Keď občas počúvam Čechov sťažovať sa, že sa Česká televízia nedá pozerať, že tam nič nedávajú a stále len reprízujú staré programy, ďakujem za to, že existuje perspektíva. Keby totiž žili o pár desiatok či stoviek kilometrov ďalej na Východ, tá ich televízia by im zrazu prišla ako malý zázrak a vykúpenie z mediálneho temna. Neviem, možno mám len šťastie, že ma práve zaujímajú veci, ktoré ČTart a ČT2 vysiela a stále nachádzam aj medzi archívnymi programami skvosty, ktoré som ešte nevidela a nepoznala.

… s nezameniteľným dizajnom, ktorý bude robiť parádu nielen na prestretom stole…

Studený február a marec nás nechtiac držal po večeroch pri telke a ja som si tak napozerala kopec skvelých dokumentov a filmov, ktoré by mi inak ušli. Napr. švédsky „Život sa začína po stovke“, čínsky „Život na hromade plastov“ alebo český „Moravskí Chorváti – zradený národ“ som pozerala so zatajeným dychom. A vôbec, programy k minuloročnému 100. výročiu ruskej revolúcie a pri príležitosti výročí významných „osmičkových“ rokov by som povinne púšťala stredoškolákom na hodinách dejepisu. Myslím, že by sa dnes inak pozerali na to, čo sa deje okolo nás. A čo sa týka cestopisov – okien do sveta, stredajšie večery s Kamerou na cestách patria už medzi naše rituály a dokument o americkej Louisiane bol tou povestnou poslednou kvapkou, vďaka ktorej som už konečne uvarila jambalayu. Toľké roky som sa na ňu chystala.

V súvislosti s Louisianou hovoríme o tzv. kreolskej a kajunskej kuchyni. Kreolská sa tvorila miešaním rôznych kultúr postupne od počiatkov osídľovania tohto územia. Kajunská prišla neskôr s francúzskymi usadlíkmi, ktorí sem v polovici 18. storočia utiekli po vyhnaní Britmi zo severnej kolónie Akádie. Už v Ugly Delicious sa v časti o krevetách a kraboch rozoberala táto super zaujímavá téma miesenia kultúr a kuchýň na juhu USA. Napríklad, po vojne vo Vietname sa v delte Mississippi usadila početná komunita vietnamských imigrantov, ktorá sa postupne postarala o vznik vietnamsko-kajunskej kuchyne, tzv. „viet-cajun“. (Nesmieme zabúdať ani na francúzsky vplyv na vietnamskú gastronómiu ešte z čias kolonializmu). Vietnamsko-kajunská kuchyňa sa tak preslávila, že si ju ďalšie a ďalšie generácie potomkov vietnamských migrantov zaniesli naspäť do Vietnamu, kde sa „viet-cajun“ opäť postupne evolvovala a prispôsobila vietnamským podmienkam a surovinám. A z „viet-cajun“ sa stala „viet-jun“ (vietnamská vietnamsko-kajunská kuchyňa). Tak, a teraz sa poďme baviť o autenticite a „čistote“ jedál, neuveriteľné!

Aby toho povestného francúzskeho gastro vplyvu dnes nebolo málo, ešte jeden kúsok vám do mozaiky dosadím. Dostala som totiž vytúžený liatinový hrniec Staub! Hrniec ako hrniec, poviete si, ale ten pocit je porovnateľný s tým, ako keď si oblečiete poriadnu spodnú bielizeň alebo obujete dokonalé topánky. Nie je to na vás vidieť, ale nesiete sa zrazu úplne inak a žiarite. Tak takto žiari aj jedlo, ktoré pripravíte v ikonickom hrnci. Mám taký dojem, že sa mi otvorili nové, neprebádané možnosti. Receptov s využitím tzv. „Dutch oven“ je totiž neúrekom – od zapekaných, dlho dusených, či konfitovaných jedál, cez vyprážanie, varenie silných vývarov a džemov až po pečenie chleba. So zárukou kvality, na všetky typy varných plôch a s nezameniteľným dizajnom, ktorý bude robiť parádu nielen na prestretom stole, ale kdekoľvek inde v kuchyni. Slávny „la cocotte“ sa totiž nikam nezatvára, la cocotte sa hrdo ukazuje, priatelia, ako rodinné striebro. Je tu ešte niekto, kto by na mojom mieste tú jambalayu okamžite nevyskúšal?

Jambalaya (Dusená ryža s kuracím mäsom, klobásou a krevetami)

  • 2 + 2 lyžice oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 veľké stonky zeleru
  • ½ zelenej (alebo inej) hrubostennej papriky
  • ½ červenej hrubostennej papriky
  • 100 – 200 g údenej (nepaprikovej) klobásy
  • ½ lyžičky sušeného tymianu
  • ¼ lyžičky sušeného oregána
  • ¼ lyžičky mletej červenej papriky
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky kajenského korenia
  • 1 a ½ šálky dlhozrnnej ryže
  • 1 konzerva lúpaných (sekaných) rajčín
  • 2 šálky vývaru (alebo vody)
  • 4 vykostené kuracie stehná bez kože
  • 8 – 12 ks lúpaných kreviet
  • petržlenová vňať
  • jarná cibuľka
  • citrón alebo limetka na podávanie

Na dvoch lyžiciach oleja v hlbšom hrnci opečieme kuracie stehná zo všetkých strán. Mäso vyberieme, pridáme zvyšné 2 lyžice oleja a orestujeme na nich zeleninový základ – cibuľu, zeler a papriky, pokrájané na kocky.
Po pár minútach pridáme na kolieska pokrájanú klobásu, posypeme sušeným korením, mletou paprikou, soľou a kajenským korením a dobre premiešame.
Pridáme ryžu, konzervu paradajok a vývar (vodu). Premiešame, privedieme k miernemu varu, vložíme naspäť kuracie mäso, prikryjeme pokrievkou a dusíme na nízkej teplote asi 40 – 45 minút.
Premiešame a skontrolujeme, či je ryža a mäso uvarené a dobre dochutené. Ak treba, ešte dochutíme a nakoniec na povrch poukladáme krevety, posypeme posekanou petržlenovou vňaťou, jarnou cibuľkou, prikryjeme a podusíme ešte 5 – 10 minút, kým nie sú krevety hotové.
Hotovú jambalayu podávame s kúskom citróna alebo limetky a s obľúbeným šalátom alebo pečivom.

Uvarte si v liatinovom hrnci aj:

Zázraky z jedného hrnca – Irish stew (dusená jahňacina s krúpami, mrkvou a zemiakmi)
Svet ďaleko a blízko – hajdarabádske kuracie biryani
Polievka a palacinky – ribollita (toskánska zeleninová polievka s chlebom)
Guláš v novom šate – voňavé dusené jelenie mäso na ázijský spôsob
Hovädzie líčka alebo ako zatraktívniť guláš – hovädzie líčka s ochuteným maslom a jarným šalátom
Tex-mex alebo ako zatraktívniť guláš II – jelenie čili
Finále 2016 – guláš so sušeným ovocím
Ossobuco po mojom – ossobuco
Jahňacie resumé – pečené jahňacie stehno so zelenou tahini omáčkou a granátovým jablkom + kari rogan josh
Kari s hviezdou Michelina – bravčové vindaloo
Zásoby na leto – hovädzie ragú
7+ – tažín zo siedmich druhov zimnej zeleniny
Len aby sa nezabudlo… na mäso – dusené jahňacie s hráškom + jahňací tažín s hráškom a nakladaným citrónom
Keď jar neprichádza – dusené teľacie lýtko