Tak toto bolo perfektné! Andalúzia si nás získala na plnej čiare! Malaga je prekrásna, čistá, udržiavaná, kultúrna, bezpečná a priateľská. Nemohli sme si lepšie vybrať. Vnútorné mesto je pomerne kompaktné, ak chcete, všade sa dá ísť pešo. Keďže sme boli v Malage prvýkrát, objavovali sme primárne historické centrum a priľahlé štvrte. Ani raz sme nemuseli ísť do supermarketu. Všetko potrebné sme kupovali v tržnici a v malých obchodíkoch, prevádzkovaných miestnymi. Luxus. Čisté, udržiavané pláže, vyhliadky, množstvo exotickej zelene a vtáctva, kvalitný verejný priestor a fantastické jedlo, čo viac si na cestách priať?

Nemohli sme si lepšie vybrať.

Káve sa budem venovať zvlášť, teraz len pár všeobecných postrehov k miestnej gastronómii a tipov, kam zájsť na dobré jedlo. Číslo jeden sú pre nás pri mori vždy ryby a morské plody a v Malage sme si naozaj prišli na svoje. Priamo v centre sa nachádza tržnica Mercado Central de Atarazanas, kam sme chodili na nákupy šunky, paradajok, olív a syrov, ako aj na rýchle obedy do stánku s plodmi mora Marisquería El Yerno. Čerstvé ustrice, mušle, slimáky, krevety, stačilo si ukázať prstom a o ostatné sa už postaral personál. Fascinovali ma hlúčiky miestnych postarších pánov, ktorí si sem prišli na pohár vína k obedu a jedli britvovky a krevety. Alebo miestni robotníci, ktorí prišli v rámci obedňajšej prestávky na ustrice. Úplne iný vesmír a kultúra. Keď sme prišli po druhý raz, personál nás už poznal a už nám nalieval cavu, ktorú sme pili minule. Ochutnala som takmer všetky druhy mušlí, deti si dávali krevetové a chobotnicové špízy „a la plancha“ (opekané na platni), muž „scampi“ (nórskeho homára) a mne najviac chutil svieži chobotnicový šalát. K poháru bubliniek si neviem predstaviť lepšie gurmánske potešenie.

Nemusíte sa báť jesť v marisqueriách kdekoľvek po meste, ani v chiringuitách na pláži. Pre chiringuitá (plážové bary) sú v Malage charakteristické vonkajšie ohniská v podobe nerezovej loďky. Ak sa v nich pečú ryby, podnik má otvorené, smelo vstúpte. Rozhodujte sa podľa toho, kde sa vám najviac páči prostredie a kde je najviac miestnych. Tam je to vždy najlepšie. Z ponuky jedál v plážových baroch sú v Malage najobľúbenejšie „espetos“, sardinky na prírodný spôsob, ponapichované na kovové ražne a pečené nad pahrebou, nám ale viac chutili vyprážané sardelky s citrónom. Mali sme ich napríklad v Chiringuito La Campana Playa na promenáde Misericordia. A nezabudnite ani na tradičný paradajkový šalát s tuniakom a cesnakom. A, samozrejme, na vermút. Len si dajte pozor na otváracie hodiny, po tretej je takmer všade siesta.

Historické centrum je dosť prispôsobené turistom, ale ak sa vyhnete fastfoodovým reťazcom, pizzeriám, talianskym reštauráciám a burgrárňam, neurobíte nikde chybu. Ak ste konzervatívnejší a preferujete osvedčené klasiky, odporúčam dva populárne podniky so skvelou atmosférou a prostredím. Tapas reštauráciu Kraken na krásnom námestí Plaza de las Flores, kde to neskutočne žije. Ani v chladnejšom počasí neváhajte ostať vonku, s množstvom zásten a ohrievačov sa tu dá sedieť celoročne a je tu väčšia zábava. Jedlá sú menšie, vhodné na vzájomné ochutnávanie, hravo sa vo väčšej skupinke prejete celým jedálnym lístkom. Dajte si patatas bravas, za mňa najlepšie z celej Malagy a ak ste ešte nikdy nemali španielsky dezert tocino de cielo, určite ho ochutnajte. Ide o „puding“ podobný flanu, ale je úplne bez mlieka, čiže vhodný aj pre ľudí s intoleranciou laktózy. Tocino je čisto zo žĺtkov a cukru a z bielkov sa k nemu ako kontrapunkt podáva kyselkavá citrusová pena.

