Pôvodne som chcela domácu zmrzlinu robiť z malín, ale zhodou okolností sa mi do rúk dostali dve kilá čiernych ríbezlí od tety. Paráda. V našej záhrade sú čierne ríbezle nové, na mladom kríčku bolo zatiaľ len pár bobuliek, už som si myslela, že si čierne ríbezle naplno užijem až o rok a zrazu, bác, zmrzlina z čiernych ríbezlí. A veľa! Aj do zásoby!

Čierne ríbezle mám strašne rada. Myslím, že spolu s egrešmi a morušami sú naším najexotickejším ovocím. Mať rád maliny je ľahké, ale mať rád čierne ríbezle už chce trochu vycibrenejší jazýček. Pikantná, možno trochu priečna chuť a špecifická aróma čiernych ríbezlí nie je pre každého. Ale podľa mňa je na zmrzlinu ideálna.

Navyše som objavila recept, ktorý je jednoduchý a rýchly, časovo najnáročnejšia je na ňom len príprava ovocného základu a čas mrazenia. Nepotrebujete ani zmrzlinovač, tento typ zmrzliny pripomína skôr ovocné nanuky a aj zmraziť ich môžete vo formičkách na nanuky a pozapichovať do nich paličky.

Z pol kila ovocného základu vám vyjde osem menších alebo šesť veľkých porcií zmrzliny. My sme za víkend zjedli len polovicu, zvyšok nám dobre padne nabudúce. A, samozrejme, jednu určite nechám aj pre tetu.

Zmrzlina z čiernych ríbezlí

  • 450 – 500 g prepasírovaných čiernych ríbezlí
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 1,5 dl šľahačkovej smotany

Umyté a očistené ovocie prepasírujeme cez sitko, alebo pomelieme na mlynčeku na drobné ovocie. Do prepasírovanej hmoty prilejeme kondenzované mlieko, šľahačkovú smotanu a mixérom poriadne rozmixujeme. Nalejeme do formičiek a necháme cez noc zmraziť. Z väčšej nádoby môžeme zmrzlinu po čiastočnom zozmrazení servírovať aj naberačkou na zmrzlinu.