Nielen na zimu, ale aj na leto je dobré si spraviť zásoby do mrazničky. Mám na mysli všetky tie veci, na ktoré sa ťažko hľadá čas, keď vás teplé počasie ťahá von a nechcete tvrdnúť doma nad hrncami. Ragú, omáčky a vývary.
Upiekla som kura vcelku. Mäso, čo sa nezjedlo, som obrala a odložila na ďalšie jedlá, tuk som zliala a uskladnila na ďalšie využitie. Zvyšný skelet, kosti, chrupky a kože som v hrnci zaliala studenou vodou, pridala koreňovú zeleninu, korenie, bylinky a uvarila silný kurací vývar. Scedila, schladila, odstránila z povrchu tuk, rozdelila na dávky a dala zamraziť. Zíde sa na podlievanie, do omáčok a do rizota. Podobne som si odložila ochutený nálev, v ktorom som minule pošírovala rybu, na rybaciu polievku alebo omáčku.
Raz za čas mám hroznú chuť na poriadnu hustú mäsovú omáčku, ragú. Nie z mletého mäsa, ale z normálneho, z ktorého musím vydusiť dušu, aby sa rozpadlo a dalo sa jesť. Urobím jej vždy viac a zamrazím. Nie je nič príjemnejšie dať si v lete za daždivého, nevľúdneho dňa výdatnú mäsovú omáčku, nad ktorou nemusíte tráviť hodiny pri sporáku. Okrem toho je takáto mäsová omáčka veľmi variabilná, dá sa zjesť s gnocchmi, domácimi cestovinami, zemiakovou kašou, pečivom, použiť na lasagne, pretvoriť na chilli con carne alebo rôzne eintopfy.
Nebojte sa, že vám zaberú veľa miesta v mrazáku. Podľa vlastných skúseností viem, že kým začnem mraziť prvý hrášok a jahody, ragú aj vývary sú dávno fuč.
Hovädzie ragú
- 500 – 700 g hovädzieho pliecka
- soľ, čierne korenie
- hladká múka
- 120 ml olivového oleja
- 1 veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky drvených koriandrových semienok
- ½ lyžičky drvených feniklových semienok
- 3 – 4 dl suchého červeného vína
- 2 konzervy krájaných paradajok
- ½ l vody alebo vývaru
- vetvička rozmarínu
Mäso nakrájame na kocky, posolíme, okoreníme, poprášime múkou a sprudka opečieme v hrnci na polovici oleja, aby sa zatiahlo. Ak máme mäsa viac alebo menší hrniec, môžeme mäso opekať po dávkach. Opečené mäso vyberieme. Do hrnca nalejeme zvyšný olej, znížime teplotu a pár minút na ňom restujeme posekanú cibuľu, cesnak, drvený koriander a fenikel. Zalejeme vínom a vyvaríme na tretinu. Pridáme krájané paradajky, zvýšime teplotu, povaríme asi 5 minút, zalejeme vodou alebo vývarom, pridáme rozmarín, privedieme k varu a do hrnca vrátime opečené mäso. Čiastočne prikryjeme pokrievkou a dusíme na nízkej teplote asi 2 hodiny, kým sa mäso nerozpadáva. Potom mäso vyberieme a vidličkami ho rozdrobíme na vlákna. Omáčku ešte asi na 10 minút vyvaríme, primiešame rozdrobené mäso, prehrejeme a ak treba, ešte dochutíme. Podávame s domácimi širokými cestovinami alebo zemiakovými gnocchmi, posypané parmezánom, pecorinom alebo granou.
Keď sa ragú podarí, tak nie je o čom. A jednoznačne domáce halušky. Ono, na halušky, veľa ľudí hovorí, že je to robota, ale nie je. Ide to rýchlo.
P.S. Ja pridávam do ragú aj dve červené papriky, ale len kapiu.
P.S. II Tiež skladujem v „mrazáku“ vývar, väčšinou si ho robím aj na týždeň-dva dopredu. 🙂 Také veci sa vždy zídu.
Ja mám pocit, že veľa ľudí na čokoľvek, čo treba robiť v kuchyni, vraví, že je to robota… No, bez práce nie sú koláče. A to doslovne…