Kolegyňa bola na dovolenke v Nice a priniesla mi ako suvenír pohľadnicu s receptom na tradičný miestny niceský šalát, ktorý patrí medzi moje najobľúbenejšie. Je to ten druh „šalátu“, ktorý vydá za hlavné jedlo a zaručene nasýti aj tých, ktorí šalát nepovažujú za plnohodnotné jedlo. Výpočet hlavných ingrediencií je dosť dlhý, rovnako aj čas prípravy, ale výsledok ma vždy presvedčí, že to stálo za to. Čo do pravého šalátu Niçoise určite patrí a čo už nie je témou mnohých debát. Asi ako u nás s vianočným zemiakovým šalátom. V každej rodine sa robí iný a všetci ten svoj považujeme za najlepší. Ja tu niceský šalát predstavujem tak, ako chutí mne.

Krehké zelené fazuľky vďaka výdatným dažďom chytajú druhý dych a je šanca, že si ich užijeme aj v nasledujúcich týždňoch. Ideálna príležitosť na prípravu šalátu Niçoise, ako aj iných zeleninových šalátov a jedál s fazuľkou. Na nete som natrafila na senzačný recept s cviklou a fetou. Žiadosti o recept už od štyroch kamarátok, na ktorých som šalát testovala, sú pre mňa dôkazom, že je to hit a mala by som sa oň podeliť aj s ostatnými. Nech sa páči!

La Salade Niçoise

  • listový šalát
  • zemiaky
  • zelená fazuľka
  • cibuľa
  • čierne olivy
  • kapary
  • tuniak v oleji
  • paradajky
  • sardely
  • vajcia
  • citrónová šťava
  • ocot
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na dieliky. Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na štvrtiny. Fazuľkové struky povaríme domäkka, necháme vychladnúť a ak sú dlhé, prekrojíme ich na polovicu. Obľúbený listový šalát umyjeme, osušíme a premiešame s cibuľou nakrájanou na tenké polkolieska, paradajkami nakrájanými na kúsky, olivami, kaparami, zemiakmi a fazuľkou. Konzervovaného tuniaka a sardely zlejeme a rozdelíme na menšie sústa a nakoniec ich pridáme do šalátu spolu so štvrtinami vajec. Na zálievku zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou, mletým čiernym korením a obľúbeným octom podľa chuti a pokvapkáme ňou celý šalát.

Šalát zo zelenej fazuľky, cvikly a fety

  • zelená fazuľka
  • cvikla
  • syr feta
  • malá cibuľa
  • dijonská horčica
  • ocot z červeného vína
  • citrónová šťava
  • olivový olej
  • čierne korenie

Zelenú fazuľku povaríme v slanej vode domäkka, zlejeme a necháme vychladnúť. Rovnako povaríme cviklu a pokrájame ju na menšie kúsky. Cibuľu pokrájame na plátky na polmesiačiky, premiešame so soľou a trochou octu z červeného vína a necháme chvíľu marinovať. Na dresing si vymiešame olivový olej, dijonskú horčicu a citrónovú šťavu podľa chuti. Fazuľku, cviklu, marinovanú cibuľu a na kocky pokrájanú fetu v mise zľahka premiešame s dresingom a dochutíme mletým čiernym korením. Šalát chutí dobre aj mierne odležaný v chladničke.