Kdesi som čítala o istom českom šéfkuchárovi, ktorý tvrdil, že má v knihách (o jedle) už asi pol milióna (korún). Vtedy som si pomyslela, že ja sa už tiež doťahujem k podobnej sume. Po týchto narodeninách som opäť bližšie. Očakávala som jednu knihu a nakoniec ich bolo päť. Ako sa blahosklonne vyjadril môj muž, vraj som mala ťažký rok, takže… Okrem starej klasiky „How to Be a Domestic Goddess“ od Nigelly, ktorú som si želala, som si objavila vo vianočných(!) darčekových taškách štyri tituly od mojich zbožňovaných River Cottage, vrátane legendárnej „The River Cottage Cookbook“ a nateraz aktuálnej „Veg Every Day!“. V tvrdej väzbe. A ako bonus posledné dve čísla Lucky Peach. Ešte keby tak mal deň 30 hodín, aby som mala čas aj čítať…

Ideálne prejdem ráno záhradu a hneď viem, čo budem variť.

Odkedy som sa s deťmi presídlila na prázdniny na „letné sídlo“, žijem si svoju vlastnú River Cottage. Ideálne prejdem ráno záhradu a hneď viem, čo budem variť. Všetky moje letné klasiky ako gazpacho, tzatziky, musaka, niceský šalát, cukinové placky, parížsky marhuľový koláč… a k tomu listujem vo „Veg“ a hľadám inšpiráciu.

Nasledujúci recept som ale vyčítala v najnovšom čísle Food&Travel. Venovali sa v ňom cukine, čo som veľmi privítala, lebo s cukinou mám každoročnú dilemu. Najmä, ak ju nestíhame jesť a prerastá. (Vždy si spomeniem na trefné historky, ako si kdesi v Amerike, kde sa inak vôbec nekradne, začali na noc zamykať autá počas končiacej sa cukinovej sezóny, lebo si vždy ráno našli na zadných sedadlách tašky plné cukín.) Takže originálne alebo nové variácie na tému cukina ma vždy zaujímajú. Navyše, v chladnom počasí mi tento pikantný, exotický recept celkom sadol.

Korenisté cukinové guľky v paradajkovo-kokosovej omáčke

  • 2 – 4 cukiny, podľa veľkosti
  • 1 a ½ lyžičky soli
  • (1 červená čili paprička)
  • 1 menšia cibuľa
  • 2cm kúsok ďumbiera
  • hrsť petržlenovej vňate alebo koriandra či iného „zeleného“
  • 4 – 5 lyžíc cícerovej múky
  • olej
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2cm kúsok ďumbiera
  • (1 červená čili paprička)
  • 2 lyžice oleja
  • ½ lyžičky kurkumy
  • ½ lyžičky mletej štipľavej papriky
  • ½ lyžičky čerstvo mletého alebo drveného koriandrového semienka
  • ½ lyžičky čerstvo mletej alebo drvenej rímskej rasce
  • 250 ml kokosového mlieka
  • 4 väčšie paradajky
  • koriandrová vňať alebo iné aromatické „zelené“

Cukiny postrúhame nahrubo, prerastené cukiny najprv ošúpeme a vydlabeme. Zasolíme a necháme nad miskou v sitku odkvapkávať aspoň 45 minút. Medzitým si uvaríme omáčku. Cibuľu, cesnak, ďumbier a čili papričku (ak dávame) rozmixujeme v robote alebo rozdrvíme v mažiari s 2 lyžicami vody na kašu. Na oleji opražíme kurkumu, štipľavú papriku, koriander a rímsku rascu, kým nezačne peniť. Pridáme rozmixovanú kašu, znížime teplotu a miešame, kým sa tekutina nevyparí a cibuľa nezmäkne, asi 6 minút. Z odkvapkanej cukiny poriadne vyžmýkame všetku šťavu a zhruba 150 ml z nej prilejeme do omáčky spolu s kokosovým mliekom a na miernej teplote varíme asi 20 minút do zhustnutia. Do vyžmýkanej cukiny pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, čili papričku (ak dávame), postrúhaný ďumbier, posekanú vňať, cícerovú múku a spracujeme. Z masy tvarujeme guľky, ktoré opečieme na oleji na panvici alebo upečieme v rúre. Nakoniec do omáčky primiešame pokrájané paradajky (aj so šťavou), ktoré sme zbavili šupky a jadierok a posekané bylinky podľa chuti. Do omáčky vložíme opečené cukinové guľky, posypeme zvyškom byliniek a podávame s chlebom naan alebo plackami puri.

Ďalšie články o kuchárskych knižkách a časopisoch:
Sila živých kultúr
Planéta rastlín
Ex libris
Čítam, lebo jem… alebo Nielen jedlom je človek sýty
Najlepší doping na svete
Nový prírastok do rodiny food časopisov
Prílev informácií pokračuje
Bún
Sláva, nazdar výletu…
Zele-renesancia
Kvasíme doma
Chvála sviatkom alebo čo má spoločné čokoládové suflé s Anthonym Bourdainom