Tento recept pôvodne vôbec nemal ísť na blog. Čakala som vzácnu rodinnú návštevu na obed a vytiahla z mrazničky divinu – jelenie mäso z uplynulej sezóny, ktoré som si šetrila na špeciálnu príležitosť. Nechcela som ale robiť môj osvedčený recept na jelení guláš so sušeným ovocím (podľa Hugha F-W), ktorý už časť rodiny pozná, a rozmýšľala som ďalej, ako guláš ozvláštniť. Skrátka, takto nejako som dospela k tejto exotickejšej verzii na ázijský spôsob, resp. k jeho aromatike 5 vôní.

„Guláš“ mal taký úspech, že som sa ho sem nakoniec rozhodla zaradiť, lebo je vysoko pravdepodobné, že ho budú variť nielen naši hostia, ale aj ja. Navyše je to výborný spôsob, ako efektne a bez stresov nasýtiť a zaujať veľa ľudí, takže vám recept vrelo odporúčam. Z hocijakého mäsa na dlhé dusenie. Pripravte si ho vopred a nechajte dobre odležať. V deň D ho stačí už len zohriať, uvariť ryžu a nachystať nejaké ostro-sladko-kyslé zeleninové prílohy na odľahčenie a doplnenie chutí. A s pomermi korenín môžete experimentovať. Dať viac klinčekov, menej badiánu, či pridať feniklové semienka navyše. Ako chcete.

… a rozmýšľala som ďalej, ako guláš ozvláštniť.

Inak mi fotenie prišlo celkom vhod, lebo som si mohla otestovať food styling s novým inventárom. Zistila som, že exotické (alebo rustikálne) jedlo sa veľmi hodí k riadu z prírodných materiálov. Vždy, napríklad, obdivujem tradičnú japonskú keramiku a rada sa nechávam prekvapovať výberom servírovacieho riadu v japonských reštauráciách. Ich zmysel pre estetično a detaily v takýchto veciach ma neskutočne fascinujú. Preto, keď som na Dobrom trhu videla stánok so zaujímavou keramikou, ktorá mi tú japonskú pripomínala, neváhala som a pár kúskov som si od jej autora Mateja Rosmányho kúpila. Aj toto je teda spôsob, ako zatraktívniť zdanlivo neatraktívne jedlo, akým dusené mäso môže byť. Kde vzhľad zaostáva, tam príde na rad „oblečenie“. Aj vy radi „obliekate“ jedlo do krajšieho šatu? Všímate si, ako máte jedlo naservírované, alebo vám jeho prezentácia nepríde dôležitá?

Voňavé dusené jelenie mäso na ázijský spôsob

  • 1500 – 1800 g jelenieho orezu na dusenie
  • rastlinný olej
  • 2 lyžice hladkej múky
  • ½ lyžice mletého čierneho korenia
  • 1 veľká cibuľa
  • 8 strúčikov cesnaku
  • rovnaké množstvo (ako cesnaku) čerstvého ďumbiera
  • 4 jarné cibuľky
  • 1 šálka čínskeho ryžového vína na varenie
  • ½ šálky sójovej omáčky
  • 2 lyžice ustricovej omáčky
  • 2 šálky sušených húb šitake
  • 2 tyčinky škorice
  • 2 hviezdičky badiánu
  • ½ lyžičky mletých klinčekov
  • 1 lyžička sečuánskeho korenia
  • (cukor a čili podľa chuti)

Mäso pokrájame na rovnako veľké kocky. Zaprášime ho múkou, posypeme čiernym korením a v širokom hrnci s hrubým dnom ho na horúcom oleji postupne po dávkach orestujeme a necháme zatiahnuť zo všetkých strán. Mäso vyberieme. Do hrnca pridáme posekanú cibuľu a po chvíli restovania aj nadrobno posekaný cesnak a postrúhaný ďumbier. Ďalej pridáme pokrájanú jarnú cibuľku. Podlejeme ryžovým vínom a necháme ho čiastočne vyvariť. Potom pridáme sójovú omáčku, ustricovú omáčku, opražené mäso a všetko zalejeme dostatočným množstvom vody, aby bolo mäso ponorené. Privedieme k varu, stiahneme teplotu na minimum, do hrnca pridáme sušené hríby, škoricu, badián, klinčeky a podrvené sečuánske korenie, prikryjeme pokrievkou a dusíme 2 až 3 hodiny do mäkka, pričom dolievame vodu, ak treba. Po cca 2 hodinách z hrnca vyberieme tyčinky škorice a hviezdičky badiánu a ak treba, môžeme ešte dochutiť (napr. trochou cukru a čili.) Ak sú huby priveľké, môžeme ich pokrájať na menšie kúsky.
Dusené mäso chutí najlepšie odležané 2 až 3 dni. Podávame ho horúce, posypané jarnou cibuľkou alebo pažitkou, s ryžou a čerstvou a/alebo nakladanou ostro-sladko-kyslou zeleninou, napr. s čínskym uhorkovým šalátom a vietnamskou kvasenou zeleninou dưa chua.

Ďalšie recepty na guláš, divinu a na jedlá 5 vôní:
Tex-mex alebo ako zatraktívniť guláš II
Hovädzie líčka alebo ako zatraktívniť guláš
Sviatočný relax s jedlom a filmom
Jeleň nielen na sviatočné chvíle
Rebierka na 5
Akciový food fusion
Starý rok, nové tradície
Vákuum