Uhorka teda nie je veľmi „cool“ zelenina. Či už šalátová alebo nakladačka, s uhorkami je u nás dosť nuda. Na popularite im túto sezónu nepridala ani španielska aféra, takže si myslím, že by sme ich mali nejako rehabilitovať a dať im druhú šancu.

Spomínam si, že prvé netradičné použitie uhorky som videla kedysi dávno v Pimm’s koktejloch. Vtedy sa mi to zdalo šialené. Postupom času som si na originálne chute a kombinácie zvykla a zistila som, že mi uhorka veľmi chutí v tekutom stave. „Vypiť“ chladivú uhorku je pre mňa oveľa zaujímavejšie ako ju schrúmať v sendviči.

Žiadne varenie, žiadna zdĺhavá príprava.

Výborným spôsobom, ako sa uhorkou osviežiť, je studená polievka. Žiadne varenie, žiadna zdĺhavá príprava. Rozmixujete ošúpané šalátové uhorky a buď podporíte ich chladivý efekt jogurtom, či kefírom, alebo stavíte na protiklad chutí a skombinujete ich s niečím ohnivým, napríklad cesnakom alebo čili. Podobne môžete hladkú konzistenciu polievky zjemniť krémovým zrelým avokádom, alebo naopak, zdrsniť mletými mandľami alebo vlašskými orechmi. Takáto uhorková polievka sa bude famózne vynímať na vašej letnej párty, ak ju ponalievate do koktejlových martini pohárov, alebo do pekných štamperlíkov ako chutné predjedlo. Zbohom, nudný uhorkový šalát!

Studená uhorková polievka

  • 2 šalátové uhorky
  • 1 zrelé avokádo
  • 3 jarné cibuľky
  • 3 dl studeného (zeleninového) vývaru
  • 1 biely jogurt
  • soľ
  • štipľavá červená mletá paprika alebo čili (nemusí byť)
  • mäta, bazalka, kôpor alebo iné mäkké bylinky podľa chuti
  • olivový olej na servírovanie

Ošúpané uhorky rozmixujeme s avokádom, cibuľkami, vývarom, jogurtom a mäkkými bylinkami dohladka a podľa potreby dochutíme soľou a štipľavou paprikou. Pred podávaním polievku pár hodín chladíme v chladničke. Podávame s trochou olivového oleja, s bylinkami, prípadne s kockami ľadu.

Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Thajský vánok – thajská kokosová polievka tom kha gai
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
3 z 1 – špargľová krémová polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – thajská ostrokyslá polievka tom yam
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Zelený štvrtok – polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
Bento 2.0 – polievka miso (japonská polievka z fermentovanej sójovej pasty miso)
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba