A sme doma. Ďalšie prázdniny za nami. S najväčšou pravdepodobnosťou moje posledné prázdniny s deťmi doma. Na dobré sa rýchlo zvyká. Môcť ráno vypustiť deti na dvor (a večer ich zase zahnať dovnútra), vybehnúť do záhrady a vybrať si, čo budeme jesť, je na nezaplatenie. Luxus, ktorý som si mohla na 2 mesiace dovoliť. Najlepšia (materská) dovolenka na svete.

Teraz som však už doma, v kolobehu všedných dní, späť pri svojom ťažkom mažiari na kuchynskej linke a knižnici plnej nových lákavých kúskov, ktoré… neviem kedy budem čítať. Celé leto som bola prakticky bez netu, bez satelitu, bez kontaktu s civilizáciou, netuším, kde je sever, ale malo to svoje čaro. Väčšinu voľného času som trávila s Nigellou a jej How To Eat. Päťsto strán receptov bez jedinej fotky jedla. Ale nedá sa od toho odísť, úžasne sa to číta. Podľa mňa najlepší svadobný dar pre (anglicky hovoriace) nevesty a povinné čítanie pre všetkých, ktorí to s jedlom a varením myslia vážne. 16 rokov stará knižka, ale na slovenské pomery stále ešte sci-fi, ktorého podstata nám uniká.

Päťsto strán receptov bez jedinej fotky jedla.

Tak s tým poďme rýchlo niečo urobiť! Aspoň tak, že si uvaríme dobré jedlo. Mám tu tip na skvelé rodinné jedlo z jedného hrnca, ktoré super vyzerá, hodí sa aj na slávnostnejšie príležitosti, ľahko sa servíruje a nezanecháva po sebe hory riadu. Paellu, náš hit tohto leta. Paellu som tu už pred 4 rokmi robila, ale táto je o kúsok autentickejšia a viac profi. Verím, že ešte nie je príjemným teplým dňom koniec, tak si ju môžete pripraviť aj s priateľmi vonku na ohni, je to paráda. A nezabudnite ani na sangriu. Celé si to užite akoby sa prázdniny ani neskončili, prepašujte si kúsok leta aspoň na tanier.

Paella s kuracím mäsom a chorizom

  • 10 – 12 ks kuracích kúskov s kosťou (ideálne horné, dolné stehná a prsia)
  • trocha oleja
  • 1 nožička choriza na varenie
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky údenej červenej papriky
  • 2 l vývaru
  • 500 g ryže na paellu
  • štipka šafranu
  • 300 g (mrazeného) hrášku
  • soľ, čierne korenie
  • citróny na podávanie

Na veľkej panvici alebo pekáči rozohrejeme olej a orestujeme na ňom z oboch strán kúsky mäsa, ktoré sme predtým dobre posolili a okorenili. Pridáme chorizo, nakrájané na kolieska a opäť orestujeme. Pridáme na kocky pokrájanú cibuľu a restujeme do mäkka. Ďalej pridáme pretlačený cesnak, údenú papriku a dobre všetko premiešame. Prilejeme vývar, do ktorého zamiešame šafran, privedieme k varu a pri nízkej teplote pomaly varíme cca 20 minút, kým mäso nezmäkne a prípadne ho aj dosolíme.
Rúru si predhrejeme na 180°C. Do paelly prisypeme suchú ryžu, dobre premiešame, privedieme k varu a viac už nemiešame. Vložíme na 30 minút do rúry, kým ryža neabsorbuje všetok vývar a nezmäkne. 10 minút pred koncom do paelly pridáme hrášok, ale nemiešame. (Ideálne je, ak sa naspodu panvice utvorí chrumkavá kôrka z pripečenej ryže.)
Paellu podávame priamo z panvice, v ktorej sa varila, štedro pokvapkanú citrónom.

Ďalšie jedlá so šafranom:
Čo najnovšie čítať, počúvať a vidieť – Indický korenistý čaj s mliekom
Svet ďaleko a blízko – Hajdarabádske kuracie biryani
Poklad – Milánske rizoto so špargľou / Šafranové lassi
Koniec dobrý, všetko dobré – Silvestrovská bujabéza / Rouille
Soľ nad zlato – Kuracia korma so škoricovo-šafranovou ryžou

Ďalšie články o kuchárskych knižkách a časopisoch:
Sila živých kultúr
Planéta rastlín
Ex libris
Čítam, lebo jem… alebo Nielen jedlom je človek sýty
Najlepší doping na svete
Nový prírastok do rodiny food časopisov
Prílev informácií pokračuje
Bún
Moja vlastná River Cottage
Zele-renesancia
Kvasíme doma
Chvála sviatkom alebo čo má spoločné čokoládové suflé s Anthonym Bourdainom