Pôvodne sme išli cez víkend zazimovať letné sídlo, ale bolo tak nádherne (a predpovede počasia na najbližšie týždne sú také optimistické), že tam zrejme ešte jeden-dva víkendy strávime, uvidíme. Niežeby sme tam už nechceli byť, ale aj domov nás to už ťahá. Sezóna je tento rok dlhá, rozlietaní sme od apríla. Domácnosť zanedbaná, letné veci pomiešané s jesennými a navyše už máme doma dvoch školákov, povinností je nad hlavu. Už by sme skrátka potrebovali byť aj doma. Aj keď viem, že zima (akokoľvek teplá) bude dlhá a netreba sa ponáhľať s kuklením doma.

Na slnku dozreté, mäkké kivi je koncentrovaná sladkosť, priam „džemovitosť“ na stopke…

Záhrade sa ešte nechce odpočívať, papriky, rajčiny, baklažány veselo rastú a stále mám chuť na šaláty, čo je fajn, lebo sa mi ešte nechce do tekvíc a cvikly. Ochutnala som po dlhšej dobe cherry paradajku priamo z kríčka a tá chuť ma stále baví. Akoby ani leto nebolo. No nie všetkému sa darí. Tento rok sme nemali ani jeden zdravý orech na strome. Zato maloplodého kivi na kilá. Zistila som, že tu nemám žiaden recept, ani článok o (našom) kivi, len dve ilustračné fotky spred deviatich rokov. Dozreté maloplodé kivi je také dobré, že ho vždy zjeme len tak z kríka, netreba ho totiž šúpať, je sa podobne ako egreše. Zatiaľ sme z neho nič nerobili. Deti si ho radi nosia do školy na desiatu, no napriek tomu tohtoročnú bohatú úrodu nestíhame zjesť.

Kivi je také sladké a chutné, že je ho škoda variť a piecť. Ideálne je, samozrejme, do ovocných šalátov, pohárov, koktejlov, pyré a (zelených) smoothie. No ani do šalátov zeleninových nie je márne. Možno ste sa už stretli s kombináciou špenátového šalátu s jahodami. Nikdy som to nevyskúšala, lebo nakedy máme zrelé jahody, špenát je už dva mesiace fuč. Tak mi napadlo, že to vyskúšam s kivi. Nasiali sme totiž jesenný špenát. Senzačný tip aj na mestské pestovanie. Ak máte po lete voľné miesto v nejakom hrantíku na balkóne alebo na okne, pokojne zasejte ešte teraz. Krásne vám vyjde do prvých mrazov, nebude ho toľko trápiť hmyz a silné slnko ako na jar a polievať, zbierať a riediť ho môžete priebežne. Čerstvejšie lístky do šalátu či zelenú oblohu do sendvičov už nemôžete mať. Uhlíková stopa 0,0 km a odpad takisto 0.

Ani piecť som kivi nechcela. Je také jemné a mäkké, škoda by ho bola uvariť. Stratilo by svoju sviežu exotickú chuť. Bolo mi ľúto ho čo i len zalievať želé. Je to niečo úplne iné ako supermarketové, tvrdé kivi, od ktorého páli jazyk a celé ústa. Na slnku dozreté, mäkké kivi je koncentrovaná sladkosť, priam „džemovitosť“ na stopke, má veľmi málo kyselinky, takže ak ho budete s niečím kombinovať, zvoľte skôr kyslejšie chute. A naopak, keď budete tento tart robiť z kupovaného kyslého kivi, dajte sladší krém alebo džem. Alebo čokoľvek, čo sa vám bude chcieť, pokojne aj puding, mascarpone, vymyslite si to. Mne sa nič nechcelo. Hoci tartu by prospelo, keby sa nechal odležať do druhého dňa, sfúkli sme ho hneď k poobedňajšej káve. Tak čo, z akej (nezvyčajnej) úrody sa tešíte tento rok vy? Ako využijete babie leto? Chce sa vám byť už doma?

Jesenný šalát so špenátom, kivi a pekanovými orechmi

  • hrsť baby špenátových listov na osobu
  • cca 5 – 6 ks malopolodého kivi (alebo polovica veľkého kivi) na osobu
  • cca 5 – 6 ks pekanových alebo vlašských orechov na osobu
  • ¼ červenej cibule
  • 1 lyžica citrónovej šťavy (alebo octu z bieleho vína)
  • cherry paradajky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica balzamikovej redukcie (alebo pol lyžice balzamikového octu a pol lyžice medu)
  • soľ, čierne korenie
  • pár lístkov petržlenovej vňate (nemusí byť)

Červenú cibuľu nakrájame na veľmi tenké polkolieska. Premiešame v miske s citrónovou šťavou a trochou soli necháme marinovať.
Orechy nasucho opečieme na panvici, aby sa rozvinula ich chuť a vôňa. Odložíme.
Lístky špenátu opláchneme a osušíme. Rovnako aj petržlenovú vňať, ak použijeme.
Kivi a cherry paradajky prekrojíme na polovice.
Na dresing si vymiešame olivový olej s balzamikom, soľou a čiernym korením.
Špenát, vňať, orechy, cherry paradajky a marinovanú cibuľu premiešame s dresingom, posypeme kúskami kivi a podávame ihneď ako predjedlo alebo prílohový šalát.

Kakaový tart s kivi

Korpus:

  • 200 g múky (plus na pomúčenie dosky a vaľkanie)
  • 3 lyžice kakaa
  • štipka soli
  • 50 g cukru
  • 150 g studeného masla
  • 1 vajce
  • troška vanilkového extraktu
  • 100 – 300 g džemu, marmelády, ovocného pyré, krému, pudingu a pod. podľa typu a chuti
  • (maloplodé) kivi na dozdobenie

V kuchynskom robote premiešame múku s kakaom, soľou a cukrom a postupne pulzne zapracujeme kúsky studeného masla, vajce a vanilku. Keď sa cesto začne lepiť, vyberieme ho a na pomúčenej doske rukami sformujeme do gule. Cesto necháme zhruba hodinu prikryté v chladničke stuhnúť.
Potom ho vyberieme a na pomúčenej doske vyvaľkáme podľa tvaru formy na pečenie (ideálne s odnímateľným dnom).
Formu vystelieme cestom a dáme na pol hodiny do mrazničky stuhnúť.
Rúru si predhrejeme na 190°C. Pripravíme si alobal alebo papier na pečenie a suchú fazuľu alebo inú záťaž na predpečenie korpusu na prázdno.
Schladený korpus vystelieme alobalom alebo papierom, vsypeme doň záťaž a pečieme na prázdno 20 minút. Potom odstránime záťaž s alobalom/papierom a korpus dopečieme ešte na cca 10 minút. Hotový korpus vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
Vychladnutý korpus potrieme džemom, alebo naplníme podľa chuti a dozdobíme polovičkami maloplodého kivi alebo plátkami normálneho ošúpaného kivi. Ak chceme, môžeme tart potrieť priehľadnou glazúrou alebo zaliať tenkou vrstvou želé.