Aj keď nie som tento rok úplne vo forme, predsa len som sa odhodlala usporiadať malý vianočný večierok. Nie v takom rozsahu, ako za starých čias, ale mala som pár dobrých párty receptov, ktoré som chcela vyskúšať a pár ľudí, ktorých som chcela ešte pred koncom roka vidieť. Koncept nebol žiadny, hádam len, „aby to nebolo prácne a nezabralo tri dni príprav“. Studený bufet. S ohľadom na návštevu vegetariánov len zelenina, syry a ryby. Tri nátierky a šalát. Ako dezert som vyskúšala Nigellin čokoládový „fudge“ – niečo medzi pralinkami, karamelkami a fondánom. Ním som zožala aj najväčší úspech… A pripili sme si šampanským s broskyňovým džúsom. Vianoce sa môžu začať!
Tuniaková tapenáda
- 1 konzerva tuniaka v oleji
- 2 ančovičky
- hrsť čiernych olív kalamata
- 1 lyžica kapár
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička posekaného tymianu
- 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica postrúhanej citrónovej kôry
- 1 – 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica olivového oleja
- 250 g mascarpone
- soľ, čierne korenie
Tuniaka aj s olejom rozmixujeme s ančovičkami, vykôstkovanými olivami, kaparami, bylinkami, cesnakom, citrónovou kôrou a olejom na hladkú pastu. Vymiešame ju s mascarpone, dochutíme citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením a necháme v chladničke vychladiť. Podávame na opečenom bielom pečive alebo toastoch.
Vegetariánska treska
- 3 petržleny
- ½ mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 kyslá smotana
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžica oleja
- soľ, čierne korenie
Očistený petržlen a mrkvu najemno postrúhame, alebo rozmixujeme, pridáme nadrobno posekanú cibuľu, zmiešame s kyslou smotanou, horčicou a olejom a dochutíme soľou a čiernym korením. Necháme v chladničke odstáť najlepšie cez noc. Podávame s chlebom alebo bielym pečivom.
Roláda s údeným lososom
- 3 veľké pšeničné tortily
- 200 g plátkov údeného lososa
- 250 g prírodného čerstvého syra
- kôpor, pažítka, petržlenová vňať
- citrónová kôra a šťava
- soľ, čierne korenie
Syr vymiešame s posekanými bylinkami, postrúhanou citrónovou kôrou a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a mletým čiernym korením. Na tortilu natrieme vrstvu ochuteného syra, poukladáme tenké plátky lososa a zavinieme. Rolády jednotlivo natesno zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odstáť aspoň 3 hodiny. Potom ich odbalíme a nakrájame na 2cm kolieska. Podávame pokvapkané citrónom.
Čokoládový fudge s orieškami
- 350 g horkej čokolády
- 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
- 2 lyžice masla
- 150 g sekaných orieškov (lieskovce, kešu, mandle, pistácie…)
Čokoládu roztopíme nad parou, zmiešame s kondenzovaným mliekom, maslom, orieškami a vylejeme do dózy, vystlanej potravinárskou fóliou. Necháme pár hodín vychladnúť, pokým hmota nestuhne, vyklopíme z dózy, stiahneme fóliu a nakrájame na malé kocky.
Dokonale chutovky,Zuzka!!!urcite sa necham inspirovat:)
Roláda s údeným lososom sa už robí. Presne na niečo takéto som mala chuť a keďže všetko mám aj v chladničke, takže pre mňa perfektný recept na dnes. Vyskúšala by som určite všetko čo si napísala a to vôbec nie som vegetarián :).
Super, baby, teším sa, že vás recepty oslovili. Skúšajte a šírte ďalej. Mám v zásobe ďalšie skvelé tipy na chuťovky, po Novom roku zavesím…
Vyskúšala som tresku, tapenádu i fudge pre kamaratov. všetko bolo vynikajúce a hlavne rýchlo hotové(!) fudge zožal tiež obrovský úspech, hlavne deturence hrdo vymenili kinderčoko za tieto pralinky 🙂 dokonca som im musela aj na cestu nabaliť 😀
Fíha, tak to som poctená a teším sa, že chutilo. A výslužky sú už u nás pravidlom. Ľudia si hneď na začiatku „rezervujú“ svoje jedlo. Niekedy prídu aj s vlastnými (plnými) dózami. Na výmenu 🙂 Šťastný rok 2016!
No ani sa im nečudujem 😀 Všetko dobré v roku 2016 aj vám Zuzka!