Štvordielna TV séria sestier Chiappových Simply Italian ma opäť nadchla pre cestoviny. Mám od nich na zozname hneď niekoľko krásnych receptov a minulá Veľká noc bola tou správnou príležitosťou pripraviť jeden z nich. Maximálne jarný a sezónny. Vajíčka, špenát, špargľa. Čo môže byť viac jarné a veľkonočné?

Týmto receptom na plnené ravioli som si chcela precvičiť niektoré kuchárske zručnosti, lebo v poslednej dobe v kuchyni málo ručne tvorím. A toto je tak trochu skúška nervov a trpezlivosti. Filigránska robota a zároveň náročný multitasking a timing v jednom. Treba pracovať rýchlo, no jemne a opatrne. Kmitala som o dušu. (OK, aj nadávala.) Ale tá odmena nakoniec! Nenapodobiteľná chuť domácich cestovín, lahodná kombinácia údeného lososa, špenátu a ricotty a do toho roztekajúci sa teplý žĺtok na opečenej špargli. Spolu s preškvareným maslom a parmezánom hotové lukulské hody, hmmm…

Vajíčka, špenát, špargľa. Čo môže byť viac jarné…?

Už sa teším na ďalšie cestovinové tvorenie. Mám v pláne na leto a jeseň od sestier Chiappových ešte štyri zaujímavé kreácie, tak som sama zvedavá, či sa k nim dostanem. Ale určite sa vám tu s nimi pochválim. Teda ak sa mi bude dariť a bude to zverejniteľné. Zatiaľ ale nepredbiehajme, ešte som nezabudla.

Ravioli plnené údeným lososom a tekutým vajíčkom so špargľou

Cesto na 4 ravioli:

  • 200 g hladkej múky (alebo semoliny)
  • 2 vajcia
  • štipka soli

Plnka:

  • 150 g špenátu
  • 150 g ricotty
  • 50 g údeného lososa
  • 50 g parmezánu
  • štipka mletého muškátového orieška
  • kôra z ½ citróna
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 4 žĺtky
  • zväzok zelenej špargle
  • olivový olej
  • citrónová šťava z ½ citróna
  • štipka soli
  • 50 g masla
  • parmezán
  • petržlenová vňať

Na cesto si zmiešame múku s vajcami a soľou a vymiesime hladkú, nelepivú a kompaktnú hmotu. Vytvarujeme do gule, zabalíme do mikroténového vrecka a necháme aspoň hodinu odpočinúť. (Môže stáť aj v chladničke cez noc.)
Na plnku si sparíme špenát, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Čo najviac z neho vytlačíme vodu a posekáme ho najemno. Lososa si nakrájame nadrobno a zmiešame so špenátom, ricottou, vajcom, postrúhanou citrónovou kôrou, strúhaným parmezánom, muškátovým orieškom, soľou a vajcom. Odložíme do chladu.
Očistenú špargľu potrieme olivovým olejom a pár minút ju opekáme na (grilovacej) panvici, kým nezmäkne. Špargľu preložíme na servírovací tanier, dochutíme soľou, citrónovou šťavou a udržiavame v teple.
Odpočinuté cesto opäť dobre premiesime, aby zmäklo a zvláčnelo. Rozvaľkáme ho na dva rovnaké tenké pláty. Na jeden (spodný) plát v rovnomerných rozostupoch navrstvíme 4 kôpky z lososovej plnky a vyhĺbime v nich jamky. (Alebo môžeme plnku nastriekať zdobiacim vreckom do prstencov.) Do každého hniezda opatrne vyklepneme vaječný žĺtok tak, aby sa neporušil a nepraskol. Žĺtky posolíme, okolie hniezd potrieme vodou a plát prekryjeme vrchným plátom. Čo najopatrnejšie vytvarujeme ravioli, cesto okolo plnky popritláčame a rozkrájame na jednotlivé porcie.
Kým nám zovrie voda na cestoviny, si v malom hrnci rozohrejeme maslo, postrúhame trochu parmezánu a natrháme lístky peržlenovej vňate na dokončenie.
Do vriacej posolenej vody opatrne vkladáme ravioli (najbezpečnejšie sa ravioli prenášajú a do vody vkladajú na kuse papiera na pečenie) a varíme 3 – 4 minúty, podľa veľkosti, kým nevyplávajú na povrch. Pozor, aby sme ich neprevarili a žĺtky nestuhli.
Kým sa ravioli varia, si naaranžujeme na taniere opečenú špargľu a preškvaríme maslo. V momente, ako sa ravioli uvaria, ich vyberieme na taniere, posypeme lístkami petržlenovej vňate, prejeleme horúcim maslom a posypeme troškou parmezánu. Podávame ihneď, aby zostali žĺtky v raviolách teplé.

Ďalšie inšpirácie na Zelený štvrtok:
Zelený štvrtok
Zelená sa, zelená…
Nečakajte (na) špenát
Nenahraditeľná náhrada
S rozumom = sezónne
Dresingová mágia
Niečo malé na obed
Nielen na deň zelený

Ďalšie recepty na domáce cestoviny:
Hrá sa celá rodina
Ako vzniká obed
Jeseň naružovo
Pasta party
Tak trochu „après-ski“
Aj ja chcem jesť ako Nigella
Strasti a slasti s Venušiným pupkom
Pesto presto
Víkend s tekvicami
Mamma mía
Kamufláž na sto spôsobov