Berlín nie je moja cestovateľská destinácia snov, ale kvôli káve som mu dala ešte jednu šancu. Z Berlína sa totiž stalo hlavné európske mesto kávy. „Skočiť si na kávu do Berlína“ nás lákalo už dlhšie, a tak sa naším food city breakom roku 2016 stal Berlín práve vďaka káve. Ak ste prepadli výberovej káve ako my a chceli by ste sa nakofeínovať práve v Berlíne, zíde sa vám Specialty Coffee Map Berlin. (My sme ju využívali aj ako mapu mesta, s plánikom mestskej dopravy a navigáciou cez Google Maps sme sa bez klasickej mapy zaobišli.)

Skvelých kaviarní je v Berlíne veľa, vyberali sme si tie s najzvučnejšími menami, ale aj improvizovali za pochodu. Ťažko povedať, ktoré sú najlepšie, alebo kde nám chutilo najviac, každému sa páči niečo iné a záleží aj na danej atmosfére a servise, ktorý ovplyvní celý výsledný dojem. My sme sa snažili o tzv. všehochuť – pokryť čo najväčšiu škálu podnikov a konceptov, aby sme získali čo najširší prehľad, ale neurobíte chybu ani keď si budete vyberať kaviarne v blízkosti bodov vášho záujmu, lebo dobrých kaviarní je už toľko, že sa všade nájde v blízkosti nejaká dobrá. Lákal nás hlavne koncept kaviarne s vlastnou pražiarňou (napr. v The Barn alebo v Bonanze s ich vytuneným Probatom), vôňa čerstvo praženej a mletej kávy je tu vždy najomamnejšia. Baristi sú väčšinou veľmi zdieľni a radi vám vysvetlia, akú kávu práve majú, ako ju pripravujú, dajú vám z nej ovoňať a prezradia recepty. Najmä príprava filtrovanej kávy je vždy zážitok.

Materiálu by teda bolo na ďalšie dva výlety do Berlína.

Písať tu nejaký osobný rebríček TOP berlínskych kaviarní nebudem, lebo sa to nedá, všetky sa nám páčili a každá mala niečo do seba. Osobitne spomeniem len tie, ktoré nám najviac utkveli v pamäti, lebo za celý čas sme ani raz nepili zlú kávu. Káva bola všade super. (Čo sa, napríklad, nedá povedať o Barcelone, aj keď aj tam sme chodili po výberovej káve.) Berlín je plný baristov z Nového Zélandu, Austrálie a Londýna, ktorí sem prišli zaúčať Berlínčanov do tretej kávovej vlny a ostali. V kaviarňach si preto moc nezašprechujete, všetci hovoria po anglicky a o to dupľom, keď počujú, že nie ste rodení nemecky hovoriaci. S angličtinou sme v Berlíne nemali nikde problém, všetko sa nám zdalo poangličtené, jedálne lístky, kultúrne programy, inštrukcie či orientačné tabule.

Fajn, ale v jednej kaviarni si môžete pokecať aj po slovensky. V Happy Baristas (aktualizácia 2023: kaviareň ukončila svoju činnosť) v blízkosti stanice Ostkreuz, kde je jedným zo spolumajiteľov šikovný Marián Plajdičko (predtým pracoval v The Barn). Popýtajte sa ho, kam v Berlíne na dobré jedlo a dobrú kávu, tipy z prvej ruky sú na nezaplatenie. V Happy Baristas sme prvý raz ochutnali aj nitro cold brew, čo je sýtená, za studena filtrovaná káva, ktorú vám načapujú ako malé pivo. Zaujímavý zážitok a osviežujúca alternatíva na leto, budeme sa po nej na Slovensku pýtať. Happy Baristas má u mňa ešte jedno veľké (estetické) plus – kvety. Interiérová zeleň je teraz veľmi trendy a naozaj interiér ozvláštni a pozdvihne. Zo závesnej kvetinovej inštalácie v Happy Baristas som bola uchvátená. Ďalšou kaviarňou, kde som si všimla výraznej zelene bola novučičká prevádzka pražiarne Bonanza Coffee na Adalbertstrasse v Kreutzbergu. Na fotkách v najnovšom čísle časopisu Standart je nafotená ešte bez štyroch obrovských aranžmánov s tropickými monsterami, ktoré v tejto industriálnej hale plnej moderného dizajnu pôsobia naozaj famózne (vrátane stoličiek Wishbone Chair, neviem, či som niekedy sedela na káve na drahšej stoličke).

Dizajn je pre všetky kaviarne tretej vlny neodmysliteľnou súčasťou, nebudete sa vedieť vynadívať na štýlové doplnky, dekorácie a kávový servis. Bavilo ma sledovať, ako to majú kde zariadené a ako prevádzka funguje. So záujmom sme pozorovali nastajlovaných baristov a štamgastov, ako vystrihnutých z alternatívnych časopisov. Apropo, časopisy. Osobitná téma a môj najväčší zdroj inšpirácie z Berlína. V každej kaviarni tu narazíte na kvalitné, drahé časopisy na spríjemnenie času pri káve a skompletizovanie zmyslového pôžitku. Na to som sa vždy tešila najviac – aké nové časopisy vyňúram v ďalšej kaviarni a ako si v nich budem listovať. (O špecializovaných predajniach dizajnových urban časopisov ani nehovorím, tam nemôžem ani vkročiť. Do Do you read me?! som sa ale odvážila…) Medzi moje najväčšie objavy patrí Brownbook, Woven a Brygg. A, och, prvý krát som držala v rukách Monocle.

Ak sme už pri tých časopisoch, prvé číslo 38Hours Travel Guide bolo venované práve Berlínu, tak ak vyhľadávate neturistické ciele, insiderské tipy miestnych a plánujete Berlín, tento sprievodca vám možno príde vhod. Specialty Coffee Map sú skvelou pomôckou pri objavovaní berlínskej kávovej scény, rýchlo však pribúdajú nové prevádzky a takáto kávová mapa nebude nikdy aktuálna. Kaviarnici a baristi sú však zomknutá komunita, poznajú sa navzájom a podporujú, spýtajte sa preto priamo v kaviarňach (napr. v Nano Kaffee je veľmi ochotná baristka), čo je kde nové a dozviete sa aj to, čo v oficiálnych sprievodcoch nenájdete. Tak sme sa dopočuli napr. o kaviarňach Fenster, Home, Populus a Camon. Materiálu by teda bolo na ďalšie dva výlety do Berlína. Prevezmite po nás štafetu a choďte odhaľovať ďalšie berlínske kaviarenské skvosty. Vysoké dávky kvalitného kofeínu a endorfínov vám budú sladkou odmenou.

Ďalšie články o Berlíne:
Street Food – Berlin style
Ako sa zobúdzať v Berlíne
Večery v Berlíne 40+
Nebo nad (naším) Berlínom

Fotogaléria: