Keďže som z kraja, kde lúskanie tekvicových jadierok neodmysliteľne patrí k životu, nemáme núdzu o tekvice na vyrezávanie svetlonosov. Už v septembri som odložila pár pekných kúskov, z ktorých sme teraz pekne odstránili jadierka na sušenie a vyrezali pekné svetlonosy na ozdobu balkóna. Musím uznať, že napriek tomu, že muž vyrezával tekvicu po prvý raz, jeho svetlonos bol najkrajší, aký som kedy videla:)

Rada varím sezónne, preto z tekvice niečo aj uvarím. Tekvicu na varenie (napr. odrodu butternut alebo hokkaido) treba najprv upiecť v rúre, aby sa zbavila čo najviac vody a potom z mäkkej dužiny získať polotovar – pyré na ďalšie spracovanie. Vychladnuté pyré takto môžeme zamraziť na menšie dávky a použiť aj neskôr. Jedným z mojich najobľúbenejších tekvicových jedál sú plnené cestoviny. Aspoň môžem vyskúšať, ako funguje nástavec na ravioli na mojom novom strojčeku na cestoviny.

Tekvicové ravioli so šalviovým maslom

  • 1 malá tekvica
  • 1 balenie smotanového čerstvého syra (gervais, lučina a pod.) alebo ricotty
  • soľ, čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • 1/2 strúčika cesnaku
  • strúhaný parmezán
  • maslo
  • pár čerstvých lístkov šalvie
  • (pár kvapiek citrónovej šťavy)

Pyré z upečenej tekvice necháme úplne vychladnúť a zamiešame doň čerstvý syr (alebo ricottu) a trocha strúhaného parmezánu. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, pretlačeným cesnakom a muškátovým orieškom. Touto plnkou plníme čerstvé vaječné ravioli buď ručne alebo na strojčeku. Ravioli necháme pár minút preschnúť na utierke. Zatiaľ dáme zovrieť slanú vodu vo veľkom hrnci a pripravíme si šalviové maslo ako omáčku. Na panvici roztopíme kus masla a necháme prevrieť. Keď sa začne maslo farbiť do zlata, pridáme pokrájané lístky šalvie a trochu ich na masle upražíme. Dávame pozor, aby nám maslo nezhorelo. Keď začne pekne voňať, odstavíme panvicu zo sporáka a omáčku môžeme trochu prisoliť a pridať do nej pár kvapiek citrónovej šťavy na chuť. Ravioli uvaríme, scedíme a premiešame v panvici so šalviovým maslom. Ihneď podávame.

Ďalšie recepty na domáce cestoviny:
Hrá sa celá rodina
Ako vzniká obed
Jeseň naružovo
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Pasta party
Tak trochu „après-ski“
Aj ja chcem jesť ako Nigella
Strasti a slasti s Venušiným pupkom
Pesto presto
Mamma mía
Kamufláž na sto spôsobov