Hitom tohtoročnej jari bolo u nás jahňacie mäso. Na to, že sme ho doteraz nikdy nerobili, sa ujalo viac ako dobre. Jahňacie sme si zvykli jesť v zahraničí, ale v podstate som len čakala, kedy sa stane jahňacina na Slovensku bežne dostupná, aby som s ňou mohla začať variť. Po rokoch odhodlávania sa mi muž neplánovane priniesol zo známeho mäsiarstva na Živnostenskej ulici najprv celé stehno a po týždni aj kotlety. Hodil ma rovno do vody a musela som plávať. Do jahňacieho sme sa ale zamilovali.

O to väčší šok mi pripravil, keď objednal celé jahňa priamo z farmy kdesi zo Stredného Slovenska. Až keď mi ležalo v celej svojej 10-kilovej kráse na kuchynskej linke, som si uvedomila, na čo som sa dala. Oddeliť pliecka, stehná, vnútornosti OK, ale s chrbtovou časťou som sa veru natrápila. A došlo mi, že bez poriadneho sekáčika si s rebrami neporadím. Bolo to dobrodružstvo. S hydinou mi ide porciovanie už celkom šikovne, ale rozbúrať celé jahňa je predsa len iná káva. Ešteže ma takéto výzvy bavia.

Najviac som sa, samozrejme, tešila na varenie. Po špízoch a kotletách sme vyskúšali pomaly pečené stehná, vynikajúce kašmírske kari rogan josh (podľa Anjum Anandovej – veľkú pochvalu som od muža dostala!) a spomínané rebrá sme marinovali a grilovali. Plánov je ešte veľa, napríklad šašlik (z krku), tažín (z pliecka), nejaké pečené, plnené karé a čakajú ma aj najväčšie výzvy – vývar z kostí a potom ešte vnútornosti. Ale o tom zase niekedy nabudúce.

Pečené jahňacie stehno so zelenou tahini omáčkou a granátovým jablkom

  • 1 veľké alebo 2 menšie jahňacie stehná
  • soľ
  • 1 granátové jablko
  • petržlenová vňať
  • 1 citrón

Marináda:

  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4cm kus ďumbiera
  • 6 lyžíc olivového oleja

Zelená tahini omáčka:

  • 150 ml tahini
  • 150 ml vody
  • 80 ml citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½ lyžičky soli
  • veľká hrsť petržlenovej vňate

Stehno/stehná na noc naložíme do marinády z oleja, kúskov očisteného cesnaku, ďumbiera a rozmarínu. Na druhý deň ich aj s marinádou preložíme do pekáča, dobre posolíme, podlejeme trochou vody, zakryjeme pokrievkou alebo alobalom a pečieme v rúre pri nízkej teplote (cca 160°C) zhruba dve hodiny, alebo pokiaľ sa nezačne mäso oddeľovať od kosti. Potom teplotu v rúre zvýšime (cca 190°C) a dopečieme odokryté, kým mäso nezhnedne a výpek sa čiastočne neodparí. Udržiavame teplé.
Medzitým si v kuchynskom robote vymixujeme tahini s cesnakom, vodou, soľou, citrónovou šťavou a petržlenovou vňaťou na hladkú omáčku. Keď je veľmi hustá, zriedime ju ešte vodou na polotekutú konzistenciu.
Mäso zo stehien servírujeme preliate omáčkou, posypané sekanou petržlenovou vňaťou, zrniečkami granátového jablka a pokvapkané citrónom napríklad s ryžou, lokšami, chlebovými plackami alebo len s čerstvým zeleninovým šalátom.

Rogan Josh

  • 750 g vykosteného jahňacieho mäsa
  • 5 lyžíc oleja
  • 7 guličiek celého čierneho korenia
  • 3 tobolky čierneho kardamónu
  • 5 toboliek zeleného kardamónu
  • 4 klinčeky
  • 1 tyčinka celej škorice
  • 1 celý muškátový kvet
  • 1 cibuľa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 cm kus ďumbiera
  • 2 lyžičky mletého koriandra
  • 2 lyžičky mletej rímskej rasce
  • ½ lyžičky čili prášku alebo mletej štipľavej červenej papriky
  • 2 lyžičky mletého feniklu
  • ½ lyžičky garam masaly
  • soľ
  • 2 paradajky
  • 3 lyžice bieleho jogurtu
  • čerstvá koriandrová vňať

V hrnci rozohrejeme olej a 1- 2 minúty v ňom pri miernej teplote opečieme suché celé korenie (čierne korenie, kardamóny, klinčeky, škoricu a muškátový kvet), kým nezačne voňať. Pridáme nadrobno posekanú cibuľu a miešame zhruba 10 minút, kým sa neopečie do zlatista. Pridáme na kocky nakrájané mäso a opečieme ho zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Potom pridáme najemno postrúhaný cesnak a ďumbier, premiešame a za stáleho miešania varíme asi 4 minúty. Prisypeme mleté korenie, garam masalu, primiešame rozmixované alebo postrúhané paradajky, jogurt a posolíme. Znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť asi 10 minút, kým sa chute nespoja. Kari zalejeme vriacou vodou, aby bolo mäso takmer ponorené, prikryjeme a dusíme domäkka, ešte asi ďalších 10 minút – 20 minút, podľa kvality a veľkosti kúskov mäsa.
Pred podávaním do kari zamiešame posekanú koriandrovú vňať a podávame s bielym jogurtom na zjemnenie a so šafranovou ryžou basmati s hrozienkami.

Ďalšie recepty na kari:
Kari s hviezdou Michelina – Bravčové vindaloo
Mulligatawny
Čakanie na (dobré) mäso – Thajské červené kari s pečeným kačacím mäsom
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – Thajské kari massaman
Z obrazovky rovno na stôl – Juhoindické zeleninové kari
India pre začiatočníkov – Goanské kari s rybou
Snívam o Ázii – Thajské zelené kuracie kari
Omega-3 – Kedgeree
Soľ nad zlato – Kuracia korma
Ryža z Indie – Zeleninové biryani
Indická hostina – Kuracie kari

Ďalšie jedlá so šafranom:
Sláva, nazdar výletu…
Soľ nad zlato
Koniec dobrý, všetko dobré
Poklad