Koľkokrát som sa už presvedčila, že ani nie tak to, čo máte v šaláte, je dôležité to, ako ho máte ochutený. Ak by ste mali k dispozícii 10 kíl nejakej zeleniny a každý deň si z nej dali šalát s iným dresingom, určite by sa vám neprejedla. Problém je v tom, že sa ľuďom zdá príprava zálievok a dresingov zdĺhavá, náročná a možno aj nepodstatná. Ja si to nemyslím a možno aj preto som naučila jesť môjho muža šaláty tak, že si ich sám pýta.

Mágia ochucovania však často nespočíva v drahých prísadách či rafinovaných chuťových kombináciach. Minule ma až vystrelilo zo stoličky, keď som vyskúšala takú banálnu vec, ako paradajkový dresing. Nigella robila taký jednoduchý špenátový šalát a namiesto dresingu len posekala nadrobno šťavnaté cherry paradajky a ochutila ich troškou cesnaku, soli, čierneho korenia, cukru, citrónovej šťavy a olivového oleja. Povedali by ste si, nič moc, ale ja som to vyskúšala (bez cesnaku) a celé balenie baby špenátu som zjedla na posedenie, ako mi to s tým dresingom chutilo. Neuveriteľné! A podobne to bolo s týmto teplým šošovicovým šalátom. Dresing tomu dal taký rozmer, až sme oči vyvaľovali.

Teplý šošovicový šalát s olivovým dresingom

  • 250 g zelenej šošovice
  • 200 g zelenej fazuľky
  • 3 – 4 vajíčka
  • 4 paradajky
  • rukola
  • čierne olivy (najlepšie kalamata)
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 2 lyžice octu z červeného vína
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 2 lyžice sekanej čerstvej bazalky
  • 1 lyžica kapár

Na dresing si na drobno posekáme čierne olivy, prelisujeme strúčik cesnaku a vymiešame s olejom, octom, horčicou, bazalkou a kaparami a prípadne ešte dochutíme. Na šalát si do mäkka povaríme fazuľku, aj šošovicu. Zlejeme a necháme mierne vychladnúť. Vajcia uvaríme namäkko, ošúpeme, nakrájame na štvrtinky, posolíme a posypeme čiernym korením. Paradajky nakrájame na menšie kúsky a rukolu umyjeme a osušíme. Na veľkom servírovacom tanieri naaranžujeme rukolu s paradajkami, šošovicou a fazuľkami, pokvapkáme olivovým dresingom a navrch poukladáme štvrťky vajíčok. Podávame ešte teplé alebo izbovej teploty ako hlavné jedlo, alebo ako prílohu napríklad k rybe.

Ďalšie inšpirácie na Zelený štvrtok:
Zelený štvrtok
Zelená sa, zelená…
Nečakajte (na) špenát
Nenahraditeľná náhrada
S rozumom = sezónne
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Niečo malé na obed
Nielen na deň zelený