Dlhé, dlhé roky som si nevedela predstaviť raňajkovať nasladko. Neznášala som kontinentálne raňajky v hoteloch, trpela som celý prvý mesiac v Austrálii, kde sme mali k dispozicii len hrianky s džemom a bola som sklamaná, keď boli vo Francúzsku na raňajky len croissanty a horúca čokoláda. Viem, že Francúzi raňajkujú nasladko, sú na to právom hrdí a nelení sa im ráno vybehnúť do pekárne po čerstvé croissanty a briošky. Ale ja som mala vždy ráno chuť skôr na šunku, syr, vajce alebo zeleninu.

Doteraz trpím a závidím manželovi, keď mu cez víkendy pripravujem praženicu na cibuľke alebo na paprike alebo keď si robí párky. A to čerstvé pečivo! Tak by som si dala! Ale nedám, zapriem sa a pokorne pojedám ten svoj „vtáčí zob“. Výnimky robím len na cestách, na návštevách a keď nemám možnosť pripraviť si vlastné raňajky. Beriem to ako odmenu a luxus, ktorý mi v malej miere neuškodí.

Aby mi však napriek tomu moje sladké raňajky chutili, urobím pre to maximum. Kupovaným zmesiam vločiek neverím, chcem mať istotu, že nejem zbytočne veľa cukru alebo nejaké konzervanty a éčka. Radšej si doma pripravujem vlastné v menších dávkach. Po roku som mala chuť na zmenu a objavila som nový (austrálsky) recept na domácu granolu, ktorý je exotickejší a „slnečnejší“ a presne mi sadne na tieto letné rána.

Domáca granola

  • 1 balenie ovsených vločiek
  • mandle alebo lieskové oriešky
  • slnečnicové jadierka
  • tekvicové jadierka
  • sezam
  • kokosové hoblinky
  • rastlinný olej
  • jablkový džús
  • sušené brusnice alebo ananás, papája, mango atď.

V mise premiešame vločky s orieškami, jadierkami, sezamom a kokosom. Pokvapkáme rastlinným olejom a trochu navlhčíme jablkovým džúsom. Zmes rovnomerne rozvrstvíme na plech a dáme opiecť do vyhriatej rúry na 170 – 180°C. Po 10 minútach premiešame, aby bola granola rovnomerne opečená. Po ďalších zhruba 10 minútach skontrolujeme. Ak je dosť opečená, vyberieme ju z rúry a necháme vychladnúť. Do dobre vychladnutej zmesi prisypeme sušené ovocie a granolu uskladníme do vzduchotesnej nádoby. Podávame s bielym jogurtom a čerstvým sezónnym ovocím. Kto si chce prisladiť, môže obľúbeným medom alebo sirupom.