Na istý čas sa „tom ka“ stala stredom môjho gurmánskeho vesmíru.

Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu

Aké thajské jedlo poznáte? Predpokladám, že kokosovú polievku „tom kha“. Bolo to aj moje prvé thajské jedlo, ktoré som ešte v prehistorických dobách na Slovensku ochutnala v Sushi bare Tokyo na Strakovej, čo bol dlhé roky jediný podnik svojho druhu u nás. Na istý čas sa „tom ka“ stala stredom môjho gurmánskeho vesmíru. Z „tom kha-centrizmu“ som neskôr vhupla rovno do mánie voňavej ostro-kyslej polievky „tom yam“, ktorá v Melbourne panovala pred 10-timi rokmi, keď som tam pricestovala. Objavovanie thajskej kuchyne sa mohlo začať.

S varením to bolo podobné. Najprv som dlho omieľala thajskú praženú ryžu z rôznych podivných ingrediencií, ktoré sa tu vtedy dali zohnať. Dnes už varím oveľa autentickejšie vďaka dostupnosti surovín a informácií. V chladničke mám tamarindovú pastu, palmový cukor, kaffirové listy, v mrazničke galangal, citrónovú trávu (inak, práve sa ju pokúšam dopestovať). A veľa ingrediencií už nie je záležitosťou špecializovaných ázijských obchodov. Minule mi v Tescu padol zrak na malú fľaštičku massamanskej kari pasty od mojej obľúbenej značky Bart. Bolo rozhodnuté.

Ďalší level si predstavujem tak, že si osobne prej(d)em Thajsko od juhu až na sever (konečne si dám pravé „khao soi“!), naštudujem si ingrediencie priamo na mieste a absolvujem pár miestnych škôl varenia. Už som si na tieto účely domov zadovážila aj veľký mažiar, aby som si mohla pripraviť kari pastu rovno od základu. Kým sa však do tejto fázy dostanem, nebudem si thajské jedlo doma odopierať. Musím si predsa pripomínať, čo všetko ma ešte tam vonku čaká. Len aby sa nezabudlo.

Thajské kari massaman

  • cca 500 g hovädzieho mäsa na dusenie
  • cca 3 lyžice kari pasty massaman
  • 2 plechovky kokosového mlieka
  • 10 toboliek kardamónu
  • 2 tyčinky škorice
  • 3 hviezdičky badiánu
  • 5 – 10 cibuliek perloviek alebo drobných šalotiek
  • 3 lyžice rybacej omáčky
  • cca 500 g zemiakov
  • 1 lyžica tamarindovej pasty
  • 2 – 3 lyžice palmového cukru
  • 5 lyžíc pražených nesolených arašidov (bez šupiek)
  • 2 lyžice arašidového oleja
  • hrsť thajskej bazalky

Mäso pokrájame na malé kocky, premiešame ho s kari pastou a necháme na chvíľu odležať. Medzitým si na oleji na strednej teplote orestujeme kardamón, celú škoricu a badián, kým nezačnú voňať. Pridáme celé, olúpané cibuľky a opražíme do svetlohneda. Potom pridáme mäso v kari paste, poriadne premiešame s korením a necháme zatiahnuť. Prilejeme jednu plechovku kokosového mlieka, 2 lyžice rybacej omáčky a toľko vody, aby bolo mäso ponorené. Privedieme k varu, stiahneme teplotu, prikryjeme a dusíme zhruba 1 a ½ hodiny. Potom prilejeme druhú plechovku kokosového mlieka, zemiaky pokrájané na kocky, arašidy a polovicu bazalky. Premiešame a pridáme zvyšok rybacej omáčky. Teplotu mierne zvýšime, prikryjeme a varíme ďalšiu ½ hodinu, alebo kým sa zemiaky neuvaria a mäso nie je mäkké. Potom kari odstavíme zo sporáka a dochutíme cukrom, tamarindom a zvyškom bazalky. Massamanské kari podávame s jazmínovou ryžou.

Thajská (zeleninová) ostro-kyslá polievka tom yam

  • 1 l dobrého (zeleninového) vývaru
  • 3 steblá citrónovej trávy
  • 3 cm kúsok galangalu
  • 5 listov kaffirovej limety
  • čili papričky (podľa chuti)
  • 1 šálka (cherry) paradajok
  • 1 šálka húb (hliva, šitake, enoki…)
  • 1 limeta
  • rybacia omáčka
  • cukor
  • 2 jarné cibuľky
  • hrsť koriandrovej vňate
  • (rezance alebo tofu)

Vývar privedieme k varu, pridáme doň kúsky podrvených stebiel citrónovej trávy, limetových listov, tenké plátky galangalu a čili papričky a necháme pár minút variť, kým sa vývar neprevonia. Potom pridáme pokrájané paradajky, huby, jednu jarnú cibuľku a 2 lyžice rybacej omáčky a necháme variť pár minút, kým paradajky a huby nezmäknú. (Na záver v polievke prehrejeme uvarené rezance alebo kocky tofu, ak ich použijeme.) Polievku odstavíme, dochutíme šťavou z celej limety, cukrom a rybacou omáčkou a podávame s jarnou cibuľkou a koriandrovou vňaťou.

Ďalšie recepty na kari:
Kari s hviezdou Michelina – Bravčové vindaloo
Mulligatawny
Jahňacie resumé – Rogan Josh
Čakanie na (dobré) mäso – Thajské červené kari s pečeným kačacím mäsom
Z obrazovky rovno na stôl – Juhoindické zeleninové kari
India pre začiatočníkov – Goanské kari s rybou
Snívam o Ázii – Thajské zelené kuracie kari
Omega-3 – Kedgeree
Soľ nad zlato – Kuracia korma
Ryža z Indie – Zeleninové biryani
Indická hostina – Kuracie kari

Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Thajský vánok – thajská kokosová polievka tom kha gai
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
3 z 1 – špargľová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Zelený štvrtok – polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
Bento 2.0 – polievka miso (japonská polievka z fermentovanej sójovej pasty miso)
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba

4 komentáre/ov "Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu"

Pridaj komentár
  1. mauka

    16. novembra 2012 o 15:01

    Mas krasne plany do buducna,Zuzka 🙂 nechces ma vziat so sebou ? hned by som sa pridala 🙂 …len mi trosku potrva,kym nasetrim 🙂 ….tiez sme si cez leto pestovali citronovu travu,narastla do vysin,ale bola v zlom kvetinaci,a ked nam raz poriadne zmokla,tak potom zhnila 🙁 nasa chyba,ze sme si ju lepsie neustrazili ….ja sa uz asi 3 tyzdne chystam na thai red curry,od kamarata z Holandska som dostala origos kari pastu od Thajky 🙂 mam ju v chladnicke,tak snad este bude ok ,zrovna vcera som kupila citronovu travu ,tak v nedelu asi bude male Thajsko doma 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      16. novembra 2012 o 15:15

      Plánov ja mám aj na 3 životy, len či sa naplnia… A tiež mi chvíľu potrvá, kým vypiplem deti, takže, neboj, ešte neodchádzam, stíhaš 🙂 Toto je môj tretí pokus s trávou, tiež mi to hnije, je to piplačka… A to červené kari, dúfam, uvidím na blogu, super nápad, červené mám veľmi rada.

      Odpovedať
  2. farky

    26. novembra 2012 o 21:23

    Ahoj Zuzka a ten chozeeeeeeeeee:)
    Ochutnal som tu polievku Thajska zeleninova ostro kysla v Green Budhovi a oni tam davaju aj krevety a bola to super polievka, aj ked som si musel zvyknut na tu chut. Kamarat tam ma mat kurz varenia, takze ked ho absolvuje, budem sa u neho ucit ako na tu spravnu thajsku chut. Uz sa neviem dockat. A kedze je milovnik polievok, bude to prva vec, co sa od neho naucim:)))

    Odpovedať
    • zuzka

      27. novembra 2012 o 09:52

      Tom yam s krevetami je asi najpopulárnejšia a je aj moja obľúbená. Len som nemala doma krevety, tak bola len zeleninová. Budem zvedavá, čo sa kamarát na kurze bude učiť a ako bude spokojný. Suroviny sú už u nás dostupné, treba skúšať

      Odpovedať

Pridaj komentár