Ak ale dávate prednosť menej frekventovaným miestam, vyskúšajte reštauráciu z rovnomennej sevillskej gastro skupiny Perro Viejo, ukrytú na útulnom, malom námestíčku Plazuela de San Juan de Dios. V moderne zariadenej zrekonštruovanej historickej budove s centrálnym schodiskom si môžete vybrať medzi kaviarenským posedením na prízemí alebo jedálenskou časťou na poschodí a z menu celosvetovo známe pokrmy ako tacos, ceviche, gyozy alebo španielske krokety či paellu.

No v prípade, že sa chcete lokálnej gastronómii dostať viac pod kožu a zažiť niečo autentickejšie, mám dva tipy z dielne najslávnejšieho malagského šéfkuchára Daniho Carnera. Popri michelinskej reštaurácii Kaleja mu patria dva ďalšie podniky, tradičná taberna so sezónnym menu La Cosmopolita a moderné bistro La Cosmo s ocenením Bib Gourmand. Aj keď som podvedome preferovala moderné La Cosmo, nakoniec nás očarila oveľa viac práve oldschoolová La Cosmopolita, zrejme aj preto, že sme v nej zažili pravú, nefalšovanú andalúzsku pohostinnosť. Málo cudzincov, personál s lámanou angličtinou, ale nenechajte sa odradiť. Najlepším zážitkom pre nás boli paradoxne krevety so surovým vaječným žĺtkom, od ktorých nás obsluha mierne odrádzala, vraj je to dosť nudné jedlo a máme si dať radšej len polovičnú porciu. Nám ale tieto krevety pripadali veľmi originálne a vôbec nie nudné. V jedálnom lístku, naopak, nenájdete najslávnejšie jedlo tejto reštaurácie – špikovú kosť s tatarákom z kreviet, podávanú s chrumkavým sardínskym chlebom pane carasau. Objavná surf & turf kombinácia, nadupaná umami! A nakoniec si určite doprajte aj syrovú tortu, lebo ju tu robia z kozieho syra payoyo. A vlastne na čokoľvek „payoyo“ v Andalúzii natrafíte, vyskúšajte, neobanujete. V La Cosmopolite sme boli nadšení všetkým od domáceho kváskového chleba, marinovaných olív až po skvelé bublinky, či geniálne ustrice, všetko bolo super kvalitné a lahodné.

Moderné bistro La Cosmo je o poznanie kozmopolitnejšie. V interiéri odporúčam sedieť pri barovom pulte a sledovať prácu v otvorenej kuchyni z bezprostrednej blízkosti. Opäť, skvelý corpinnat, olivy i chlieb. Z ochutnaného nás najviac oslovil pikantný tatarák z tuniaka a grilovaná kápia s omáčkou zo sušenej tresky bacalao a krémom zo zeleného korenia. A úžasný flan z kukuricovej múky s kukuricovým karamelom, ktorý chutil ako čerstvé pukance s maslom v krémovej podobe, perfektný nápad! Napriek všetkému, ak by som si mala vybrať medzi La Cosmo a La Cosmopolitou, zvolila by som tradicionalistickejšiu La Cosmopolitu práve pre jej nezameniteľnú atmosféru a lokálnosť. Jedlo je pre nás menej známe, chute náročnejšie a pre všetkých, čo radi objavujú, zaujímavejšie.

Pre ešte dobrodružnejšie povahy ale odporúčam vytiahnuť päty z centra a preskúmať minimálne susedné štvrte. V Soho, nachádzajúcom sa medzi historickým centrom a prístavom, južne od rušného bulváru Alameda Principal nájdete množstvo kaviarní, tapas barov, krčmičiek a menších, butikových hotelov. Ak chcete niečo sofistikovanejšie a instagramovateľnejšie, zájdite do tapas baru La barra de Doña Inés zo známej gastro siete Terceracto. Varí sa až od ôsmej večer, nedá sa sem spraviť rezervácia, ale príďte radšej skôr a dajte si niečo zo studenej kuchyne. V octe nakladané sardelky „boquerones en vinagre“, gildy – na špáradlách ponapichované chuťovky, plnené vajíčka, majonézový šalát, paradajkový šalát s tuniakom a k tomu vermút do brúseného pohára, nech to má štýl.

