Ani neviem, kedy som jedla thajskú kokosovú polievku prvý krát. Viem len, že ma tá nezvyčajná chuť priam omráčila. Štipľavá, sviežo kyslá a zároveň jemná chuť s výraznou arómou byliniek. Vďaka bohu, dnes si ju viem pripraviť aj doma a môžem si ňou pripomínať vôňu diaľok a exotiky. Toto leto je o ničom, tak si aspoň vôňou sviežej limetky navodím tropické horúčavy a slnko.

Pri príprave thajských jedál vám vynikajúco poslúži červená alebo zelená kari pasta z obchodu. Obsahuje ťažko dostupné ingrediencie ako galangal, kaffirové limetové listy, citrónovú trávu a pod. No vždy, keď sa dá a mám čerstvé suroviny k dispozícii, použijem ich, lebo výsledná chuť a aróma je neporovnateľne lepšia. Ale aj bez thajskej kari pasty uvaríte populárne thajské jedlá, napr. lahodnú kokosovú polievku „tom kha“. S krevetami „tom kha goong“ alebo s kuracím mäsom „tom kha gai“. Bude krásne svetlá, jemná a štipľavá len potiaľ, pokiaľ si trúfnete s čerstvou čili papričkou.

… môžem si ňou pripomínať vôňu diaľok a exotiky.

Tom kha mi viac chutí s čerstvými krevetami, ale pre nás je skôr dostupnejšia s kuracím mäsom. Dám si na dno misky kopček dusenej jazmínovej ryže alebo ryžových rezancov a zalejem horúcou voňavou polievkou, ktorá tak vydá za plnohodnotné hlavné jedlo a zasýti na dlhšie. Na vegetariánsku verziu sa dá do nej pridať rôzna zelenina alebo huby, záleží len na vás. Majte vždy pri servírovaní po ruke mesiačik limetky na pokvapkanie, čerstvú koriandrovú vňať a čili papričku na výsledné dochutenie a nechajte sa unášať spomienkami na čokoľvek, čo máte s touto polievkou spojené. Dovolenku v Thajsku, zážitky z reštaurácií vo svetových veľkomestách alebo priateľov, s ktorými ste ju jedli.

Thajská kuracia kokosová polievka tom kha gai

  • 2 kuracie prsia
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 2 šalotky
  • 6cm kus galangalu/ďumbiera
  • 2 ks citrónovej trávy
  • 5 – 6 kaffirových limetových listov
  • 150 g cherry paradajok
  • 150 g sušených húb šitake
  • čili paprička
  • 3 lyžice limetovej šťavy
  • 3 lyžice rybacej omáčky
  • 2 lyžice palmového cukru
  • koriandrová vňať, čili paprička a limeta na servírovanie

Huby šitake necháme vo vlažnej vode napučať. Šalotku nadrobno pokrájame a v mažiari rozdrvíme na pastu. Cherry paradajky umyjeme a rozkrojíme na polovice. Galangal (ďumbier) očistíme a pokrájame na hrubé plátky. Citrónovú trávu pokrájame na kratšie kusy a plochou stranou noža roztlačíme. Kuracie prsia bez kože pokrájame na menšie kocky.
Do hrnca vlejeme kokosové mlieko, kurací vývar, roztlčené šalotky, galangal alebo ďumbier, limetové listy a citrónovú trávu. Privedieme k varu a necháme chvíľu pobublávať na miernej teplote.
Pridáme kuracie mäso, rybaciu omáčku, palmový cukor a varíme asi 10 minút, potom pridáme cherry paradajky a napučané, pokrájané huby šitake a varíme ďalších 5 – 10 minút do mäkka. Nakoniec pridáme limetovú šťavu, ochutnáme a prípadne ešte dochutíme podľa potreby.
Polievku servírujeme s posekanou čerstvou čili papričkou, koriandrovou vňaťou a kúskom limety na pokvapkanie.

Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
3 z 1 – špargľová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – thajská ostrokyslá polievka tom yam
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Zelený štvrtok – polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
Bento 2.0 – polievka miso (japonská polievka z fermentovanej sójovej pasty miso)
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba