Domáce cestoviny nevarím často, ale keď ich už spravím, pýtam sa sama seba, prečo ich nerobím častejšie? Sú také dobré! Tie moje mi doma chutia oveľa viac ako ktorékoľvek čerstvé v reštaurácii. A je toľko možností, ako si ich stále robiť iné a zaujímavé. Nevyskúšala som ešte ani lasagne, ani canelloni, ani z ochuteného, farebného cesta a plnené robím vždy len ravioli. Sú rýchle a nekomplikované. Ale čo tak tortellini?

Na prvý pohľad vidno, že sú prácnejšie a treba s nimi pracovať svižne a opatrne, aby sa nepolámali a nepotrhali. Mala som čas a chuť sa v kuchyni pohrať, tak som sa na ne dala. A pravdu povediac, myslela som si, že to bude jednoduchšie. Veď len spôsobov, ako vykrajovať cesto a ako tortellini zavinovať je niekoľko a všade vám budú tvrdiť, že aj tak nakoniec sami zistíte, ako vám to vyhovuje najlepšie. Párkrát som si aj zanadávala a prepadávala panike… Kým som len prišla na ten grif, ako tortellini pekne zvinúť, minula sa mi plnka. A aj ten „najvydarenejší“ tortellino mal po uvarení dosť ďaleko od ľúbezného Venušinho pupka. Na tanieri vyzerali ako kôpka nešťastia, ale tá božská chuť! Tak tieto tortellini musím čoskoro urobiť zas!

Syrovo-šunkové tortellini s červeným pestom

  • 1 mozzarella
  • 50 g syra parmezánskeho typu
  • 80 g sušenej šunky
  • 4 sušené paradajky
  • 4 veľké listy bazalky
  • 300 g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • štipka soli
  • hrsť sušených paradajok
  • ½ strúčika cesnaku
  • 50 g syra parmezánskeho typu
  • hrsť orieškov (píniových, mandlí alebo kešu)
  • 3 lístky bazalky
  • (olivový) olej (najlepšie zo sušených paradajok)

Na červené pesto si v mažiari roztlačíme, alebo v mixéri rozmixujeme sušené paradajky, cesnak, strúhaný syr, oriešky a bazalku na kašu a postupne prilievame toľko oleja, aby sa všetko spojilo na polotekuté pesto. Podľa potreby ešte dochutíme.
Na cesto zmiešame múku s vajcami a soľou a vymiesime cesto. Ak je veľmi vlhké, pridáme ešte trochu múky, ak je veľmi suché, pridáme pár kvapiek vody. Keď sa cesto prestane lepiť, sformujeme ho do gule, prikryjeme utierkou a dáme na pol hodinu odpočinúť.
Na plnku si nadrobno nasekáme mozzarellu, šunku, sušené paradajky a bazalku, primiešame strúhaný syr parmezánskeho typu a prípadne ešte dochutíme. Odložíme do chladničky.
Odležané cesto vyvaľkáme na tenučko ručne alebo v strojčeku na cestoviny a buď z neho povykrajujeme kolieska s polomerom 5 – 8 cm, alebo ho narežeme na štvorce 5×5 – 8×8 cm, podľa chuti. Povykrajované cesto je potrebné prikryť vlhkou utierkou, aby sa nevysušilo, kým ho začneme plniť, tortellini by sa nám lámali. Postupne kúsky cesta plníme plnkou, vždy tak za malú mokka lyžičku do stredu a zvyšok cesta okolo plnky potrieme vodou. Opačné konce cesta preložíme, vytlačíme vzduch a pritlačíme, aby sa spojili do polkruhu alebo trojuholníka. Konce polhruhov či trojuholníkov stlačíme k sebe do prstenca a odložíme na pomúčenú pracovnú plochu, aby sa neprilepili. Hotové zvinuté tortellini varíme v mierne vriacej osolenej vode pár sekúnd, kým nevyplávajú na povrch. Zlejeme a veľmi opatrne premiešame s olivovým olejom alebo roztopeným maslom, aby sa nezlepili.
Tortellini ihneď podávame pokvapkané červeným pestom a posypané lístkami bazalky a hoblinkami parmezánu.

Ďalšie recepty na domáce cestoviny:
Hrá sa celá rodina
Ako vzniká obed
Jeseň naružovo
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Pasta party
Tak trochu „après-ski“
Aj ja chcem jesť ako Nigella
Pesto presto
Víkend s tekvicami
Mamma mía
Kamufláž na sto spôsobov