Posledný víkend bol celý o marhuliach. Marhule sa zavárali, sušili aj kvasili. Praskajú pod nimi konáre, toľko ich je. Tento rok sme prvý raz skúšali marhule aj sušiť. Normálne v rúre, na drevených roštoch. Trochu z tých dubových roštov natiahli arómu. Pripomínali mi alkohol vyzretý v dubových sudoch. Môj muž dokonca vymyslel, že by nebolo zlé naložiť takto sušené marhule do sherry. Zaujímavá úvaha. Sušené marhule v sherry a sušené slivky v portskom víne. Hmmm, také macerované sušené marhule a slivky v čokoláde…

Na internete som hľadala nejakú inšpiráciu na marhuľový koláč. Našla som recept na osviežujúci zákusok s čerstvými marhuľami. Otec sa ma pýtal, že kde takéto fajnové koláče jedia, ale nevedela som. Až spätne som zistila, že podobné koláče predávajú v známej parížskej kaviarni Verlet na Rue Saint-Honoré. Ich korpusy sú z krehkého maslového cesta a do plnky pridávajú mandľový a vanilkový extrakt a sladia ich levanduľovým medom. Prispôsobila som si recept na naše podmienky a podaril sa aj s kupovaným lístkovým cestom a vanilkou, tú naozaj odporúčam, robí s marhuľami divy. Koláč mal veľký úspech, čoho dôkazom je fakt, že si recept zapísala aj svokra, ktorej sa sladkým nikdy nezavďačím.

Parížsky marhuľový koláč

  • lístkové cesto
  • 1 kyslá smotana
  • 1 – 3 lyžice cukru
  • vanilkový extrakt alebo cukor
  • 1 vajce
  • 1 lyžica hladkej múky
  • čerstvé marhule

Formu na pečenie vytrieme maslom a vyložíme rozvaľkaným lístkovým cestom. Kyslú smotanu osladíme podľa chuti a ochutíme vanilkou. V smotane rozhabarkujeme jedno celé vajce a jednu lyžicu hladkej múky. Tento krém nalejeme do pripravenej formy a poukladáme naň umyté prepolené marhule reznou stranou nahor. Marhule posypeme (vanilkovým) cukrom a koláč dáme zapiecť do 200°C vyhriatej rúry na 30 – 45 minút, kým krém nestuhne a cesto sa neprepečie.