Na tieto Vianoce som sa obzvlášť tešila – jedenásť dní bez práce, ranného vstávania, cestovania v MHD… a hlavne doma! To znamená pomalé spoločné raňajky, kopec času stráveného v kuchyni prípravou obedov, večerí, dezertov pre návštevy. Kopec času na food časopisy, na ktoré som od leta nemala čas, na fotenie jedál a dopĺňanie zbierky receptov a informácií – huráááá… A k tomu vianočné darčeky – 4 kuchárske knihy, nová panvica, škrabka na zeleninu, januárové čísla GoodFood, Food&Travel, olive a delicious. Čo viac si želať? K najväčším vrcholom tohtoročných sviatkov patril úspešný prvý pokus o vlastnoručne pripravené suflé a pôžitok z čítania posledného českého prekladu knihy Anthonyho Bourdaina– Nevábne chuťovky.

Tento Američan s francúzskym menom sa s ničím nemazná…

O suflé koluje množstvo historiek a mýtov, aké je náročné, ťažko zvládnuteľné pre začiatočníkov, ako vám nedá spávať a podobne. Moje prvé čokoládové suflé sa podarilo na jednotku a jediné dve ťažké veci na ňom boli zohnať zapekacie formičky a vybrať si ten správny recept. Receptov na čokoládové suflé je neúrekom a navyše môj prvý pokus bol skôr improvizáciou ako interpretáciou presného postupu. (Čiastočne aj vlastnou vinou, lebo som nepochopiteľne napriek niekoľkodňovým prípravám nemala doma dosť čokolády!) Ručím vám za to, že sa vám suflé podarí, hoci sa vám počas jeho prípravy bude zdať opak. Aj moje suflé som na začiatku videla skôr v koši ako na tanieroch. Ale niečo na tých prebdených nociach so suflé bude, ja som po jeho zvládnutí a pochvalných reakciách návštevy nemohla od šťastia večer zaspať.

Čokoládové suflé

  • 150 g kvalitnej čokolády na varenie
  • 100 g práškového cukru
  • 4 lyžice silnej kávy alebo brandy
  • 2 kopcovité lyžičky hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 2 lyžice mletých mandlí
  • trochu masla

Rúru rozohrejeme na 190°C. Formičky vytrieme maslom a vysypeme mletými mandľami. Rozpustíme čokoládu nad parou a necháme ju trochu vychladnúť. Rozdelíme vajcia. Žĺtky, kávu alebo brandy, múku a polovicu cukru zamiešame do roztopenej čokolády. Vyšľahaný sneh z bielkov a zvyšného cukru opatrne zamiešame do čokoládovej zmesi a nalejeme do formičiek (mne vyšli 4, nie úplne po okraj, suflé narastie, ale zmestí sa aj do 6 menších formičiek). Naplnené formičky poukladáme na hlbší plech alebo pekáč, do ktorého vlejeme vodu, aby siahala max. do polovice formičiek. Dáme piecť na cca 15 – 17 minút, kým nebude mať suflé na povrchu pevnú kôrku a povrch nezačne praskať. Podávame so šľahačkou, zmrzlinou alebo samostatne.

Do tretice… Tony Bourdain… to najlepšie

Ak je vám meno šéfkuchára Tonyho Bourdaina známe, nemusím vám opisovať pôžitok, s akým hlcem jeho knihy. Veľmi ma potešil posledný český preklad jeho hnihy The Nasty Bits Nevábné chuťovky – sebrané odřezky, upotřebitelné přílohy, zbytky a kosti (Slovart, Praha 2007, prel. Jiřina Stárková). Z jeho troch do češtiny preložených kníh (Důvěrnosti z kuchyně a Šéfkuchař na cestách) sa mi táto posledná páči najviac. Tony píše o tom, čo ma zaujíma. Vo veľa veciach sú mi jeho neamerické názory veľmi sympatické. Tento Američan s francúzskym menom sa s ničím nemazná, nechodí okolo horúcej kaše. Tony nie je Jamie, Tony je drsný a vyžitý maník, ktorý sa nebojí konfliktov a ak zistí, že sa mýli, prizná si to. Tony je jednoducho šéfkuchárska mediálna hviezda aj pre chlapov.

10 dôvodov prečo si prečítať Tonyho knižky

Tony má výzor, životný štýl, ale aj slovník zhýralého rockera.
Pri čítaní jeho knižiek sa budete nahlas smiať.
Čo obnáša profesia kuchára a život v profesionálnej kuchyni?
Budete vedieť, prečo si v pondelok v reštaurácii neobjednávať rybu.
Neromantické zážitky nočného života v New Yorku zažijete z prvej ruky.
Kde sa dá dobre najesť a ktorým miestam sa radšej vyhnúť?.
Precestujete svet cez reštaurácie, bary a kuchyne.
Zistíte, ako chutí ešte bijúce srdce kobry.
Dozviete sa, čo je to pastrami, pinchos a podľa čoho je pomenovaná reštaurácia Les Halles.
Aký má Tony názor na šéfkuchárske hviezdy a aký je v skutočnosti Ainsley Harriott?

Ďalšie články o kuchárskych knižkách a časopisoch:
Sila živých kultúr
Planéta rastlín
Ex libris
Čítam, lebo jem… alebo Nielen jedlom je človek sýty
Najlepší doping na svete
Nový prírastok do rodiny food časopisov
Prílev informácií pokračuje
Bún
Moja vlastná River Cottage
Sláva, nazdar výletu…
Zele-renesancia
Kvasíme doma