Školský rok je v plnom prúde, už aj my máme doma školáčku a náš život naberá stále vyššie obrátky. Za nami je len prvý mesiac „normálneho“ režimu a ja som už úplne hotová. Ako budem vyzerať v decembri, netuším… Vypúšťam. Uľahčujem si všade, kde sa dá. Nežehlím, neupratujem, cez týždeň nevarím. Znižujem frekvenciu blogovania na 2 – 3 príspevky do mesiaca, uvidím, ako na tom budem. Je toho toľko, čo by som chcela robiť, ale neviem, čo skôr…

Na víkendové varenia si vyberám jedlá z jedného hrnca, len nech je toho veľa a zostane aj na obedy do práce (aspoň do stredy!). Asi by ste do tejto kategórie nezaradili Indiu, ale zdanie klame. Ešte na jar som objavila hajdarabádske kuracie biryani a bola som nadšená. Voňavé, chuťovo bohaté a nenáročné jedlo. Teraz som o polovicu navýšila množstvo, vytiahla posledné kura z mrazničky a dúfala, že sa biryani zase podarí. Mama bola skeptická, ale nakoniec povedala, že to bolo najlepšie jedlo za posledný mesiac. Tak to sem musím dať. Ak by sa vám raz zunovala koložvárska.

Ak by sa vám raz zunovala koložvárska.

Kým si rozmyslíte, či biryani vyskúšate, alebo nie, ja už rozmýšľam nad ďalšími skvelými ryžovými receptmi, ktoré chcem vyskúšať, nad ďalším slávnym indickým jedlom z kuracieho mäsa, na ktoré si chutím už od jari a celkovo nad všetkými tými dobrotami, ktorých mám plný notes a ktoré plánujem variť túto jeseň a zimu. Aby som si pripomenula svet, ktorý mi už teraz chýba a na ktorý si budem musieť zase pár mesiacov počkať.

Hajdarabádske kuracie biryani

  • 500 g vykosteného kuracieho mäsa
  • 500 ml slnečnicového alebo arašidového oleja
  • 3 veľké cibule
  • 500 g ryže basmati
  • 1 lyžicu soli
  • 3 lyžice mlieka
  • štipka šafranu
  • 3 zelené kardamony
  • 1 čierny kardamon
  • 8 guľôčok celého čierneho korenia
  • 6 klinčekov
  • 1 tyčinka škorice
  • 1 bobkový list
  • 4 lyžice prepusteného masla ghee
  • čerstvá mäta a koriander
  • citrón alebo limetka

Marináda:

  • 300 ml bieleho jogurtu
  • 1 nadrobno posekaná zelená čili paprička
  • 1 a ¼ lyžičky mletej štipľavej červenej papriky
  • ½ lyžička kurkumy
  • 1 lyžička garam masaly
  • 1 a ½ lyžičky pretlačeného cesnaku
  • 1 a ½ lyžičky čerstvého postrúhaného ďumbiera
  • 1 lyžica posekanej mäty
  • 1 lyžica posekanej koriandrovej vňate
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžička soli

Uhorková raita:

  • 500 ml bieleho jogurtu
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 1 – 2 šalátové uhorky
  • ½ lyžičky soli
  • citrónová šťava

Vykostené kuracie mäso pokrájame na menšie kúsky a na noc naložíme do chladničky do jogurtovej marinády.
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. V hrnci si rozohrejeme olej a za občasného miešania v ňom opražíme cibuľu do zlatista. Necháme ju odkvapkať na papierovej utierke a odložíme.
Šafran namočíme do teplého mlieka vyluhovať.
Namarinované mäso vyberieme z chladničky.
Ryžu prepláchneme pod tečúcou vodou, zalejeme 1 a ½ litrom vody a necháme asi 20 minút namáčať. Pridáme 1 lyžicu soli, celú škoricu, kardamony, klinčeky, celé čierne korenie, bobkový list a privedieme k varu. Varíme asi 5 minút, do polomäkka a potom ryžu zlejeme.
Rúru predhrejeme na 180°C.
Do pekáča alebo hrnca s pokrievkou poukladáme na dno namarinované mäso, posypeme ho časťou vypraženej cibuľky, lístkami mäty a koriandra a prikryjeme predvarenou ryžou s korením. Povrch uhladíme a posypeme vypraženou cibuľkou, mätou a koriandrom. Všetko polejeme rozpusteným ghee a šafranovým mliekom.
Pekáč (hrniec) prikryjeme alobalom, utesníme po okrajoch a prikryjeme pokrievkou natesno.
Vložíme do predhriatej rúry, po 5 minútach stiahneme teplotu na 160°C a pečieme v rúre 30 minút.
Na uhorkovú raitu si zmiešame jogurt s pretlačeným cesnakom, soľou a citrónovou šťavou podľa chuti a postrúhame alebo nadrobno pokrájame doňho šalátovú uhorku. Premiešame a odložíme.
Biryani po dopečení podávame s raitou, čili omáčkou, obľúbeným čatní a veľkým množstvom citrónovej šťavy.