Vzniklo to úplne spontánne. Na záver našej minuloročnej vianočnej párty. Danka sa dušovala, že „nabudúce u nás“ a ja som jej nevdojak vnukla myšlienku na „Pasta Party“. (Veľmi rada vnucujem ponúkam druhým svoje nápady. Stále vravím, že mám plánov, projektov a nápadov na tri životy, tak sa ich snažím nenápadne prepašovávať do životov druhých a užívať si ich aspoň zdiaľky…) Rok sa s rokom zišiel a na onú cestovinovú párty naozaj došlo.

V skratke. Pre 10 dospelých a 6 detí. Z 1 a pol kila múky – vaječné i bezvaječné cestoviny zo semolíny. Tri druhy (tvary), rôzne ochutené. Bezvaječné ravioli s tekvicovo-ricottovou plnkou a šalviovým maslom, vaječné fusilli so sicílskym pestom a tagliatelle „cacio e pepe“. Všetko moje obľúbené recepty a rýchlovky. Poslala som hostiteľke zoznam potrebných surovín a v určený termín sa dostavila so štyrmi zásterami, rádielkom, zväzkom šalvie, kusom pecorina a (tematicky) s citrónovým tiramisu na miesto určenia. Na počudovanie to išlo fajn. Očakávala som stres, chaos a hladné krky, ale dopadlo to dobre. (Hoci, ak by som bola šikovnejšia, všetko by chutilo o trošku lepšie, štandardne robievam oveľa lepšie cestoviny.) Mala som výborné pomocníčky, vrátane superšikovných detí. Dúfam, že si každý našiel niečo svoje, niečo nové sa dozvedel a nikto nešiel domov hladný, aj keď sa z môjho citrónového tiramisu ušlo len asi polovici zúčastnených…

Poznámky na okraj: Môj najnovší objav – hrubá semolinová múka od Mlynu Sládkovičovo alebo hladká, odsypaná priamo z vreca z talianskych potravín Pesto & Co. Oboje fantastické na výrobu cestovín. Bezvaječné cestoviny sú mäkšie, hladšie, vláčnejšie, vaječné sú pevnejšie, tuhšie a tvrdšie. Aj keď sa desíte zahryznutia do čierneho korenia, pri „cacio e pepe“ sa prekonajte a vyskúšajte to. Hrubšie kúsky voňavého korenia krásne „vybuchujú“ pod zubami a tvoria harmonický akcent k roztopenému syru na cestovinách. Nebojte sa a choďte do toho, budete prekvapení.

Bezvaječné cestoviny zo semolinovej múky

  • 2 šálky semolinovej múky
  • 1 šálka hladkej pšeničnej múky
  • 1 šálka vody
  • 1 lyžička soli

Múky a soľ za postupného prilievania vody spracujeme na hladké a vláčne cesto a necháme ho v mikroténovom vrecku aspoň pol hodinu odpočinúť. Potom ho opäť premiesime. Malo by byť o poznanie poddajnejšie a tvárnejšie. Z takto pripraveného cesta ďalej strojčekom alebo ručne vaľkáme alebo tvarujeme požadovaný druh cestovín. Čerstvé cestoviny varíme v slanej vode pár minút, kým nevyplávajú na povrch, prípadne ich na pomúčenej podložke necháme presušiť a zamrazíme na neskoršie použitie.

Tagliatelle „cacio e pepe“ (syr a čierne korenie)

  • cca 400 g cestovín tagliatelle
  • cca 100 g syra caciocavallo, kaškaval alebo napr. zmesi grany a pecorina
  • celé čierne korenie
  • soľ

Tagliatelle uvaríme v slanej vode. Keď sú al dente, odoberieme si do šálky trochu vody, v ktorej sa varili a zlejeme ich. Hneď ich vrátime do prázdneho hrnca, hojne posypeme strúhaným syrom, čerstvo podrveným čiernym korením a s trochou vody z varenia cestovín ich premiešavame, kým sa syr nerozpustí a nevytvorí hladkú omáčku. Podávame ihneď.

Citrónové tiramisu

  • 3 balenia dlhých cukrárskych piškót
  • 2 tégliky mascarpone
  • 1 téglik smotany na šľahanie
  • 4 žĺtky
  • 8 lyžíc cukru
  • 3 – 4 citróny
  • 1 dl likéru limoncello
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • hrsť mandľových lupienkov

Na citrónový sirup zmiešame v malom hrnci 1 lyžicu cukru, šťavu z 1 citróna a 1 dl vody. Privedieme k varu a za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť. Odstavíme a do vychladnutého sirupu prilejeme limoncello.
Žĺtky vymiešame so 4 lyžicami cukru a vanilkovým extraktom do hustej, svetlej peny. Šľahačku si vyšľaháme s 3 lyžicami cukru. Vymiešané žĺtky s cukrom opatrne zamiešame do mascarpone, potom do krému zapravíme aj šľahačku, šťavu a postrúhanú kôru z 2 až 3 citrónov, podľa toho, ako veľmi kyslé nám chutí.
Na dno hlbokej servírovacej misy pokladieme v jednej vrstve cukrárske piškóty. Pokvapkáme ich citrónovým sirupom, aby sa mierne nasiakli. Potom ich zatrieme vrstvou krému a pokračujeme ďalšou vrstvou piškót, pokvapkaných sirupom a potretých krémom. Takto pokračujeme, kým nespotrebujeme všetky piškóty a krém, pričom všetko na záver ukončíme krémom. Tiramisu prikryjeme a necháme v chladničke odstáť cez noc.
(Tiramisu môžeme pripraviť aj do individuálnych misiek pre každého zvlášť.)
Tesne pred podávaním tiramisu posypeme nasucho opraženými mandľovými lupienkami.

Ďalšie recepty na domáce cestoviny:
Hrá sa celá rodina
Ako vzniká obed
Jeseň naružovo
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Tak trochu „après-ski“
Aj ja chcem jesť ako Nigella
Strasti a slasti s Venušiným pupkom
Pesto presto
Víkend s tekvicami
Mamma mía
Kamufláž na sto spôsobov