Nie tak úplne, ale znie to lepšie ako „spracúvame vodku“. Keď raz v septembri prišiel muž z jednej akcie s fľašou vodky, jediné, čo mi napadlo, že „už tretia fľaša vodky v bare“. Bourbon, vermúty a likéry sa míňajú viac ako by mi bolo milé, len bieleho alkoholu akosi neubúda. Čo s ním? Čožeby, taká vodka vydrží bez ujmy aj desiatky rokov, ale fľaše zaberajú dosť miesta v bare, načim teda pohnúť s niektorými.

Keď sa povie varenie s vodkou, automaticky mi naskočí prefláknutý americký recept na „penne alla vodka“ zo 70. rokov minulého storočia. „Penne alla vodka“ som nevarila dobrých pätnásť-dvadsať rokov, celkom som na ne dostala chuť. Ak to nepreženiete so smotanou, nie je to až taká gebuzina. A aby som si ešte viac ospravedlnila túto staromódnu klasiku, spravila som domáce cestoviny. (Pozerám, že som sem už tri roky nedala recept na ručne tvarované cestoviny. Momentálne je aj správny čas na trochu hrania sa v kuchyni.) Mala som domáce vajíčka, ideálne na cesto zo žĺtkov, na ktoré sa chystám, odkedy si pamätám. Kedy, ak nie teraz? Nechcelo sa mi však vyťahovať strojček na cestoviny, tým pádom prichádzali do úvahy „cavatelli“. U Jamieho Olivera som nedávno videla rozkošné „dikobrazie“ cavatelli, šúľané na zadnej strane jemného strúhadla, musela som ich vyskúšať. A musím povedať, že cavatelli sú zatiaľ asi najpohodovejší a načistejší spôsob prípravy domácich cestovín, naozaj príjemná práca, mala som hotovo raz-dva.

Ak by ste mali domácej gastro výroby málo, tu sú spomínané tipy na (vianočné) darčeky pre milovníkov dobrého jedla a pečenia. Domáci vanilkový extrakt a citrónový likér limoncello. Jednoduchý a efektný spôsob, ako sa zbaviť zásob vodky a očariť obdarovaných. Na vanilkový extrakt si vyhraďte aspoň mesiac času na dostatočnú maceráciu a na limoncello aspoň dva týždne. Vanilkový extrakt je navyše pekne drahá záležitosť a takto si vyrobíte vanilkové „perpetuum mobile“ – vždy, keď odlejete viac extraktu, doplňte vodkou a macerujte ďalej. Všetky vanilkové struky môžete takto vo vodke dlhodobo skladovať, nevysušia sa po otvorení balenia a po vyškriabaní semienok môžete prázdne struky vrátiť späť do extraktu, alebo (suché) vložiť do dózy s (vanilkovým) cukrom. (Ja ani prázdne struky, ktoré varím napr. v mlieku nevyhadzujem. Prepláchnem ich vo vode, nechám vysušiť a vložím do cukru.) A čo sa nákupov vanilky týka, ak pôjdu niekedy vaši známi na dovolenku niekam, kde sa pestuje vanilka, pýtajte si jedno balenie ako suvenír. V mieste pôvodu sa predáva vždy lacnejšie, podporíte miestnych ľudí a elegentne sa vyhnete nechceným darom, na ktoré doma len sadá prach.

Domáce limoncello od kupovaného nerozoznáte. Množstvo cukrového sirupu si môžete upraviť podľa seba, ak nemáte radi priveľmi sladké likéry. Pre istotu odporúčam pred prípravou v horúcej vode vydrhnúť aj bio citróny, v prípade, že by boli „denné bio“ („cez deň bio, v noci striekané“). A ak likéry nemáte radi vôbec, môžete si podobne vyrobiť ochutenú vodku bez cukrového sirupu. Vo vodke sa dajú macerovať akékoľvek aromatické byliny, kôry, korenia či plody, je to čisto na vás, pohrajte sa s tým. Nechcem našepkávať, ale taká čili vodka s celým čiernym korením sa úžasne hodí do Bloody Mary. A potešíte ňou aj pánov, ak už sme pri tom. Ak však máte malé deti, zrejme bude paní učiteliek a trenérok pred Vianocami na obdarovanie viac. Neviem, či si trúfnete darovať paniam učiteľkám práve fľaštičku limoncella (ehm!). Možno ostanete v bezpečnej zóne a darujete domáci sirup, ochutenú soľ, olej, ocot, balíček domáceho fudge, koreniacu zmes alebo vrecúško levandule, ale ja by som sa nebála ani toho domáceho likéru. U nás už kvasí zmes na srirachu, čím nechcem nič konkrétne naznačovať, to len ako tip, ak by bol pre niekoho alkohol ako dar málo výrečný…

…už tretia fľaša vodky v bare…

Jaj, a nechajte si trochu z tej vodky, zíde sa vám, ak plánujete vianočnú alebo silvestrovskú párty. Budú recepty na nové koktejly a drinky s vodkou! Kto si dá?

Cavatelli alla vodka

Cavatelli zo žĺtkového cesta:

  • 400 g hladkej múky
  • 7 veľkých vaječných žĺtkov
  • 1 celé vajce
  • ½ lyžičky soli
  • 1 a ½ lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice studenej vody

Do zmesi múky a soli urobíme jamku a vyklepneme do nej 1 celé vajce a 7 žĺtkov. Postupne vidličkou do vajec zaprávame múku, pridávame olej a vodu, kým sa celá zmes nespojí. Cesto spojíme do gule a miesime, kým nie je cesto pekne hladké a homogénne. Chvíľu to trvá, ale treba byť trpezlivý, prípadne túto časť spraviť v kuchynskom robote s nástavcom na cesto. Spracované cesto sformujeme do gule a dáme prikryté odpočinúť na cca 20 – 30 minút.
Odpočinuté cesto znova premiesime a vytvarujeme podľa potreby a chuti. Na cavatelli si cesto rozdelíme na menšie kusy, ktoré rukami rozvaľkáme na tenké, dlhé šúľance. Tie nakrájame nožom na rovnaké 1 cm kúsky. Každý kúsok cesta palcom prejdeme po zadnej strane jemného strúhadla, aby z neho vznikol podlhovastý, hrboľatý „zvitok“ s dutinkou.
Ak neuvaríme cestoviny hneď, môžeme ich zamraziť, alebo nechať voľne vysušiť a uskladniť na pár dní v suchu a chlade.

Omáčka:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • ½ malej cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 125 ml vodky
  • 400 – 500 ml passaty alebo paradajkovej šťavy
  • (1 lyžička cukru)
  • 50 – 100 ml čo najtučnejšej smotany (min. 33%)
  • trocha masla
  • trocha parmezánu alebo pecorina na servírovanie
  • trocha bazalky alebo inej bylinky na servírovanie
  • trocha olivového oleja na pokvapkanie
  • (čili vločky)

V hrnci či na hlbšej panvici na oleji orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Posolíme, aby sa nespálili. Pridáme paradajkový pretlak a orestujeme. Pridáme vodku, premiešame a čiastočne vyvaríme alkohol. Prilejeme passatu alebo paradajkovú šťavu a necháme prejsť varom. Ak treba, omáčku dochutíme soľou, prípadne aj cukrom a vyvaríme na hustejšiu konzistenciu.
Medzitým si dáme variť veľký hrniec so slanou vodou a cestoviny uvaríme al dente, čerstvé cavatelli zhruba 2 – 3 minúty potom, ako vyplávali na povrch vody. Cestoviny scedíme a odložíme.
Dokončíme omáčku na cestoviny. Znížime teplotu na najnižšie a pomaly do nej prilejeme smotanu (najprv 50 ml, premiešame, ochutnáme a uvidíme, či treba viac). Necháme prejsť varom, ešte raz ochutíme a vložíme do nej uvarené cestoviny. Prehrejeme všetko spolu, premiešame a podávame s bylinkami podľa chuti, postrúhaným syrom, pokvapkané olivovým olejom a posypané čili vločkami, ak máme chuť.

Vanilkový extrakt

  • vodka
  • vanilkové struky

Do sklenenej nádoby s uzáverom vložíme vanilkové struky a zalejeme vodkou, aby boli všetky ponorené, ideálne v pomere 50 ml vodky na 1 vanilkový struk. Necháme na tmavom, suchom mieste macerovať aspoň 1 mesiac. Čím dlhšie vanilku macerujeme, tým tmavší a výraznejší extrakt bude. Hotový extrakt môžeme preliať do menších fľaštičiek, ideálne z tmavého skla, uzavrieme a skladujeme na tmavom, suchom mieste. Do pôvodnej fľaše s vanilkou dolejeme vodku a macerujeme ďalšiu várku extraktu. Macerované struky používame do pečenia a prípravy dezertov štandardne ako suché struky. Použité, vyškriabané struky vložíme späť do vodky, alebo vysušíme a vložíme napr. do krupicového cukru na výrobu vanilkového cukru pod.

Limoncello

  • 500 – 700 ml vodky
  • kôra z 3 – 5 bio citrónov
  • 150 g cukru
  • 150 ml vody

Vodku vlejeme do sklenenej nádoby s uzáverom. Citróny vydrhneme kefkou v horúcej vode, osušíme a škrabkou na zeleninu ošúpeme vrchnú (žltú) vrstvu kôry. Kôru vložíme do vodky, uzavrieme a necháme macerovať zhruba týždeň. Čím viac, tým výraznejšie limoncello bude. Potom si uvaríme cukrový sirup – vodu privedieme k varu, rozmiešame v nej cukor, kým sa nerozpustí, stiahneme zo sporáka a necháme úplne vychladnúť.
Vychladnutý sirup zmiešame s vodkou a kôrou a necháme opäť zakryté macerovať týždeň. Potom môžeme limoncello zliať a preliať do menších fľaštičiek.
Limoncello podávame dobre vychladené s ľadom, kúskom citróna alebo s pár kvapkami citrónovej šťavy.
Limoncello je ideálne aj na pečenie a prípravu rôznych koktejlov a dezertov, napr. na citrónové tiramisu.