Už asi tretí rok si do zoznamu „must do“ zimných jedál píšem tažín a z roka na rok je pri ňom viac a viac výkričníkov. Nikdy som sa k nemu popri množstve ostatných dlho varených, dusených či pečených jedál nevedela dostať. Mám tu už tažín kurací a jahňací, ale aj bezmäsité druhy môžu byť rovnako hrejivé a výdatné, najmä ak sa rozšupnete a spravíte si povestný tažín zo siedmich druhov zeleniny.

Väčšina marockých receptov na tažín zo siedmich druhov zeleniny (pochopiteľne) nerešpektuje naše ročné obdobia, preto som vynechala cukiny, baklažány, papriky a paradajky a nakombinovala čisto zimné druhy. Mňa osobne to vyberanie zeleniny tak bavilo, až mi bolo sedem druhov málo (cícer som ani nepočítala) a dala som ich tam viac. Ono práve tá hojnosť chutí, farieb, aróm a textúr robí tažín siedmich druhov zeleniny takým luxusným a uspokojivým jedlom.

Mňa osobne to vyberanie zeleniny tak bavilo, až mi bolo sedem druhov málo…

Takisto som ustúpila od bežného dusenia zeleniny v tažíne (origoš tažín z Maroka stále nemám) a zvolila som pečenie v rúre, lebo ma predstava skaramelizovanej pečenej zeleniny lákala viac ako zeleniny varenej. No a to už bolo vlastne len kúsok od Ottolenghiho receptu na zimný kuskus (z Plenty), ktorým som sa inšpirovala pri ochucovaní zeleniny. Všetci vieme, že Ottolenghi je mág a jeho jedlo chutí vždy dokonale. A dopadlo to skvele. Len si to predstavte – šafranový kuskus, do ktorého sa vpíja šťava z korenistej zeleniny, jogurt, harissa (bez rímskej rasce to skrátka nejde) a veľa, veľa citrónovej šťavy – úplná zimná rozprávka.

Tažín zo siedmich druhov zimnej zeleniny

  • pár lyžíc rastlinného oleja
  • 8 malých cibuliek alebo šalotiek
  • 4 stredné alebo 6 malých zemiakov
  • 1 sladký zemiak
  • ½ veľkej kvaky
  • 1 mrkva
  • 1 tyčinka škorice
  • 2 hviezdičky badiánu
  • 3 bobkové listy
  • ½ lyžičky mletého ďumbiera
  • ½ lyžičky kurkumy
  • ¼ lyžičky mletej štipľavej papriky
  • čili vločky podľa chuti
  • ¾ lyžičky soli
  • ½ malého karfiólu
  • ¼ tekvice hokkaido
  • ½ malej červenej kapusty
  • 200 g sušeného cíceru (alebo 1 plechovka cíceru)
  • cca 3 dl vývaru (alebo vody z varenia cíceru)
  • hrsť petržlenovej vňate
  • hrsť mäty alebo koriandru
  • citróny
  • harissa (na podávanie)
  • biely jogurt (na podávanie)
  • kuskus (na podávanie)

Ak použijeme suchý cícer, na noc ho namočíme a na druhý deň uvaríme do mäkka.
Rúru predhrejeme na 190°C.
Cibuľu ošúpeme. Mrkvu, zemiaky, sladký zemiak a kvaku (tvrdšiu zeleninu) ošúpeme a nakrájame na rovnako veľké kúsky. Spolu s celou cibuľou (veľké cibule rozkrojíme) dáme do pekáča s pár lyžicami oleja, škoricou, badiánom, bobkovými listami, ďumbierom, kurkumou, paprikou, čili a soľou a dobre premiešame. Dáme piecť na asi 10 minút.
Potom do pekáča pridáme očistenú a pokrájanú tekvicu, karfiól a kapustu (mäkšiu zeleninu), premiešame (ak treba, doplníme olej) a dopekáme ďalších asi 20 minút.
Na záver do pekáča pridáme uvarený cícer a vývar, premiešame a dopečieme domäkka, kým sa všetko neprevarí a chute sa nespoja.
Ak treba, tažín dochutíme soľou, posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a mätou (koriandrom) a podávame.
Tažín servírujeme s kuskusom, citrónom, prípadne aj s bielym jogurtom a harissou.

Ďalšie recepty na tažín a kuskus:
Kuchynská terapia – Kurací tažín s datľami
Len aby sa nezabudlo… na mäso – Jahňací tažín s hráškom a nakladaným citrónom
Amerika Afrika – Marocké kura s marhuľovým kuskusom
Zelenina stále aktuálna – Kuskus so zeleninou
Zeleninová výzva – Papriky plnené kuskusom