Ak nemáte záhradu samý fóliovník, skleník či parenisko a nerýchlite zeleninu, sezóna prichádza dosť neskoro. Nezdá sa to, ale záhrada je stále prázdna a holá… S kompletným arzenálom nových, čerstvých byliniek (z Veľkého Kýra) som už veľmi netrpezlivá a špekulujem, ako prísť k niečomu lokálnemu a sezónnemu „zelenému“. Som veľký fanúšik získavania potravy z voľnej prírody, zatiaľ viac teoreticky než prakticky, tak som sa rozhodla vyskúšať žihľavu.

Viem, nie je to nič nové ani extrémne, ale zo žihľavy som jedla a varila prvý krát. Išla som „špenátovým“ smerom a rozhodla sa zameniť špenát v nejakom špenátovom recepte za žihľavu. Gnocchi sú u nás veľmi obľúbené a už aj tak som dávno chcela vyskúšať nejaké „farebné“ cestoviny alebo niečo podobné. Hľadala som recepty na špenátové gnocchi, ale na moje prekvapenie som našla aj originál žihľavové. Z Toskánska. Trochu úprav a improvizácie a vzniklo jedlo, ktoré sa hodí nielen na Zelený švrtok, ale na hocijaký iný bezmäsitý deň v roku.

Žihľavové gnocchi s bylinkovou omáčkou

  • 100 – 150 g mladých vrcholkov žihľavy
  • 600 g zemiakov
  • 2 vajcia
  • hrsť strúhaného parmezánu
  • 200 – 300 g hladkej múky
  • soľ
  • 1 lyžica masla
  • sekané čerstvé bylinky podľa chuti (bazalka, mäta, estragón, šalvia, tymián, petržlenová vňať…)
  • cca pol deci koňaku
  • 250 ml sladkej smotany
  • hrsť sekaných orechov
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • strúhaný parmezán na posypanie

Žihľavu sparíme alebo chvíľu blanžírujeme v horúcej vode, scedíme a po miernom vychladnutí z nej dobre vytlačíme všetku tekutinu a rozmixujeme na hladkú kašu. Z vychladnutých, pretlačených varených zemiakov, žihľavy, vajec a parmezánu vytvoríme cesto, ktoré postupne zahusťujeme múkou do vláčnej konzistencie. Mierne posolíme a z cesta vytvarujeme gnocchi, ktoré pár minút varíme v osolenej vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch. Scedíme, premiešame s trochou oleja alebo masla, aby sa nezlepili a udržiavame teplé.
Medzitým si na masle opražíme sekané bylinky, zalejeme ich koňakom, necháme alkohol vyvariť, pridáme smotanu, necháme prevrieť, prisypeme sekané orechy a varíme, kým omáčka mierne nezhustne. Dochutíme soľou a korením a podávame ihneď s čerstvými gnocchmi a strúhaným parmezánom.

Ďalšie inšpirácie na Zelený štvrtok:
Zelený štvrtok
Zelená sa, zelená…
Nenahraditeľná náhrada
S rozumom = sezónne
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Dresingová mágia
Niečo malé na obed
Nielen na deň zelený