Dobre som sa pobavila, keď v jednom programe Jamie Oliver spomínal, že jeho žena nemá rada králika, ale dobrých 5-6 rokov ho je, lebo si myslí, že je kura. Áno, tí, čo nevaria, nevedia. A tí čo varia, musia často kamuflovať. Ja najúspešnejšie kamuflujem s mletým mäsom. Môj manžel by radšej hladoval, ako by mal zjesť kuracie stehno, ale na jedlách z mletého mäsa z kuracích stehien si vždy náramne pochutí. Tak neviem…

S mletým mäsom sa pritom dá toľko vymýšľať. Obmieňať chute rôznym korením a bylinkami, virtuálne cestovať. Takmer každá národná kuchyňa má nejaké to slávne jedlo z mletého mäsa, vidno, že vo všetkých kútoch sveta museli ľudia z rôznych dôvodov kamuflovať. Mexičania s chilli con carne, Angličania so shepherd´s pie, Juhoafričania s voňavým bobotie, Gréci s musakou, Maďari s koložvárskou kapustou… Fašírky sú nesmrteľné, nepoznajú hranice, Česi majú sekanú, Rumuni mititei, Švédi köttbullar, Indovia kofty, Balkánci čevabčiči, Turci kebab, Američania hamburgery.

S mletým mäsom dosť improvizujem. Podľa toho, čo máme v chladničke a na čo máme chuť. S manželom nám chutí kombinácia mletého mäsa a paradajkovej omáčky s cestovinami, takže buď urobím špagety s mäsovými guľôčkami v paradajkovej omáčke alebo klasické lasagne s mäsovo-paradajkovou omáčkou. Mäsové guľôčky ani fašírky nevyprážam na panvici, ale pečiem ich v rúre na pečiacom papieri. Ako obmenu sýtejších zeleninových šalátov s grilovaným mäsom malo úspech aj „mleté mäso na špajdli“, ktoré k šalátu obhrýzame:)

Na ušetrenie času sa mi osvedčilo namlieť viac mäsa naraz a zamraziť pár dávok do zásoby, prípadne zamraziť dávky už hotového základného ragú, ktoré si po rozmrazení môžete dokončiť buď na boloňskú alebo neapolskú omáčku na cestoviny, lasagne, alebo ho použiť na plnenie raviol, pirohov, wontonov a pelmeňov. Tiež odporúčam zamraziť viac dávok bešamelovej omáčky, ktorú využijete na lasagne, musaku alebo v bešameli zapekanú zeleninu. Ďalší čas vám ušetria napr. čerstvé lasagne, ktoré nemusíte pred zapekaním variť a dostanete ich kúpiť aj v lepšom supermarkete.

Lasagne s paradajkovo-mäsovou omáčkou

  • čerstvé lasagne
  • 400 g mletého mäsa
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g čerstvých alebo konzervovaných krájaných paradajok
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 1 dl bieleho vína
  • bylinky (bazalka, rozmarín, petržlenová vňať a pod.)
  • čierne korenie, soľ, cukor a citrónová šťava na dochutenie
  • 3 lyžice masla + na vytretie formy
  • 3 lyžice hladkej múky
  • pol litra mlieka
  • muškátový oriešok
  • strúhaný parmezán

Na panvici na menšom množstve oleja orestujeme cibuľu a pridáme mleté mäso. Vareškou rozdrobíme veľké kusy zlepeného mäsa a opekáme, kým mäso nezmení farbu. Podlejeme vínom a dusíme pod pokrievkou, kým mäso nezmäkne. Pridáme roztlačený cesnak, soľ, mleté čierne korenie, paradajky, pretlak a necháme odpariť vodu. Keď má omáčka správnu konzistenciu, dochutíme ju bylinkami, soľou, cukrom alebo citrónovou šťavou a odstavíme.
V druhej panvici si na strednej teplote roztopíme maslo a za stáleho miešania pomaly prisypeme múku. Počkáme, kým prestane peniť, ale dávame pozor, aby neprihorela. Postupne prilievame mlieko a rozmiešavame prípadné hrudky do hladka. Miešame, kým omáčka nezhustne. Nakoniec ju ochutíme strúhaným muškátovým orieškom.
Rúru si predhrejeme na cca 150-170°C. Zapekaciu formu alebo pekáčik vytrieme maslom a na dno poukladáme vedľa seba plátky lasagne. Tie potrieme tenkou vrstvou paradajkovo-mäsovej omáčky a posypeme trochou strúhaného parmezánu. Pokračujeme ďalšími vrstvami cestovín, omáčky a syra, kým ich neminieme. Ako poslednú vrstvu lasagne zalejeme bielou bešamelovou omáčkou a posypeme zvyškom parmezánu. Zapekáme v rúre max. 15 minút, kým sa syr na povrchu neroztopí a nezhnedne.

Ďalšie recepty s mletým mäsom:
Talianska trikolóra v žemli
Trochu iný duch Vianoc
Na ihlách
Ako sa preberá rodinná štafeta
Tôi muốn mua đậu phụ
Po diaľnici do gastronomického neba
Klobáskovanie
Levie hlavy
Ako ma bobotie postavilo na nohy

Ďalšie recepty na domáce cestoviny:
Hrá sa celá rodina
Ako vzniká obed
Jeseň naružovo
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Pasta party
Tak trochu „après-ski“
Aj ja chcem jesť ako Nigella
Strasti a slasti s Venušiným pupkom
Pesto presto
Víkend s tekvicami
Mamma mía