Aj keď si myslím, že do zimy ešte párkrát gril rozžeravíme, už teraz tvrdím, že to bola veľmi vydarená a aktívna grilovacia sezóna. Nový gril sa osvedčil, celkom slušne sme ho zabehli a teším sa, že som bohatšia o cenné skúsenosti a zážitky. Musím pochváliť najmä muža, ktorému sa neťažilo gril stále vyťahovať a následne čistiť, dokonca na ňom spravil menší tuning. No, estét … Grilovali sme okrem mäsa a rýb hlavne veľa zeleniny a ovocia. Od obligátnej špargle, cukín, paprík, baklažánov cez kukuricu, hríby až po ananás a nektárinky. Aj koláč som v grile upiekla.

Celkom ma chytilo grilovanie ako prvý krok k ďalšiemu spracovaniu surovín. Že si najprv niečo ogrilujem a potom z toho niečo spravím. Ogrilujem ovocie, ktoré použijem do nejakého dezertu. Z grilovanej zeleniny urobím nátierku, dip, omáčku. Alebo ogrilujem paradajky, z ktorých uvarím polievku. Výbornú! Okrem toho, že sa chuť paradajok skoncentruje a polievku netreba vôbec dosládzať ani dokysľovať, grilovaním získa aj veľmi príjemný, údený akcent. (Podporila som ho ešte údenou paprikou.) Paradajková polievka je veľká téma. Existuje nekonečné množstvo variácií. Ja by som napríklad slovenskú „sladkú“ paradajkovú polievku s klinčekom a škoricou zapísala na zoznam nášho kultúrneho dedičstva. Z čerstvých paradajok, bez zahusťovania zápražkou, proste čisté, zdravé a moderné jedlo. Čert ber bryndzové halušky, ak by som mala pre cudzincov uvariť nejaké slovenské jedlo, uvarila by som napríklad slovenskú paradajkovú polievku s ryžou, vo svete nemá páru. Napriek tomu veľmi rada objavujem stále nové a nové kombinácie chutí paradajkovej polievky a táto najnovšia „smoky“ variácia bola naozaj výnimočná.

Polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky

  • 1,5 kg paradajok
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 lyžičky červenej mletej údenej papriky
  • 1 vetvička tymianu
  • 1 bobkový list
  • 1 dl smotany
  • soľ, čierne korenie
  • krajec zemiakového alebo kváskového chleba na osobu
  • syr Gruyère na posypanie

Paradajky priečne prekrojíme a položíme reznou stranou na rozpálený gril. Po pár minútach, keď sa paradajky zatiahnu a skaramelizujú, ich ogrilujeme ešte z opačnej strany pár minút. Paradajky opatrne prenesieme do nádoby, aby sme z nich nestratili ani kvapku šťavy a necháme vychladnúť.
Medzitým si v hrnci na masle a oleji orestujeme na kocky pokrájanú, očistenú cibuľu a roztlačený cesnak do mäkka. Z grilovaných paradajok stiahneme šupky a vykrojíme stopky. Zachytávame aj šťavu. Zmäknutú cibuľu a cesnak poprášime údenou paprikou, pár sekúnd restujeme a pridáme paradajky aj so šťavou, tymian, bobkový list a ak treba, podlejeme ešte 2 dl vody. Posolíme, pridáme mleté čierne korenie, privedieme k varu, stiahneme teplotu, prikryjeme a pomaly varíme, kým sa paradajky nerozpadnú. Potom vyberieme bobkový list a stonku tymianu a polievku rozmixujeme v mixéri, kuchynskom robote alebo ponorným tyčovým mixérom dohladka. Do polievky nakoniec zamiešame smotanu a podľa potreby dosolíme.
Krajce chleba opečieme v grile z jednej strany, otočíme a opečené strany posypeme postrúhaným syrom. Zapečieme, kým sa syr neroztopí.
Polievku podávame posypanú nahrubo mletým alebo drveným čiernym korením a s opečeným chlebom so syrom.

Grilované portobello šampiňóny so zelenou posýpkou

  • 6 – 8 portobello šampiňónov alebo bedlí
  • 5 lyžíc oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • 1 – 2 krajce chleba
  • hrsť petržlenovej vňate
  • cherry paradajky
  • 40 g syra feta
  • hrsť strúhaného syra parmezánskeho typu

V miske zmiešame olej a prelisovaný cesnak so štipkou soli a čerstvo mletým čiernym korením. Na zelenú posýpku natrháme chlieb na menšie kúsky a rozmixujeme ho v kuchynskom robote alebo mixéri s posekanou petržlenovou vňaťou.
Očistené klobúky šampiňónov ogrilujeme z vnútornej strany zhruba 5 minút. Potom ich vyberieme na tácku, vnútrajšky potrieme cesnakovým olejom, posypeme polovicou zelenej posýpky, na ňu poukladáme polovice cherry paradajok, rozdrobenú fetu a posypeme strúhaným parmezánom. Nakoniec posypeme zvyšnou zelenou posýpkou a plnku dlaňou mierne pritlačíme, aby sa nesypala von. Naplnené klobúky opať pokvapkáme cesnakovým olejom a dáme späť na gril na najvyššiu mriežku. Priklopíme a grilujeme ďalších 5 až 8 minút, kým klobúky nezmäknú a posýpka nezhnedne.
Podávame so zeleninovým šalátom ako ľahký obed alebo večeru, alebo samotné ako predjedlo.

Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Thajský vánok – thajská kokosová polievka tom kha gai
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
3 z 1 – špargľová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – thajská ostrokyslá polievka tom yam
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Zelený štvrtok – polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
Bento 2.0 – polievka miso (japonská polievka z fermentovanej sójovej pasty miso)
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba