Hurá, sláva! Niekto osvietený konečne objednal do nášho zapadákovského supermarketu grécke jogurty! Neverila som vlastným očiam. Zobrala som pre istotu hneď tri, aj do zásoby, ak by ich už zase nemali. Nemusím zdĺhavo a prácne odkvapkávať naše biele jogurty. To sa musí osláviť gréckou večerou (a môže byť už dnes). Šalátových uhoriek som mala plnú chladničku – bude grécky šalát a tzatziki.

Grécky šalát je jedným z veľkých letných šalátov. Robím ho so základom z listového šalátu, ale aj bez neho sa ním vieme zasýtiť. Ak zoženiem grécke olivy kalamata, tie mi chutia úplne najviac a samozrejme, do gréckeho šalátu patria. Ak nie, budem si musieť pomôcť nejakou obstojnou alternatívou, napr. solenými čiernymi olivami „gréckeho typu“ bez nálevu.

Najdôležitejšie je nechať zasolené uhorky poriadne odkvapkať.

Hotovú koreniacu zmes tzatziki nekupujte, je to zbytočné. Cesnak a kôpor dnes zoženiete takmer všade a nič iné extra nepotrebujete. Najdôležitejšie je nechať zasolené uhorky poriadne odkvapkať. Aby ste z tzatziki nemali bulharskú studenú uhorkovú polievku tarator. Hoci ani to by nebola zlá voľba na večeru.

Grécky šalát (Horiatiki salata)

  • šalátová uhorka
  • biela alebo červená cibuľa
  • paradajky
  • biela alebo zelená paprika (nemusí byť)
  • grécke olivy kalamata
  • syr feta
  • citrónová šťava
  • olivový olej (najlepšie grécky)
  • listový šalát (nemusí byť)
  • sušené (a čerstvé) oregáno

Šalátové uhorky ošúpeme, priečne rozkrojíme na štvrtiny a vodnaté stredy vyrežeme. Nakrájame na väčšie kocky. Cibuľu nakrájame na tenké polkolieska, paradajky na menšie kusy a papriku na kosoštvorce. Šalát natrháme na väčšie kúsky. Všetko spolu premiešame s olivovým olejom a citrónovou šťavou. Nakoniec do šalátu pridáme celé olivy kalamata a na väčšie kocky pokrájanú fetu. Posypeme sušeným oregánom a ak máme, aj trochou čerstvého oregána. Šalát nechajte chvíľu odstáť, aby sa chute spojili. Soľte opatrne, olivy i feta sú dosť slané.

Tzatziki

  • 1 grécky jogurt
  • 2 šalátové uhorky
  • soľ
  • citrónová šťava
  • cesnak
  • kôpor
  • čierne korenie
  • olivový olej (najlepšie grécky)

Šalátové uhorky ošúpeme, pozdĺžne rozkrojíme a vodnaté stredy vyrežeme. Nastrúhame ich na jemno, alebo na tenké plátky. Postrúhané uhorky zasolíme a necháme v cedníku odkvapkať aspoň pol hodinu. Nakoniec z uhoriek ešte vytlačíme zvyšnú vodu. Postupne ich zmiešame s gréckym jogurtom, pretlačeným cesnakom, nasekaným kôprom, čerstvo pomletým čiernym korením a dochutíme citrónovou šťavou a soľou. Tzatziki v servírovacej miske alebo omáčniku ešte pokvapkáme olivovým olejom.