Sedíme doma, čakáme, kým sa naše dieťa vypýta na svet a dovolenkujeme aspoň na tanieri. Dnes sa vyberieme do Španielska! Objavila som úžasný, rýchly recept na paellu, ktorý sa určite stane hitom v našej kuchyni. Pre paellových puristov bude zrejme zneuctením, uznávam, od pravej paelly z Valencie má naozaj ďaleko, ale ako rýchle a chutné jedlo na všedný deň a zmenu chuti je ideálny.

Nerobím si ilúzie, niektoré jedlá treba skrátka jesť v mieste ich pôvodu, nedajú sa doma nijako napodobniť. Hoci… Originál panvica – paella, podľa ktorej sa jedlo volá, by sa dala nejako zohnať. Kuracie a králičie mäso bez problémov. Guľatozrnná 3mm ryža a šafrán tiež. No, tých 12 slimákov by sa dalo teoreticky nahradiť 2 vetvičkami rozmarínu. (Pýtate sa, ako môže rozmarín nahradiť slimákov? Jednoducho. Slimákov do paelly vykrmujú rozmarínom:) A príprava na otvorenom ohni na dreve z viniča a ovocných stromov je u nás, čo máme záhradu, tiež hračka. Ozaj, vraj všetky originál panvice na paellu vyrábajú vždy tak, že nity úch vám presne naznačujú, koľko tekutiny treba naliať na ryžu, aby sa správne dovarila. Dômyselné.

Je to úplná veda. Ale tento rýchly recept funguje aj s obyčajnou hlbokou panvicou, aj s dlhozrnnou ryžou, s kurkumou namiesto šafránu a s darmi mora namiesto mäsa či slimákov. Tie ale môžte nahradiť čímkoľvek, čo máte doma a čo vám chutí. Ešte sa zastavím pri kombinácii darov mora s chorizom. Všimla som si, že je to v poslednej dobe veľmi módna kombinácia chutí. Do pôvodnej receptúry na paellu nepatrí, ale do tejto rýchlej verzie sa dostala. A musím pripustiť, že má niečo do seba.

Rýchla paella

  • 1 pór
  • 110 g choriza (alebo 1 nožička paprikovej klobásy)
  • 1 lyžička kurkumy
  • 300 g dlhozrnnej ryže
  • 1 l horúceho vývaru
  • 200 g mrazeného hrášku
  • 400 g mrazených darov mora
  • olivový olej

V hlbokej panvici na lyžici oleja orestujeme pokrájaný pór do mäkka. Pridáme pokrájané chorizo a restujeme, kým nezačne voňať a púšťať šťavu. Ďalej primiešame kurkumu, krátko opražíme a prisypeme ryžu. Miešame, kým sa všetka ryža nezafarbí oranžovým olejom. Podlejeme horúcim vývarom a na miernom ohni necháme za občasného miešania pobublávať asi 15 minút. Pridáme hrášok na ďalších 5 minút a rozmrazené dary mora na posledné 1-2 minúty. Ak treba, dochutíme a dovaríme, kým je ryža akurát. Podávame s miesiačikmi citróna.