Po sto rokoch som sa vybrala na trh na Miletičku. Pracujúci človek sa tam normálne cez deň nedostane, teraz si to môžem dovoliť. Niežeby ma tam niečo špeciálne ťahalo. Sortiment zeleniny a ovocia je rovnaký ako v supermarketoch, až na to, že tu si trhovníci nedovolia ponúkať poškodený alebo nebodaj zhnitý tovar. Jablká sú vyleštené, jarné cibuľky úhľadne pristrihnuté a očistené, čerstvé reďkovky umyté a zvlhčované rozprašovačmi. Na Miletičku ma privábil stánok s exotickými koreninami a bylinkami, avšak nedostala som to, čo som dúfala. Ale aspoň som si po rokoch splnila sen a nakúpila bylinky na kompletnú bylinkovú záhradu. Hádam len estragón mi chýba do základnej výbavy.

… vari si Slováci nezaslúžia I. triedu?

Ale čo ma potešilo, boli kopce sezónnej záhoráckej špargle. Zelenej aj bielej. Síce nerozumiem, prečo len II. a III. triedy, vari si Slováci nezaslúžia I. triedu? Ja viem, dôchodcovia, korzujúci po Miletičke s pár eurami v dlani, si I. triedu nekúpia, ale čo ja? Ja by som si za kvalitu zaplatila… So zväzkom krásnej čerstvej zelenej špargle som sa vydala domov, s hlavou plnou nápadov, ako s milou špargličkou naložiť. Hneď na obed si spravím klasiku, len tak povarenú špargľu s holandskou omáčkou. Mám na ňu čerstvé domáce vajcia od susedov. Polovicu varenej špargle nechám manželovi na večeru a zapečiem mu ju so zvyškami nespotrebovanej holandskej omáčky a so syrom žervé. A z odrezaných tuhších koncov si spravím na ďalší deň krémovú polievku. Teraz je sezóna, treba jesť špargľu!

Špargľa s holandskou omáčkou

  • špargľa
  • 4 žĺtky
  • 100 g masla
  • soľ, ocot, kajenské korenie

Zo špargle odstránime tuhé konce (stonku špargle chytíme do oboch rúk a ohneme, kým nepraskne. Časti so špičkami sú krehké a vhodné na krátke varenie v pare alebo blanžírovanie, tuhšie konce využijeme do polievky, vývarov či pyré.), opláchneme, ošúpeme konce a uvaríme v slanej vode cca 5 minút, pokým nezmäkne. Maslo si roztopíme v menšom hrnci alebo hlbšej panvičke. Žĺtky dáme do sklenenej ohňuvzdornej misy nad hrniec s mierne vriacou vodou a pomaly ich nad parou (ručne) šľaháme, kým mierne nezosvetlejú a nezačnú naberať objem. Potom do nich (za stáleho miešania) pomaličky prilievame roztopené maslo, kým sa omáčka nespojí a nezhustne. Môžme podľa chuti zriediť pár kvapkami studenej vody a dochutiť pár kvapkami octa (alebo citrónovej šťavy), soľou a štipkou kajenského korenia. Parenú/varenú špargľu s holandskou omáčkou podávame napr. s varenými zemiakmi alebo s opečeným toastom, mesiačikom citróna na pokvapkanie, prípadne aj s listovým šalátom.

Zapekaná špargľa so žervé syrom

  • varená špargľa
  • 1 jarná cibuľka
  • zvyšky holandskej omáčky
  • čerstvý syr žervé (prípadne lučina)
  • petržlenová vňať
  • soľ, čierne korenie

Varenú špargľu poukladáme do zapekacej misky, posypeme posekanou jarnou cibuľkou, zalejeme holandskou omáčkou a potrieme žervé syrom. Posolíme, okoreníme a krátko zapečieme v rozohriatej rúre. Podávame teplé s pečivom alebo listovým šalátom.

Krémová špargľová polievka

  • špargľa
  • 1 malá cibuľa
  • soľ, biele korenie
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 dl mlieka

Očistenú špargľu pokrájame na menšie kúsky a povaríme domäkka v menšom množstve vody (3 – 5 dl vody, podľa porcií) s celou cibuľou a soľou. Cibuľu vyberieme a špargľu vo vode, v ktorej sa varila, rozmixujeme. V panvičke alebo druhom hrnci si roztopíme maslo, zapražíme múkou, rozmiešame s mliekom a miešame, kým sa nám zápražka neprevarí a nezhustne. Vmiešame ju do rozmixovanej špargľovej polievky a ešte chvíľu povaríme. Ochutíme soľou, mletým bielym korením a podávame napr. s créme fraiche alebo kyslou smotanou a jemným pečivom.

Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Thajský vánok – thajská kokosová polievka tom kha gai
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – thajská ostrokyslá polievka tom yam
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Zelený štvrtok – polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
Bento 2.0 – polievka miso (japonská polievka z fermentovanej sójovej pasty miso)
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba