Už je to takmer pravidlo, že na jar a na jeseň mám chuť sa hrajkať s cestovinami. Vyskúšať si nový druh, tvar, trochu experimentovať. Na zozname „cestoviny“ si preto odškrtávam ďalšiu položku a púšťam sa do tvarovania čohosi, čo pracovne nazývam „zlaté klasy“. Niečo medzi tortelli piacentini a culurzones, inšpirovaná Jamiem Oliverom a sestrami Chiappovými, som si chuťovo a tvarovo vyskladala svoju najnovšiu jesennú verziu cestovín z toho, čo som doma našla.

… na jeseň mám chuť sa hrajkať s cestovinami.

Spracovávala som práve domáce kurence, škvarila šmalc, chcela som využiť čerstvé suroviny a upotrebiť všetky zvyšky. Kuracie oškvarky mi deti pojedli takmer na posedenie, na nátierku už veľa neostalo, tak som ich pridala do zemiakovo-cibuľovej plnky a pripečené zvyšky z hrnca, v ktorom sa škvarili, som deglazovala troškou vývaru na jednoduchú omáčku. Toť moja improvizácia, recept vlastne ani neexistuje, uvádzam tu len vegetariánsky variant od Jamieho Olivera, z ktorého som vychádzala.

Tvarovanie klasov je dosť babračka, takéto cestoviny sa robievajú na slávnostné príležitosti a do ich výroby sa symbolicky (a pochopiteľne aj z praktických dôvodov) zapája celá rodina. Rovnako som aj ja využila všetky ruky naokolo a hrali sme sa všetci. Ale ak by vás to po chvíli prestalo baviť (chvíľu trvá, kým prídete na ten grif), netrápte sa a urobte rýchle ravioli, resp. agnolotti. Hlavne si to užite, lebo keď je v kuchyni dobrá nálada, jedlo vždy chutí lepšie.

Domáce cestoviny so zemiakovo-cibuľovou plnkou s tymianom a píniovými orieškami

  • cesto na cestoviny
  • 200 g zemiakov
  • 1 červená cibuľa
  • čerstvý tymian
  • 3 lyžice balzamikového octu
  • 4 lyžice masla
  • cca 50 g parmezánu
  • hrsť píniových orieškov
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej

Pripravíme si cesto na cestoviny (napr. zo 400 g hladkej múky).
Rúru si predhrejeme na 200°C.
Ošúpanú cibuľu rozštvrtíme, dáme do malého hlbšieho plechu alebo zapekacej misky, pokvapkáme olivovým olejom, 1 lyžicou balzamikového octu, posolíme a posypeme trochou čerstvého tymianu. Prikryjeme alobalom a pečieme do mäkka asi 40 minút.
Zemiaky umyjeme, poprepichujeme a dáme piecť do rúry na plech do mäkka.
Upečené zemiaky necháme trochu vychladnúť, ošúpeme a roztlačíme s 1 lyžicou masla, postrúhaným parmezánom, dosolíme a dochutíme mletým čiernym korením a nakoniec zmiešame s upečenou a nadrobno posekanou cibuľou aj s výpekom. Necháme úplne vychladnúť.
Odpočinuté cesto si vyvaľkáme na veľmi tenko (stupeň 7) a povykrajujeme z neho kolieska. Na kolieska poukladáme malé kúsky plnky a ľubovoľne ich uzatvárame a tvarujeme.
Medzitým si dáme variť veľký hrniec osolenej vody.
Vytvarované cestoviny uvaríme domäkka, kým nevyplávajú napovrch.
Na panvici si roztopíme 3 lyžice masla a opražíme si na ňom píniové oriešky do zlatista. Zastrekneme balzamikovým octom a mierne posolíme. V tejto omáčke zľahka premiešame uvarené cestoviny a servírujeme na taniere.
Cestoviny podávame ihneď, posypané trochou čerstvého tymianu, strúhaného parmezánu a pokvapkané dobrým olivovým olejom.

Ďalšie recepty na domáce cestoviny:
Ako vzniká obed
Jeseň naružovo
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Pasta party
Tak trochu „après-ski“
Aj ja chcem jesť ako Nigella
Strasti a slasti s Venušiným pupkom
Pesto presto
Víkend s tekvicami
Mamma mía
Kamufláž na sto spôsobov