Už viac ako dva týždne žijem na paradajkách. Lepšie povedané, na skutočných paradajkách. Voňavých, zrelých, čerstvo odtrhnutých v záhrade. A tá chuť! Každá odroda chutí inak. Drobné koktejlové sa hodia ako chuťovky na jedenie. Okrem toho, že dobre chutia, aj veľmi dobre vyzerajú. Najmä žlté plody hruštičkového tvaru, ktoré volám „žárovečky“. Oválne, podlhovasté druhy sú zase pevné a pri varení sa tak ľahko nerozpadnú. Každý druh sa hodí na niečo iné a je zaujímavé sledovať, ako sa mení ich chuť.

A tá chuť! Každá odroda chutí inak.

Tento rok sme nasadili aj mäsitú odrodu „hovädzie srdce“, ktorá nemá veľa semienok ani vody a ľahko sa lúpe. Ideálne na kečupy, paradajkovú šťavu, pretlaky, omáčky a polievky. V horúci letný deň dobre padne niečo osviežujúce, napríklad španielska studená polievka gazpacho. Kedysi dávno nám recept diktovala ešte profesorka na hodinách španielčiny. Gazpacho som jedla už niekoľkokrát, ale sama som ho teraz pripravila prvý raz. Do pôvodného receptu sa kvôli krémovejšej konzistencii rozmixováva aj striedka zo staršieho chleba namočená vo vode, ale kvôli ľahšej stráviteľnosti som chlieb, rovnako ako cesnak, tentoraz vynechala.

Gazpacho

  • čerstvé paradajky, papriky, uhorky, cibuľa
  • soľ, cukor, ocot, čierne korenie, vločky chilli
  • olivový olej
  • ľad

Olúpané paradajky pokrájame na menšie kúsky. Odložíme si kúsok papriky, cibule a uhorky a zvyšok očistenej papriky, cibule a olúpaných uhoriek nadrobno nasekáme a zmiešame s paradajkami. Rozmixujeme najemno, prípadne na konzistenciu, ktorá nám vyhovuje. Ochutíme podľa potreby soľou, octom, cukrom, čiernym korením alebo chilli. Gazpacho necháme poriadne zachladiť v chladničke s kockami ľadu, alebo ho pred podávaním rozmixujeme s kockami ľadu. Podávame pokvapkané olivovým olejom a posypané kúskami pokrájanej zvyšnej papriky, cibule a uhoriek.

Slaný koláč s paradajkami

  • lístkové cesto
  • paradajky
  • kyslá smotana
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • bazalka

Postrúhaný cesnak a nasekanú petržlenovú vňať vymiešame s kyslou smotanou a ochutíme ju soľou a mletým čiernym korením. Rozvaľkané lístkové cesto položíme na plech a potrieme ho ochutenou smotanou. Na ňu poukladáme na tenké kolieska pokrájané paradajky a dáme zapiecť vo vyhriatej rúre (200 °C), pokým sa cesto neprepečie. Ozdobíme čerstvou bazalkou.

Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Thajský vánok – thajská kokosová polievka tom kha gai
Comfort Food – zelerová krémová polievka
3 z 1 – špargľová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – thajská ostrokyslá polievka tom yam
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Zelený štvrtok – polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
Bento 2.0 – polievka miso (japonská polievka z fermentovanej sójovej pasty miso)
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba