Dnes nasladko. Iste ste si všimli, že ja na klasické pečenie tortičiek a koláčov veľmi nie som. Jednak mám radšej iné dezerty, ale ani mi to pečenie veľmi nejde. Preto, ak si aj osvojím nejaký spôsob pečenia sladkého, vyberám si rýchle, jednoduché recepty, ktoré sú hotové doslova bum-bum. Často na pečenie nemám ani čas (opravujem, čas by som aj mala, ale radšej ho trávim inak…) a vždy sa spamätám až koncom týždňa, keď potrebujem spotrebovať prebytky ovocia. Vtedy vždy siaham po rýchlych riešeniach, ktoré si môžem dovoliť robiť od oka a bez receptu.

Cez leto sme veľa grilovali a tak sme si obľúbili tarte tatin, ktorý sa dá pripraviť aj na grile (s poklopom). Stačí mať v mrazničke plát lístkového cesta, po ruke trochu ovocia, cukru a masla a tra-dá, upečiete si koláč aj večer pri ohni. Len si treba dávať pozor, aby v tej tme karamel neprihorel. Ako nám, keď boli u nás Maťkiní. Robila som karamel z hnedého cukru a po dobrom jedle a pri družnej debate sme naň trochu pozabudli. Ale dal sa. Nebol síce ani zďaleka taký dobrý, ako Maťkina úžasná čokoládová tortička bez múky, ale keď si B. vypýtal domov ako jediné z celej hostiny práve zvyšný tarte tatin, nebol hádam taký márny.

No a ešte mám momentálne jednu obsesiu. Crumble alias krambl. Zapečené ovocie s posýpkou, ktorého prípravu zvládne aj šikovnejšie dieťa. Ako stvorené pre mňa, čo z kysnutých koláčov najradšej vyjedám „vrch“. Na crumble ma bavia nekonečné možnosti kombinovania chutí ovocia a posýpky. Úplná klasika sú jablká s vanilkovým cukrom a škoricou. Navrch múka, maslo a cukor. To je však len odrazový mostík pre ďalšie experimenty. Namiešať rôzne druhy ovocia a ochutiť ich rôznymi mixmi korenín, obmieňať múky, cukry, plus čosi navyše, vločky, semienka, oriešky. Za posledných 14 dní som crumble robila päťkrát. Už som s ním išla aj na návštevu. Kamarátke, vyťaženej mamičke s tromi malými deťmi som chcela doniesť praktickú zapekaciu misu do daru, ale bolo mi blbé nosiť prázdnu misu, tak som cestovala s ešte teplým crumblom na kolenách.

Crumble iste nie je „krásny“ dezert, ale s tými správnymi chuťami a prípadne aj kopčekom dobrej smotanovej zmrzliny, (v Anglicku s „double cream“ či „clotted cream“) sa dá aj z takej jednoduchej záležitosti vykresať skvost. Vyskúšajte! Garantujem vám, že si crumble budete robiť častejšie, než by vám bolo milé. Je to závislosť. Jaj, a ak vám náhodou vystane trocha crumblu na ráno, chutí fantasticky s bielym jogurtom. Nedeľné raňajky ako vyšité.

Hruškový tarte tatin z grilu

  • 6 porcií
  • 6 hrušiek
  • trocha citrónovej šťavy
  • 150 g cukru
  • 50 g masla
  • plát lístkového cesta

Olúpané a očistené polovice hrušiek pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
(Ak nepoužijeme gril, ale rúru, predhrejeme si ju na 200°C.)
Na celokovovej panvici, alebo pekáči necháme (bez miešania) roztopiť cukor a počkáme, kým začne mierne karamelizovať. Poukladáme naň polovice hrušiek a na hrušky kúsky masla. Necháme mierne zmäknúť, zhruba 5 – 7 minút, podľa tvrdosti hrušiek. Nakoniec hrušky prikryjeme plátom lístkového cesta, okraje zahneme dovnútra, aby neprečnievali, gril priklopíme vekom (alebo panvicu vložíme do rúry) a pečieme 25 – 30 minút, kým sa cesto neprepečie.
Vyberieme z grilu (rúry) a necháme asi 10 minút odstáť. Potom koláč uvoľníme od okrajov a opatrne preklopíme hore dnom na servírovací tanier. Podávame teplý, alebo izbovej teploty. Chutí výborne teplý spolu so zmrzlinou, alebo izbovej teploty so šľahačkou, alebo len tak.

Crumble so sezónnym ovocím

  • 4 – 8 porcií
  • sezónne ovocie (momentálne napr. bystrické slivky, ringlóty, vinohradnícke broskyne, jablká, hrušky…), množstvo podľa veľkosti zapekacej misy
  • trocha citrónovej šťavy
  • 1 – 2 lyžice vanilkového cukru, podľa kyslosti ovocia
  • 1 lyžička zmesi mletého korenia (napr. škorica, klinček, kardamón a muškátový oriešok)
  • 125 g múky (napr. stredne hrubej celozrnnej)
  • 100 g masla
  • 70 g cukru (napr. z kokosových kvetov)
  • štipka soli

Rúru predhrejeme na 180°C.
Očistené a na menšie kúsky pokrájané ovocie navrstvíme do zapekacej misy alebo formy na pečenie. Ovocím nešetríme, môže ho byť ľubovoľné množstvo. Premiešame ho s citrónovou šťavou, vanilkovým cukrom a mletým korením. (Môžeme primiešať aj trošku čerstvých byliniek alebo postrúhanej citrusovej kôry.)
Múku, maslo, cukor a štipku soli spracujeme končekmi prstov na mrveničku. Kým je ešte suchá, časťou posypeme ovocie, aby sa múka dostala až na dno misy a zahustila šťavu z ovocia. Zvyškom už dobre spracovanej mrveničky pokryjeme povrch ovocia a dáme zapiecť na 20 – 30 minút, kým ovocie nepustí šťavu, nezačne presakovať a posýpka mierne nezhnedne. Crumble posledných 10 minút strážime, posýpka môže ľahko zhorieť.
Podávame mierne vychladnuté len tak, prípadne so zmrzlinou alebo šľahačkou.