… zvykol hovoriť dedko, keď sa na poliach zožalo obilie. Aj naša záhrada je z týždňa na týždeň smutnejšia a smutnejšia. Všetko už len dozrieva a čaká na babie leto, aby dokonalo svoju púť. Niet však času na tiché rozjímanie. Ešte nie. Varila sa rajčinová šťava v kotli, vyberali zemiaky, zavárali broskyne, grilovali nektárinky, papriky, baklažány a v nedeľu na obed rebierka.

Nektárinky sme na jar neprebrali a nepozhadzovali, tak z nich teraz máme „čerešňové“. Na chuti im to neubralo, len na veľkosti. Piekla som z nich koláč, grilované sme si dali so zmrzlinou, hodili sa perfektne aj do šalátu. Inak, šalát z rukoly s grilovanými nektárinkami, kozím syrom a orechmi mal veľký úspech. Keď som sa po nadmieru pochvalných maminých slovách spýtala, či by si takýto šalát objednala v reštaurácii, len pokrútila hlavou a povedala, že by jej to v živote nenapadlo. Ale uznala, že by si nikdy ani nepomyslela, že sa dajú takéto veci skombinovať. Mimochodom, na dresing som použila grilovaný citrón. Ako poznamenala susedka, voňal ako (sladký) citrónový čaj.

Grilované papriky sme ošúpali a naložili do oleja s cesnakom, z grilovaných baklažánov bola obľúbená nátierka. Pripečené kúsky baklažánu z grilu jej dodali úplne inú chuť, ako keď sa baklažán len rozpečie v rúre. Túto chuť si budem ešte dlho pamätať. No a rebierka piatich vôní boli kapitola sama o sebe. Pripomenuli mi pouličné vône sanfranciského Chinatownu, ach… Od susedky som dostala starý, nepoužívaný mechanický mlynček na kávu a hneď som v ňom otestovala mletie nasucho opražených korenín na zmes piatich vôní. Funguje perfektne, melie najemno aj kusy celej škorice a ja mám o radosť viac.

Ako vidno, dôvodov nesmútiť za letom je viac než dosť. Pred nami sú ešte posledné dni prázdnin, leta, babie leto, vinobranie a do konca roka milión plánov, projektov a aktivít. Chotár odpočíva, my finišujeme.

Šalát s grilovanými nektárinkami a kozím syrom

  • 100 – 150 g rukoly
  • 1 veľká alebo 2 malé nektárinky na osobu
  • 100 g čerstvého kozieho syra
  • 50 g vlašských orechov

Dresing:

  • ½ citróna
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • 1 malá šalotka
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Podľa veľkosti nektárinky prekrojíme na polovice, štvrťky alebo osminky a opečieme ich na grile do polomäkka. Polovicu citróna položíme reznou stranou na gril a vlašské orechy nakrátko nasucho opečieme na panvici (môže byť tiež na grile). Všetko necháme mierne vychladnúť.
Na dresing si nadrobno posekáme šalotku a spolu so šťavou z ogrilovaného citróna, balzamikom, olejom, soľou a čiernym korením dobre pretrepeme.
Polovicu dresingu premiešame s rukolou a orechmi, rozložíme ich na servírovacie taniere, poukladáme na ne grilované nektárinky, kúsky kozieho syra a pokvapkáme zvyškom dresingu. Podávame ihneď ako predjedlo alebo ľahký letný obed.

Nektárinkovo-černicová tarta

Korpus:

  • 240 g hladkej múky
  • 160 g studeného masla
  • 80 g cukru
  • 1 žĺtok
  • štipka soli
  • postrúhaná kôra z 1 citróna

Plnka:

  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 – 3 lyžice cukru + pár kvapiek vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor + 1 lyžica cukru)
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 vajce
  • nektárinky
  • černice
  • mäta
  • práškový cukor

Múku, kúsky studeného masla, cukor, soľ a citrónovú kôru premixujeme v kuchynskom robote, pridáme žĺtok a keď sa masa začne formovať do gule, cesto vyberieme, v rýchlosti končekami prstov vytvarujeme do gule a dáme dobre vychladiť do chladničky.
Rúru si predhrejeme na 190°C. Studené cesto si rozvaľkáme a vystelieme ním maslom vytretú formu na pečenie, ideálne s odnímateľným dnom. Cesto popicháme vidličkou, vyložíme pečiacim papierom a zaťažíme suchou fazuľou alebo zvyškami ryže. Dáme piecť naslepo na 15 – 20 minút do ružova. Potom papier so záťažou odstránime a dopečieme ešte 5 minút. Korpus vyberieme a necháme mierne vychladnúť, kým si vymiešame plnku a pripravíme ovocie.
Kyslú smotanu zmiešame s cukrom, vanilkou, múkou a vajcom, dobre premiešame a vylejeme na korpus. Navrch úhľadne poukladáme nektárinky a černice a dáme zapiecť na 20 – 30 minút, alebo pokým plnka nestuhne.
Hotovú tartu ozdobíme lístkami mäty a posypeme práškovým cukrom.