No ak chcete naozaj autentický a zapamätateľný zážitok zo Soho, prejdite sa do miestnej populárnej taberny La Pechá na nároží ulíc San Lorenzo a Martínez Campos. Identifikujete ju už zďaleka podľa hlúčikov ľudí, postávajúcich pozdĺž okien aj zvonka. Fičia tu domáce vermúty, červené víno a pivo. Šikovný personál si vás odchytí už na ulici a doslova vás vtiahne dnu. Nájdu vám tu miesta a ani sa nenazdáte, k pitiu vám na stôl pristane nejaké malé jedlo na účet podniku. Komunikácie sa nebojte, vystačíte si s frázou „uno más, por favor“ (ešte jeden, prosím) a prijmú vás za svojich. Je to až dojímavé. Ak ste sa doteraz držali, tu si Malagu totálne zamilujete na celý život.

A ešte dva skvelé tipy v štvrti Perchel, ktoré sa vám zídu večer, napríklad po ceste z hlavnej vlakovej stanice. Nachádzajú sa oproti sebe v bočnej uličke od hlavnej ulice Cuarteles. Nebudú tu takmer žiadni cudzinci, personál veľmi nehovorí po anglicky, ale zvládnete to. Vo vermúterii Más Vermút nájdete online jedálny lístok aj v angličtine, vybrať si môžete tapas, picoteo (studené a teplé misy), hlavné chody, ale aj degustačné menu. Najvzácnejšia je tu široká ponuka vermútov z Malagy, Madridu, Jerezu, Astúrie, Galície či Katalánska. Vermútov bielych, červených, aj ružových, z rôznych odrôd viniča, zmesí bylín a korenia a dokonca aj vermút nealkoholický. Ach, toto mi v strednej Európe tak chýba!

No a oproti Más Vermút je zas nenápadný Almijara Casual Bar, ktorý je staromódny len na prvý pohľad, lebo keď nakuknete do jedálneho lístka, nebudete veriť. V bare pracujú dvaja bodrí starí páni, od ktorých by ste iste nečakali, že vám vyseknú žemličky bao s bravčovým mäsom cochinita pibil, peruánske tiradito (obdoba ceviche), či sendvič (camperito) z brioškového cesta s tuniakovou majonézou, šunkou jamón a korením furikake. Akože, čože?!? Zemiaky patatas bravas nám naservírovali do keramických nádob, pripomínajúcich veľké zemiaky, to nás fakt pobavilo, smejeme sa na tom doteraz. Skvelý podnik so skvelými ľuďmi, čistá radosť a zážitok z objavovania lokálnej gastrokultúry!

Veľa krásy a kultúry sme si v Malage užili. Chôdzu po hladkej dlažbe z ušľachtilých kameňov, po mramorových schodiskách domov, po parkoch s bujnou zeleňou alebo promenádach. Nadšení sme boli z návštev fantastických múzeí, galérií (vo všetkých bolo vždy niekoľko skupín školopovinných detí na exkurzii) či z premietania filmu zo súťažnej sekcie filmov o jedle v rámci filmového festivalu, ktorý sa v Malage práve odohrával. Bavilo ma pozorovať interakcie ľudí, ohľaduplné správanie obyvateľov (psíčkari mláčky po svojich miláčikoch polievali vodou z fľaše), dokonca aj turisti sa mi tu zdali akísi kultivovanejší. Obdivovala som úsmevy a dobrú náladu ľudí, pracujúcich v tržniciach, v upratovacích čatách či zásobovačov, mužov i ženy, všetkých pekne upravených a hrdých na svoju prácu, ako sa každé ráno navzájom zdravia a tešia, že sa vidia. Veľa vecí sme už videli aj v iných španielskych mestách, rada ale objavujem rozdiely a nuansy, ktorými sa jednotlivé regióny a mestá líšia. Čím viac Španielsko spoznávam, tým viac ma fascinuje. Obrovský zdroj inšpirácie a poznania, už sa neviem dočkať, kam pôjdeme na budúci rok…

(Viac našich fotiek z Malagy nájdete na instagrame.)