Posledný balík minuloročnej diviny – jelenieho mäsa na guláš som si šetrila na veľkonočné sviatky. Keď sa zíde celá rodina, je nás už dosť veľa a pre takú veľkú spoločnosť to chce jedlo, ktorého sa dá uvariť veľa a ľahko sa servíruje. Áno, na prípravu nenáročný guláš, ktorý sa uvarí vopred a každým dňom sa jeho chuť zlepšuje a prehlbuje. Uvariť guláš teda nie je žiadna veda a aby aspoň trochu pôsobil sviatočne, rozmýšľala som, ako ho zatraktívniť.

Len mäso, cibuľa a (čili) paprika vo všetkých jej podobách.

S gulášom veľmi rada experimentujem, či už s výberom základnej suroviny, alebo s dochutením či netradičným spôsobom podávania. Tentokrát som sa rozhodla ísť tex-mex smerom, teda smerom k „chilli con carne“. Hovädzie mäso na pravé texaské čili sa nemelie, ale krája na väčšie kúsky a za žiadnych okolností doň nejde fazuľa ani paradajky. Len mäso, cibuľa a (čili) paprika vo všetkých jej podobách. V zmesi rôznych druhov sušených paprík je práve ten fígeľ a pole pôsobnosti pre experimenty. V receptúrach zasvätených čili majstrov sa dočítate zaručené pomery sladkých, štipľavých a údených sušených paprík a premakané postupy, ako z nich pripraviť čili pastu.

My si to ale uľahčíme a spravíme si čili z kvalitných tuzemských paprikových produktov. Ak nemáte vlastnú mletú papriku či paprikovú pastu/krém, popozerajte sa po podobných farmárskych produktoch, keď pôjdete najbližšie na trh. A vrelo odporúčam pohľadať aj údenú mletú papriku, prípadne aj údenú soľ, s ktorými dostane čili ten správny šmak. A nebojte sa uvariť čili veľa, zvyšky „gulášu“ sú jednou z najvďačnejších surovín, aké v domácnosti môžete mať. Čo nezjete, si rozdelíte a zamrazíte. Nabudúce len zapečiete s hráškom a zemiakovou kašou, použijete ako ragú na cestoviny alebo ním naplníte mäsový páj, palacinky či tortilly.

PS: Pre väčšiu zábavu pri jedení čili si nachystajte veľa zaujímavých príloh, aby ste mali na tanieri všetko – kyslé, pikantné, svieže, aromatické, štipľavé, chladivé, krémové, chrumkavé…

Jelenie čili

  • 2 kg mäsa na guláš
  • 2 lyžice oleja alebo masti
  • 3 cibule
  • 1 lyžica mletej rímskej rasce
  • 1 lyžica mletého nového korenia
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 1 lyžica mletej červenej papriky (štipľavej alebo sladkej podľa chuti)
  • 1 lyžica mletej údenej červenej papriky
  • 1 lyžica sušeného oregána alebo majoránky
  • 1 lyžica (údenej) soli
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • vývar alebo voda na podliatie
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 g paprikového krému (sladkého alebo štipľavého)
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica octu
  • (červená cibuľa, jarná cibuľka, koriandrová alebo petržlenová vňať, mäta, tvrdý syr, kyslá smotana, kukuričné čipsy nachos, pšeničné placky – tortilly, limetková šťava… na podávanie)

Mäso pokrájame na kocky.
Rúru si predhrejeme na 150°C.
V celokovovom hrnci s pokrievkou a hrubým dnom si rozohrejeme olej (alebo masť) a po dávkach na ňom sprudka opečieme mäso, aby sa zatiahlo. Opečené mäso odložíme bokom a v hrnci vo výpeku orestujeme cibuľu, pokrájanú na drobno, do polomäkka. Zaprášime mletým korením, paprikou, oregánom, krátko opečieme, kým korenie nezačne voňať (pozor, aby sme papriku nespálili) a pridáme opečené mäso. Premiešame, podlejeme vývarom (alebo vodou), aby bolo mäso takmer celé ponorené. Posolíme, privedieme k varu a zoškrabeme zo dna hrnca všetko pripečené.
Prikryjeme pokrievkou a dáme piecť do predhriatej rúry na cca 2 hodiny do mäkka.
Keď je mäso mäkké, primiešame doň pretlačený cesnak, paprikový krém, necháme prejsť varom a dochutíme cukrom, octom a prípadne aj soľou.
Hotové čili necháme chvíľu odležať, najlepšie chutí na druhý či tretí deň, keď sa všetky chute spoja a čili zhustne.
Čili podávame s ryžou alebo tortillami a doplníme podľa chuti cibuľkou, smotanou, syrom, bylinkami, limetkovou šťavou a chrumkavými čipsami nachos.

Ďalšie recepty na guláš, divinu a na jedlá 5 vôní:
Guláš v novom šate
Hovädzie líčka alebo ako zatraktívniť guláš
Sviatočný relax s jedlom a filmom
Jeleň nielen na sviatočné chvíle
Rebierka na 5
Akciový food fusion
Starý rok, nové tradície
Vákuum