Aj keď nie som tento rok úplne vo forme, predsa len som sa odhodlala usporiadať malý vianočný večierok. Nie v takom rozsahu, ako za starých čias, ale mala som pár dobrých párty receptov, ktoré som chcela vyskúšať a pár ľudí, ktorých som chcela ešte pred koncom roka vidieť. Koncept nebol žiadny, hádam len, „aby to nebolo prácne a nezabralo tri dni príprav“. Studený bufet. S ohľadom na návštevu vegetariánov len zelenina, syry a ryby. Tri nátierky a šalát. Ako dezert som vyskúšala Nigellin čokoládový „fudge“ – niečo medzi pralinkami, karamelkami a fondánom. Ním som zožala aj najväčší úspech… A pripili sme si šampanským s broskyňovým džúsom. Vianoce sa môžu začať!

Tuniaková tapenáda

  • 1 konzerva tuniaka v oleji
  • 2 ančovičky
  • hrsť čiernych olív kalamata
  • 1 lyžica kapár
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička posekaného tymianu
  • 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica postrúhanej citrónovej kôry
  • 1 – 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 250 g mascarpone
  • soľ, čierne korenie

Tuniaka aj s olejom rozmixujeme s ančovičkami, vykôstkovanými olivami, kaparami, bylinkami, cesnakom, citrónovou kôrou a olejom na hladkú pastu. Vymiešame ju s mascarpone, dochutíme citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením a necháme v chladničke vychladiť. Podávame na opečenom bielom pečive alebo toastoch.

Vegetariánska treska

  • 3 petržleny
  • ½ mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1 kyslá smotana
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžica oleja
  • soľ, čierne korenie

Očistený petržlen a mrkvu najemno postrúhame, alebo rozmixujeme, pridáme nadrobno posekanú cibuľu, zmiešame s kyslou smotanou, horčicou a olejom a dochutíme soľou a čiernym korením. Necháme v chladničke odstáť najlepšie cez noc. Podávame s chlebom alebo bielym pečivom.

Roláda s údeným lososom

  • 3 veľké pšeničné tortily
  • 200 g plátkov údeného lososa
  • 250 g prírodného čerstvého syra
  • kôpor, pažítka, petržlenová vňať
  • citrónová kôra a šťava
  • soľ, čierne korenie

Syr vymiešame s posekanými bylinkami, postrúhanou citrónovou kôrou a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a mletým čiernym korením. Na tortilu natrieme vrstvu ochuteného syra, poukladáme tenké plátky lososa a zavinieme. Rolády jednotlivo natesno zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odstáť aspoň 3 hodiny. Potom ich odbalíme a nakrájame na 2cm kolieska. Podávame pokvapkané citrónom.

Čokoládový fudge s orieškami

  • 350 g horkej čokolády
  • 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
  • 2 lyžice masla
  • 150 g sekaných orieškov (lieskovce, kešu, mandle, pistácie…)

Čokoládu roztopíme nad parou, zmiešame s kondenzovaným mliekom, maslom, orieškami a vylejeme do dózy, vystlanej potravinárskou fóliou. Necháme pár hodín vychladnúť, pokým hmota nestuhne, vyklopíme z dózy, stiahneme fóliu a nakrájame na malé kocky.