Väčšinou to začína celkom banálne. Napríklad, zistím, že mám doma priveľa cíceru a nemíňa sa. Tak varím z cíceru. Alebo v útrobách špajze, chladničky či mrazničky objavím niečo, čomu práve zišla záručná doba. Teraz naposledy som takto v chladničke našla dve vrecúška „atramentu“. Čo s nimi? Čierne rizoto sme už mali niekoľkokrát, ok, budú čierne cestoviny. Aj tak ich mám na zozname už poriadne dlho a som zvedavá, ako atrament farbí cesto.

Dobre teda, budú čierne cestoviny, ale aké?

Dobre teda, budú čierne cestoviny, ale aké? Najradšej robím tagliatelle, ale robím ich stále. V čiernej budú asi lepšie vyzerať špagety. Dobre, budú čierne špagety, čo na ne? Ryby sme mali nedávno. Mám síce chuť na slávky, ale čierne slávky na čiernych špagetách? Á, už to mám! Muž mi minule spomínal, že videl v obchode venušky, to je nápad! Práve je sezóna na vongole, tak nad čím špekulovať? Budú spaghetti alle vongole! Tie sú na mojom zozname tiež poriadne dlho, sfúknem teda dve položky naraz. (Ozaj, viete aký majú vongole oficiálny názov v slovenčine? Zádenky slepačie, ehm, ale pre nás ostatných sú to, pravda, venušky alebo vongole.)

Už sa to rysuje, rozmýšľam ďalej, predstavujem si, ako budú tie venušky na čiernych špagetách vyzerať. Chcelo by to ešte niečo, trochu viac farby a textúry. Niečo pestré a chrumkavé k nim. Posypem ich nejakou ochutenou strúhankou. Tak by to vlastne mohlo byť niečo na sôsob pasta al pangrattato, čo je super, lebo aj to mám na zozname. Trojnásobný zásah na jedno jedlo, dobré skóre. Bude to rýchly, kreatívny a chutný obed na sobotu. Som spokojná. Ďalší víkendový obed mám vyriešený…

Čierne špagety s venuškami a ochutenou strúhankou

  • 300 g hladkej múky 00
  • 3 celé vajcia
  • štipka soli
  • 2 vrecúška farbiva z kalmarov (squid ink)
  • 500 g venušiek (vongole)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 menšia cibuľa alebo šalotka
  • 1,5 dl suchého bieleho vína
  • štipka soli a mletého čierneho korenia
  • kúsok masla
  • hrsť lístkov petržlenovej vňate
  • 2 krajce (staršieho) chleba
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 – 2 čili papričky
  • ½ lyžičky soli
  • hrsť lístkov petržlenovej vňate
  • trocha olivového oleja
  • citrón

Venušky vložíme do misy a zalejeme studenou vodou so štipkou soli. Všetky, ktoré sú otvorené a nezatvoria sa ani keď nimi silno poklopeme o tvrdý povrch, vyhodíme.
Z hladkej múky, vajec, soli a čierneho farbiva si vypracujeme hladké pružné cesto, spracujeme do gule a vložíme do mikroténového vrecka odpočívať na minimálne pol hodiny.
Za ten čas si pripravíme ochutenú strúhanku. Krajce chleba rozdrobíme na menšie kusky a v mixéri ich rozmixujeme na hrubšiu strúhanku. Potom do nej zamiešame pretlačený cesnak, na drobno posekané čili, petržlenovú vňať, dochutíme soľou a znova premixujeme.
Odpočinuté cesto si premiesime, rozvaľkáme a nakrájame na strojčeku na cestoviny s nástavcom na špagety. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť veľké množstvo slanej vody.
V druhom hrnci si na olivovom oleji opražíme nadrobno posekanú cibuľu alebo šalotku so štipkou soli. Keď je mäkká, podlejeme ju vínom a víno necháme trochu vyvariť. Potom do hrnca pridáme scedené venušky, premiešame, priklopíme pokrievkou a necháme dusiť pár minút, kým sa venušky nepootvárajú. (Neotvorené venušky vyhodíme.)
Cestoviny uvaríme al dente, kým nevyplávajú napovrch.
Do venušiek pridáme kúsok masla, posypeme štipkou mletého čierneho korenia a posekanou petržlenovou vňaťou. Nakoniec do hrnca pridáme uvarené, scedené cestoviny, hrniec prikryjeme a zatrasieme ním, aby sa obsah premiešal a cestoviny rovnomerne ochutili vývarom z venušiek a vína.
Cestoviny ihneď podávame posypané ochutenou strúhankou, pokvapkané dobrým olivovým olejom a citrónovou šťavou.

Ďalšie recepty na domáce cestoviny:
Hrá sa celá rodina
Jeseň naružovo
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Pasta party
Tak trochu „après-ski“
Aj ja chcem jesť ako Nigella
Strasti a slasti s Venušiným pupkom
Pesto presto
Víkend s tekvicami
Mamma mía
Kamufláž na sto spôsobov