Kabocha, butternut, hokkaido, birdhouse bottle, goliáš… Práve sa skončil ich čas. Dlhá, teplá jeseň vyfarbila a vytvarovala tekvičky do rôznych podôb. Viac ako mesiac sme sa mali čím zaoberať. Z odrôd vyšľachtených na jadierka sme na halloween párty vyrezávali svetlonosov, vyberali jadierka a sušili ich na slniečku. Sladké dužinaté tekvice sme varili, piekli, plnili, zapekali, použili do polievok aj do koláčov a okrem typických amerických pochúťok Dňa vďakyvzdania ako pumpkin soup či pumpkin pie, sme oprášili aj recepty z detstva. Aj vaša babka robila z tekvice „ananásový“ kompót? Spomínate si na vôňu skaramelizovaných šupiek pečenej tekvice?

Ochutené tekvicové jadierka

  • 1 lyžica zmesi soli a mletého korenia podľa chuti
  • 1 lyžica olivového oleja
  • trocha masla
  • sušené tekvicové jadierka nelúpané
  • 1 lyžica cukru

Do misky si pripravíme za lyžicu zmesi soli a mletého korenia, ktoré nám chutí (napr. chilli, mletá údená červená paprika, mletá rasca, škorica, sumach, ďumbier a pod.). Na panvici rozohrejeme za lyžicu olivového oleja s trochou masla, vhodíme vysušené neolúpané jadierka z jednej veľkej tekvice a za lyžicu krupicového cukru. Miešame, kým sa cukor nerozpustí a nezačne karamelizovať. Jadierka vysypeme do misky s korením a dobre premiešame. Následne rozprestrieme na tácke a necháme vychladnúť. Lúskame len tak pri telke alebo s priateľmi pri vínku.

Pečená tekvica

  • 1 väčšia tekvica na pečenie (kabocha, hokkaido a pod.)
  • pár lyžíc oleja
  • soľ
  • mleté korenie a sušené bylinky podľa chuti

Tekvicu prekrojíme na polovicu, lyžicou vyškriabeme jadierka a nakrájame na mesiačiky 2-3 cm hrubé. Poukladáme ich na plech, pokvapkáme olejom, mierne posolíme a ochutíme korením alebo sušenými bylinkami a dáme piecť do rúry (cca 180˚C), kým nezmäkne a nezačne karamelizovať. Podávame teplé samotné alebo ako prílohu.

Tekvicová polievka

  • 1 tekvica (hokkaido, butternut a pod.)
  • 2 lyžice oleja (alebo zmesi oleja a masla alebo masti)
  • cca 1 l vývaru
  • trocha šalvie
  • mletý muškátový oriešok
  • soľ
  • kyslá alebo šľahačková smotana
  • pažítka alebo oné čerstvé bylinky podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • extra panenský olivový olej

Tekvicu prerežeme na polovice, jadierka vydlabeme a polovice tekvice položíme reznou stranou na plech. Vložíme do rúry predhriatej na 200˚C a pečieme, kým nebude tekvica natoľko mäkká, aby sa dala cez šupku ľahko prepichnúť nožom. Nechámeju vychladnúť a dužinu vyškriabeme lyžicou. (Dužinu si v takomto stave môžeme zamraziť a použiť napr. aj na prípravu amerického pumpkin pie.) Rozdrobenú dužinu v hrnci opečieme na oleji, masle alebo masti a zalejeme vývarom. Čím menej vývaru, tým bude polievka hustejšia. Privedieme k varu a krátko povaríme, kým sa tekvicová dužina nerozvarí. Ochutíme šalviou, mletým muškátovým orieškom a soľou. Následne môžeme polievku rozmixovať a prepasírovať, aby bola ešte jemnejšia. Podávame s kyslou alebo šľahačkovou smotanou, dozdobíme napr. pažítkou, vylúpanými tekvicovými jadierkami a nakoniec posypeme trochou čerstvo mletého čierneho korenia a pokvapkáme extra panenským olivovým olejom.

Ďalšie recepty na polievky:

Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Thajský vánok – thajská kokosová polievka tom kha gai
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
3 z 1 – špargľová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – thajská ostrokyslá polievka tom yam
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Zelený štvrtok – polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
Bento 2.0 – polievka miso (japonská polievka z fermentovanej sójovej pasty miso)
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba