Po 5 rokoch doma som nastúpila do práce. Pre mňa možno ešte väčší šok, ako narodenie detí. Zatiaľ stále netuším, kde je sever a každý večer sa chodím do detskej izby presviedčať, že sme všetci doma a v zdraví. Asi sa na to nedá dopredu pripraviť, ale musela som sa teda veľmi motivovať, aby som nástup zvládla v pohode. Viete, čo som riešila ako prvé, keď som sa dozvedela, že sa definitívne vraciam do práce? Ani kabelku, ani topánky… ale obedár.

Zbožňujem jedlo v krabičkách bento.

Nie hocijaký obedár. Krásny, dizajnový a štýlový. Bento. Brúsila som si naň zuby dva roky. Snívala som, ako si v ňom budem nosiť obedy do práce, chystať doňho jedlo a jesť z neho samé dobroty. V práci som si už iniciatívne stihla podrobne preskúmať možnosti a vybavenie kuchynky, popresúvať nábytok v kancelárii, sprístupniť a zariadiť terasu, aby som mohla obedňajšie prestávky tráviť vonku na vzduchu. S mojím bentom.

Zbožňujem jedlo v krabičkách bento. Rada si prezerám fotky s esteticky naskladanými ingredienciami, často vo forme obrázkov. Nechávam sa inšpirovať skladbou jedál a „nakúkam“, čo kto zaujímavé zase vymyslel. Dnes mám pre vás dva japonské recepty na superrýchly obed do práce, ale nemyslite si, že sa každý deň piplem s vykrajovaním mrkvy či uhorky. Nepohrdnem žiadnymi zvyškami z víkendu a často v bente skončí segedín od mamy, alebo krupicová kaša, ktorú nedojedli deti na večeru. Obedy z benta chutia akosi lepšie, aj keď sú skromné a jednoduché. A napriek tomu, že si ich pripravujem sama a viem, čo v bente je, aj tak sa vždy na jeho otváranie teším a s očakávaním odhaľujem jeho tajomstvá. A ako sa v práci stravujete vy? Motivujete sa jedlom aj vy?

Polievka miso

Vývar daši

  • 4 šálky vody
  • 15 g morskej riasy kombu
  • ½ šálky sušených vločiek bonito (kacuobuši)
  • tofu
  • huby šimedži (alebo enoki)
  • 3 lyžice pasty miso
  • jarná cibuľka

Najprv si pripravíme vývar daši. Vodu s riasou kombu pomaly privedieme k varu. Riasu nevaríme. Vyberieme ju, vývar odstavíme a nasypeme doň vločky bonito. Necháme luhovať cca 3 minúty, kým vločky nesadnú na dno. Hotový vývar zlejeme a precedíme cez husté sitko.
Vývar daši privedieme k varu a na miernej teplote v ňom krátko prevaríme huby a na kocky nakrájané tofu. Potom si do menšej misky dáme miso, zalejeme ho trochou vývaru a dobre rozmiešame. Rozmiešané miso vlejeme späť do vývaru, premiešame a ihneď polievku stiahneme zo sporáka. (Miso nevaríme.)
Hotovú polievku miso posypeme zelenou jarnou cibuľkou a podávame.

Čiraši suši (Chirashizushi)

  • 1 a ½ šálky ryže na suši (napr. Nishiki)
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1 mrkva
  • 1 – 2 vajcia
  • kúsok uhorky
  • huby šiitake
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžica mirinu
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica sake
  • ikry z lososa
  • riasa nori
  • sezam
  • nakladaný ďumbier podľa chuti

Z ryže vymyjeme škrob (Nishiki už napr. netreba vymývať), zalejeme ju studenou vodou a necháme zhruba hodinu máčať. Potom ju zlejeme a uvaríme podľa návodu na obale. Uvarenú ryžu rozprestrieme v jednej vrstve na plech s pečiacim papierom a necháme trochu vychladnúť.
Zmiešame si ocot, cukor a soľ a touto ochucovacou zmesou kropíme chladnúcu ryžu a premiešavame, aby sa rovnomerne ochutila a vychladla.
Takto pripravenú ryžu (izbovej, resp. telovej teploty) servírujeme s rôznym obložením podľa chuti, napr. mrkvou, oblanžírovanou do polomäka v slanej vode, hubami, povarenými v troche vody a zmesi sójovej omáčky, mirinu, cukru a saké podľa chuti alebo tenkou vaječnou omeletou.
Ďalej môžeme pridať čerstvú, alebo nakladanú zeleninu podľa chuti, surové rybacie mäso v kvalite sašimi, ikry z lososa (alebo tobiko – ikry z lietajúcej ryby), nastrihané pláty riasy nori a nasucho opečený sezam.
K čiraši suši môžeme podávať aj nakladaný ďumbier, sójovú omáčku a wasabi.

Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Thajský vánok – thajská kokosová polievka tom kha gai
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
3 z 1 – špargľová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – thajská ostrokyslá polievka tom yam
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Zelený štvrtok – polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba