Mám pocit, že som varila už asi všetko. Ešte mesiac-dva a uvarím hádam komplet všetky recepty z blogu. Ale aspoň ich pre vás znovu testujem a aktualizujem. A veľmi staré, zlé fotky prefocujeme. Máme na to teraz kopec času, bavíme sa fotením non-stop. Deti prevracajú oči. „Budete to aj fotiť?“ je hneď druhá otázka po „Čo bude na obed?“. Muž síce vraví, že by som mala blog ponechať autentický a nevymieňať staré fotky, ale ja som toho názoru, že si zaslúžite kvalitné fotky.

Čo bude na obed? Budete to aj fotiť?

Varím tak z tretiny z blogu, z tretiny bežné klasiky typu palacinky, krumpliguláš, lečo a z tretiny novinky podľa momentálnej inšpirácie a rozpoloženia. Najťažšie je pre mňa variť cez pracovné dni tak, aby si to vedel muž s deťmi zohriať na druhý deň na obed, to ma najviac obmedzuje. Tak aspoň cez víkend sa utrhnem z reťaze. Občas až príliš, to keď mi nervy tečú, že čo som si to zas vymyslela – florentínske vajíčka!?! – ustriehnuť naraz opečený chlieb, podusený špenát na cesnaku, pošírované vajíčka a hodvábnu holandskú omáčku pre štyroch? Prečo asi si ich všetci dávame v bistrách a kaviarňach? Ale keď už sedíme za stolom a vrníme blahom, tak si zas odpustím, lebo to stálo za to.

Teším sa, keď sa mi podarí vypratať nejakú starinu z chladničky, ktorá tam zavadzala ani neviem odkedy. Spravila som miso polievku zo zvyšku misa, zahrabaného kdesi úplne vzadu. Krásne dozrelo a chutilo úplne profesionálne. (Ktovie, v akom stave je zvyšok v súdkoch v pivnici..?) Veľmi ma baví, keď mi vychádza postupne spotrebovávať rôzne inak neupotrebiteľné zvyšky a prebytky. Posledný zemiak do hráškovej polievky na zahustenie. Posledný zošuverený paštrnák a pór na vylepšenie zeleninového základu na bolonské ragú, zvädnuté bylinky do zelených palaciniek (obložených tiež rôznymi zvyškami z chladničky) á la Jamie Oliver. Keď sa mi takto podarí takmer z ničoho vytvoriť skvelé jedlo, počujem doslova fanfáry znieť. Ďalší obed z krku…

Podobne som v spodnom šuflíku objavila aj dve veľké čierne reďkovky ešte z jesene (ako vidíte, upratovanie chladničky nie je moja silná stránka). Na jedenie ani na sirup už neboli dobré, ale na naloženie do nálevu fajn. Už som to minulý rok skúšala a osvedčilo sa. Recept od Nigelly je s mrkvou, ale hodí sa na hocijakú starú koreňovú alebo hlúbovú zeleninu od čierneho koreňa až po kaleráb gigant. Pri reďkovkách (a hlúbovinách) rátajte po každom otvorení fľaše s poriadnym puchom, ale ak vám zaváňajúce jedlo neprekáža, smelo do toho, napokon, ideálne je to jesť teraz vonku na vzduchu. Dcéra má rada reďkovku len tak na suchý chlieb so žeruchou (super puch!), mne chutí s paštétou alebo pečeným mäsom, pripomína mi to tak trochu bánh mí.

A takto to u nás teraz chodí… Čas pomaly plynie, končí sa ďalší mesiac a my postupne chodíme viac a viac von na naše obľúbené miesta k Dunaju. Ktovie, čo bude o mesiac? Ako to vidíte s letom?

Eggs Florentine (Pošírované vajíčka s duseným špenátom a holandskou omáčkou)

  • 1- 2 vajcia na osobu
  • 1 lyžica octu
  • cca 100 g listového špenátu na osobu
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • holandská omáčka (2 žĺtky, ½ lyžičky octu, štipka soli, ½ lyžice studenej vody, 125 g masla, citrónová šťava)
  • červené korenie
  • kváskový chlieb
  • trochu oleja na opečenie chleba a podusenie špenátu

Krajce chleba opečieme na troche oleja na panvici. Potrieme ich cesnakom a udržiavame teplé.
Na panvicu dáme opäť trochu oleja, pridáme posekaný zvyšok cesnaku a mierne orestujeme. Pridáme čerstvý špenát a necháme za občasného miešania na panvici povädnúť. Hneď ako zvädne, ho posolíme, posypeme čerstvo mletým čiernym korením, pokvapkáme citrónom, premiešame a stiahneme zo sporáka. Prikryjeme ho pokrievkou a udržiavame teplý.
Do malého hrnca vlejeme vody len tak, aby bolo ponorené jedno vajce. Pridáme ocot a privedieme k varu. Vajce vyklepneme do misky a opatrne ho vylejeme (tesne nad hladinou) do hrnca s vriacou vodou. Hrniec hneď odstavíme zo sporáka a necháme v ňom vajíčko zastrieť presne 4 minúty. Potom ho vyberieme dierkovanou naberačkou a preložíme do nádoby s teplou vodou, aby nevychladlo. Hrniec s octovou vodou opäť privedieme k varu a celý proces opakujeme s každým ďalším vajíčkom.
Medzitým si roztopíme maslo a necháme ho mierne vychladnúť. Potom si v sklenenej alebo kovovej mise rozmiešame metličkou 2 žĺtky s octom, soľou a studenou vodou a misu premiestnime nad hrniec s mierne vriacou vodou (po pošírovaní vajec) tak, aby sa nedotýkala vody. Metličkou ďalej šľaháme, kým vajíčka nezosvetlejú a nezhustnú. Potom misu vyberieme z vodného kúpeľa a po malých dávkach, pomaly zašľahávame roztopené maslo. Vždy po troške, kým sa hmota nespojí a pekne nezhustne. Keď sme zamiešali všetko maslo a vymiešali hustú, hladkú omáčku, dochutíme ju troškou citrónovej šťavy a prípadne ešte aj soli. Holandská omáčka takto chvíľu obstojí, ale podávame ju čím skôr, prípadne ju udržiavame teplú nad hrncom s teplou vodou z pošírovania.
Jedlo zostavíme tak, že na opečené chleby navrstvíme trocha poduseného špenátu, z ktorého sme predtým mierne vytlačili šťavu. Na to opatrne položíme osušené pošírované vajíčko, zalejeme 1 – 2 lyžicami teplej holandskej omáčky a posypeme napr. drveným červeným korením. Podávame ihneď.

Zelené palacinky na slano

  • 1 veľké vajce
  • 1 šálka (250 ml) hladkej múky
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 1 šálka (250 ml) mlieka
  • veľká štipka soli
  • mleté čierne korenie
  • 50 – 75 g zelených listov mäkkých byliniek, rukoly, špenátu, petržlenovej vňate a pod.
  • trocha oleja na pečenie palaciniek
  • crème fraîche alebo kyslá smotana, cottage cheese, biely jogurt
  • strúhaný syr (čedar, feta, parmezán a pod.)
  • štipľavá čili omáčka podľa chuti
  • petržlenová (alebo iná) vňať, pažítka a pod.
  • limetka alebo citrón
  • zmes zvyškov zeleniny na šalát (napr. paradajky, avokádo, jarná cibuľka, zelené listy a pod.)
  • trocha olivového oleja, soli a čierneho korenia na dochutenie šalátu
  • 1 – 2 vajcia na osobu
  • trocha rastlinného oleja

Vajce, múku, prášok do pečiva, soľ, mlieko, čierne korenie a zelené listy dáme do mixéra a rozmixujeme na hladké a tekuté zelené cesto.
Na panvici na troche oleja pečieme tenké palacinky (stačí prepiecť z jednej strany), ktoré odkladáme na teplé miesto, aby nevychladli.
Medzitým si zo zeleniny spravíme jednoduchý šalát na obloženie palaciniek, postrúhame syr, natrháme lístky vňate, nakrájame limetku/citrón na mesiačiky.
Nakoniec, keď máme palacinky hotové, na panvici urobíme volské oká.
Palacinky na jednej polovici potrieme smotanou, obložíme zeleninovým šalátom, vňaťou, posypeme syrom, prípadne aj nejakými semienkami alebo jadierkami, pokvapkáme limetkou, preložíme na polovicu a nakoniec na každú položíme volské oko a pokvapkáme štipľavou čili omáčkou podľa chuti. Podávame ihneď.

Nakladaná čierna reďkovka

  • 2 veľké čierne reďkovky (alebo iná tvrdá zelenina)
  • 250 ml jablčného octu
  • 250 ml vody
  • 4 lyžice medu
  • 4 lyžičky soli
  • 4 bobkové listy
  • 2 lyžičky celých horčicových semienok
  • 2 lyžičky celých feniklových semienok
  • 8 toboliek kardamómu, mierne podrvených

Reďkovky umyjeme, ošúpeme a pokrájame na tenké rezančeky. Natlačíme ich do čistej patentnej fľaše.
Hrniec s vodou, octom, medom, soľou a korením privedieme k varu, stiahneme zo sporáka, dobre premiešame a zalejeme reďkovku vo fľaši. Necháme otvorené vychladnúť, uzavrieme a dáme do chladničky vychladiť.
Podávame ako kyslú prílohu k jedlám teplej i studenej kuchyne. Uchovávame uzavreté v chladničke cca 1 – 2 mesiace.