2.0 – polievka miso (japonská polievka z fermentovanej sójovej pasty miso)
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba