Od minulého roku v našej záhrade rastú nové druhy ovocia a zeleniny. Veď na to tá záhrada je, aby sme ju využívali a objavovali nové možnosti. Medzi prvé novinky patrila aj rebarbora. Minulý rok ešte nebola v dobrej forme, ale tento rok sa už celkom dobre ujala. A na budúci rok očakávam, že bude ešte lepšia a užijeme si ju dosýtosti.
Rebarbora nemá v našej rodine tradíciu. Občas som o nej počula, možno niekedy na návšteve aj ochutnala nejaký ten klasický kysnutý koláč s mrveničkou, ale to bolo na dlhé roky všetko. Až keď k nám pred rokmi začali prenikať zahraničné recepty v časopisoch o varení, všimla som si nebývalé množstvo rebarborových receptov a možností jej spracovania. Raz som dokonca kúpila v zelovoci pár hrubých rebarborových stoniek a uvarila z nich omáčku na palacinky.
Na horúce letné večery ako stvorený.
Neskôr sme si s mužom v Londýne obľúbili jogurty s rebarborou a keď sa nám naskytla možnosť nasadiť ju v záhrade, neváhala som a zaradila ju na zoznam noviniek. Prvú úrodu som nazbierala minulý víkend. Celé jedno kilo zeleno-červených kyslasto-aromatických stoniek ma čakalo na spracovanie. Rebarboru zatiaľ pripravujem len krátkym varením v malom množstve vody s cukrom a vanilkou na čerstvý kompót, ale zahustením škrobom z neho získate aj elegantnú omáčku, ktorú možete podávať s vanilkovou zmrzlinou, s pudingom, mafinmi či palacinkami, alebo aj napríklad ako čatní ku grilovanému mäsu a pikantným klobásam. Nespotrebované množstvo kompótu si zamrazte na horšie časy, alebo si z neho urobte sorbet. Na horúce letné večery ako stvorený.
Kokosový puding s rebarborovou omáčkou
- 400 ml kokosového mlieka
- 50 – 70 g kryštálového cukru
- 2 plátky želatíny
- 300 g očistenej rebarbory
- vanilka (cukor, extrakt alebo zo struku)
- 150 g kryštálového cukru
Želatínu si namočíme podľa návodu na obale. V hrnci rozmiešame kokosové mlieko s cukrom (podľa chuti) a pomaly privedieme k varu. Stiahneme zo sporáka a rozmiešame v ňom napučanú želatínu. Pripravený krém nalejeme do misiek, necháme vychladnúť a dáme na noc do chladničky stuhnúť. Umytú a očistenú rebarboru nakrájame na menšie kúsky a v hrnci ju zalejeme do polovice vodou, podľa chuti docukrujeme a pridáme vanilku. Krátko povaríme domäkka a prípadne zahustíme škrobovou múčkou. Necháme vychladnúť a podávame s kokosovým pudingom.
som si nevedela predstavit, ako to asi chuti :-)) niekedy vyskusam, ked ju zbadam dakde v zelovoci. recept vyzera bajecne.
Chuť je veľmi jemná, asi ako pri špenáte, tiež nemá sám o sebe žiadnu chuť, až po dochutení vynikne. Rebarbora je veľmi pikantná – kyslá, treba ju dobre osladiť. Má takú kyslo-jablkovú arómu a dobre sa dopĺňa s jablkami a jahodami a často ich aj nahrádza. Po 15. júni už sa vraj rebarbora nemá pestovať, vraj sa v nej koncentruje veľa kyseliny šťavelovej a nie je veľmi konzumovateľná.
Určite vyskúšaj…