Začiatok roka prináša novinky aj na poli gastro-osvety. Na Slovensku síce zase nič, ale, chvalabohu, máme šikovnejších susedov, internet a satelit, takže sa aj k nám dostanú všetky potrebné informácie. Respektíve, kto chce a hľadá, nájde…

Čo ma najviac potešilo, je nová pravidelná dvojstrana o gastronómii v týždenníku Reflex so stĺpčekom Pavla Maurera a novou rubrikou Kuchyně… V prvom tohtoročnom čísle sa píše o celosvetovej finančnej kríze ako o pravdepodobnom konci veľkých hostín, Pavel Maurer v stĺpčeku Gastrofóbie aneb Maurerův výběr píše o Ramsayho show a Kuchyňa je tentoraz Dalibora Navrátila z Pražského kulinárskeho inštitútu.

Keď už sme pri tej kuchyni, novú rubriku o súkromných kuchyniach rôznych osobností od fachu preberá z britského BBC Good Food od januárového čísla aj mesačník Apetit. Rovnako ako ďalšie nové rubriky Šéfkuchár u vás doma, či Varenie zo zvyškov. Pre mňa osobne nuda, poznám väčšinu obsahu z originálu, ale pre českých a slovenských nezainteresovaných čitateľov to môže byť príjemné obohatenie. Oveľa lepšie sa darí ich webovým stránkam, tie chválim, zabavíte sa najmä s ich videoreceptami.

Na Vianoce sme si s manželom konečne zadovážili satelit. Som závislá na informáciách, stále niečo študujem a vyhľadávam. Objavila som jednu nekódovanú stanicu o varení TV Gusto, ktorá vysiela 24 hodín denne. Navyše má vlastné web stránky, takže ak vám aj niečo z vysielania unikne, nájdete to tam. Príjemný zdroj informácií najmä pre tých, ktorí uprednostňujú praktické ukážky a rady. Dozviete sa napríklad, ako v kuchyni spracovávať korenie, bylinky, ako sa vyrába olivový olej a iné užitočné veci.

Od Nového roku vysiela aj ORF1 nový seriál Jamieho Olivera podľa jeho rovnomennej knihy Jamie at home (každú sobotu na poludnie). Páči sa mi, že sa v ňom aktuálne venuje záhradke a sezónnym surovinám, využíva miestne zdroje a varí vo veľmi provizórnych priestoroch. Dokazuje stále širšej vrstve obyvateľstva, že moderne, chutne a zdravo sa dá variť kdekoľvek a s čímkoľvek. Jamie Oliver pred desiatimi rokmi nahnal Britov do kuchyne, aby im ukázal, že varenie je super zábava. Dnes, keď si mnoho ľudí bude musieť rozmyslieť, či sa bude stravovať doma alebo v stále drahších reštauráciách, svoje skúsenosti akokeby našli.

A perlička na záver, Jamie Oliver od nového roku vydáva svoj vlastný časopis Jamie magazine. Prvé číslo som dostala od švagrinky na Vianoce a nestačím sa čudovať, ako si Jamie buduje svoje impérium. Čo príde nabudúce? A akú odvetu prichystá Veľký Gordon?

Ďalšie články o kuchárskych knižkách a časopisoch:
Sila živých kultúr
Planéta rastlín
Ex libris
Čítam, lebo jem… alebo Nielen jedlom je človek sýty
Najlepší doping na svete
Nový prírastok do rodiny food časopisov
Bún
Moja vlastná River Cottage
Sláva, nazdar výletu…
Zele-renesancia
Kvasíme doma
Chvála sviatkom alebo čo má spoločné čokoládové suflé s Anthonym Bourdainom