Môj muž je dokonalý „lovec“. Ako sýkorka zháňa do rodinného hniezda samé dobroty. Raz príde domov s kabelou plnou domácich klobások, sušenej krkovičky, inokedy s domácim medom či na Vianoce s čerstvým panettone. Zháňaním dobrých a kvalitných surovín trávime veľa času a už sa v tejto oblasti perfektne vypracoval. Pohotovo zareaguje na každú zaujímavú ponuku. Minule sa po telefonickej porade s iným domácim „lovcom“ dostal k hovädzím líčkam. Keďže je fanúšikom Zdeňka Pohlreicha, ktorý líčka v našich končinách náležite spropagoval, chytil sa na ne aj on. Nastal čas sa s líčkami zoznámiť osobne aj v kuchyni.

S dvojkilovým balením českých líčok z mladého býčka som stála pred najzaujímavejšou úlohou, čo s nimi. Líčka sú, podobne ako močing či krk, vhodné na dlhé, pomalé dusenie. Na guláši nie je nič zlé a z líčok je fenomenálny, ale, predsa len, je to len guláš. Po preštudovaní rôznych receptov teda prišla iná úloha – pre foodblogera a foodstylistu najťažšia – ako zatraktívniť „guláš“. Na prvý raz som sa rozhodla pre chuťovo štandardnejší recept a vylepšila ho prílohami – ochuteným maslom na spôsob „gentleman´s relish“ a chrumkavým šalátom zo šalotky, reďkovky a klíčkov. S jemnou zemiakovou kašou sa mi tak podarilo vytvoriť zaujímavú zmes chutí a textúr, ktorá urobila z jednotvárneho guláša sviatočné veľkonočné jedlo.

Hovädzie líčka s ochuteným maslom a jarným šalátom

  • 4 hovädzie líčka
  • 2 lyžice oleja
  • hladká múka na zapraženie
  • 4 stonky zeleru
  • 2 póry
  • 4 mrkvy
  • ½ litra červeného vína
  • 2 litre hovädzieho vývaru
  • 125 g masla
  • 1 konzerva ančovičiek
  • ½ lyžičky štipľavej mletej papriky
  • ½ lyžičky mletého muškátového orieška
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • citrónová šťava
  • 1 lyžica worcesterovej omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 väčšie šalotky
  • 4 reďkovky
  • čerstvé klíčky
  • citrónová šťava

Hovädzie líčka nakrájame na väčšie kúsky, poprášime hladkou múkou a po dávkach sprudka opečieme vo veľkom hrnci na oleji, kým sa nezatiahnu. Potom ich vyberieme a v hrnci orestujeme na drobno pokrájanú zeleninu asi 2-3 minúty. Zeleninu zalejeme vínom a z dna hrnca zoškriabeme všetko prichytené. Zalejeme horúcim vývarom, privedieme k varu a do hrnca vrátime opražené mäso. Znížime teplotu a pomaly dusíme 2 až 3 hodiny, kým líčka úplne nezmäknú a nezačnú sa rozpadávať.
Na ochutené maslo si rozmixujeme zmäknuté maslo, ančovičky, cesnak a ostatné koreniny a dochutíme citrónovou šťavou. Zmes zabalíme do potravinárskej fólie, vytvoríme z nej valček a necháme stuhnuť v chladničke.
Šalotku si pokrájame na jemné kolieska, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľku odležať. Reďkovky pokrájame na tenké kolieska a spolu s klíčkami pridáme k šalotke a premiešame.
Hovädzie líčka podávame s plátkom ochuteného ančovičkového masla, porciou šalátu a jemnou zemiakovou kašou alebo chlebom či pečivom.

Ďalšie recepty na guláš, divinu a na jedlá 5 vôní:
Tex-mex alebo ako zatraktívniť guláš II
Sviatočný relax s jedlom a filmom
Jeleň nielen na sviatočné chvíle
Rebierka na 5
Akciový food fusion
Guláš v novom šate