Ach, to boli sviatky! Po piatich rokoch som si ich konečne užila pekne piánko. Veľa spánku, veľa čítania, veľa návštev, veľa varenia, veľa ničnerobenia, úplný reset. Až sa mi do toho ďalšieho roka nechce. Už to začína byť nepríjemné. Akonáhle sa po toľkých rokoch non-stop bez klasických víkendov a dovoleniek „vypnem“, neviem sa znova naštartovať. Asi sa budem musieť naučiť relaxovať, či čo…

A ako chutili vaše sviatky?

Nechce sa mi veriť, že som sa dostala aj k čítaniu kníh, ktoré mám rozčítané už niekoľko rokov. A tých filmov, čo som sa napozerala! To je moja ďalšia medicína, keď mi chýba svet. Keď už ani ázijské jedlo nepomáha, predpíšem si ázijské filmy a robím sa, že som tam. Pozorujem, ako sa ľudia obliekajú, ako majú zariadené byty, ako u nich pulzuje pouličný život, ako pracujú a odpočívajú, čo ich baví (karaoke, heh)… Častokrát viac sledujem to, čo vidím, ako to, o čo ide. Najviac ma tieto sviatky zaujali práve ázijské filmy. Vietnamský Na vertikále leta, honkongské Love in a Puff (dvojka, hádam, ešte lepšia ako jednotka) a kórejské My Sassy Girl a hlavne A Moment to Remember. Na vypäté emócie v kórejských filmoch som celkom zvyknutá, ale aj tak ma tento posledný film totálne odrovnal. Nepamätám si, že by som pri filme toľko plakala. (Ináč, paralela medzi filmom a jedlom sa mi celkom páči. Rovnako expresívne, ako mám zafixované kórejské jedlo, sú aj kórejské filmy, ktoré som videla. Vo všeobecnosti vnímam rozdiel medzi vietnamským a kórejským jedlom veľmi podobne ako rozdiely v emóciách, ktoré vo mne vyvolávajú vietnamské a kórejské filmy. Lepší príklad, že jedlo = kultúra, vám dať ani nemôžem.)

A ako chutili vaše sviatky? My sme mali veľa, veľa rýb, darov mora, exotického ovocia a diviny. To sú pre mňa momentálne tie najdokonalejšie chute Vianoc, Nového roka a zimných sviatkov. Spolu s tradičnými chuťami vytvárajú zaujímavý kontrapunkt, ktorý dáva sviatočným chvíľam ten správny punc výnimočnosti a nevšednosti. Naša rodina sa na sviatočnej vlne bude viezť ešte do polovice januára, ale už sa celkom teším na umiernenejšiu a skromnú stravu druhej polovice zimy. Aj v tom vidím čaro a silu jedla, ktoré je nám za celý rok schopné poskytnúť minimálne 365 dôvodov pre radosť. Či je sviatok a či piatok.

Do nového roka vám želám aspoň jedno potešenie z dobrého jedla denne, na zdravie!

Čakankový šalát s jablkom, vyzretým čedarom, lieskovcami a sultánkami

  • 1 biely a 1 ružový puk čakanky
  • 1 veľké alebo 2 malé kyslé jablká (ontário, granny smith a pod.)
  • trocha citrónovej šťavy
  • rovnaké množstvo vyzretého čedaru (alebo výrazného syra s modrou plesňou)
  • hrsť lieskových orieškov
  • hrsť sultánok
  • 1 – 2 lyžice majonézy podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka alebo jarná cibuľka
  • hrsť rukoly alebo jemného listového šalátu
  • hrsť zrniečok granátového jablka
  • olivový olej

Puky čakanky rozdelíme na jednotlivé listy a poukladáme ich na servírovací tanier.
Lieskovce opražíme nasucho na panvici, sultánky namočíme do teplej vody.
Jablko nakrájame na malé kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedlo. Syr nakrájame na rovnako veľké kocky ako jablko, premiešame s jablkom, posolíme a okoreníme. Prisypeme opražené lieskovce (ak sú veľké, môžeme ich trochu posekať) a scedené napučané sultánky. Všetko premiešame s majonézou podľa chuti. Pridáme posekanú pažítku alebo jarnú cibuľku.
Na listy čakanky rozložíme lístky rukoly alebo jemného šalátu a do každej dáme za lyžicu majonézového šalátu. Čakankové „loďky“ pokvapkáme olivovým olejom a posypeme zrniečkami granátového jablka. Podávame ako ľahké predjedlo alebo prílohu.

Jelenia sviečkovica sous vide s cumberlandskou omáčkou, pareným pak čojom a zemiakmi dauphinoise

  • 1 – 2 jelenie sviečkovice (izbovej teploty)
  • soľ, čierne korenie
  • tymian
  • trocha oleja alebo masti

Pri metóde sous vide jednotlivé posolené a okorenené porcie mäsa aj s tymianom zavákuujeme a dáme variť pri 58°C na 2 hodiny. Takto pripravené mäso vyberieme z vrecúška a na rozpálenej panvici na troche oleja alebo masti ho sprudka opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo, alebo ho opálime pištoľou.
Ak nevaríme sous vide, porcie mäsa posolíme, okoreníme a spolu s vetvičkami tymianu opekáme zo všetkých strán na panvici s trochou oleja alebo masti za občasného podlievania tukom cca 8 – 10 minút.
Mäso vyberieme z panvice a minútku ho necháme odpočinúť a ihneď podávame, alebo zabalíme do alobalu, aby nevychladlo, kým ho budeme podávať.

Cumberlandská omáčka

  • 2 lyžice oleja (alebo 50:50 olej a maslo)
  • 1 šalotka
  • 1 šálka portského vína
  • 2 šálky vývaru z kostí
  • 1 lyžička sušenej (anglickej) horčice
  • ½ lyžičky kajenského korenia
  • kôra z citróna a pomaranča
  • ½ šálky ríbezľového džemu
  • soľ, čierne korenie

Na panvičke, v ktorej sme opekali mäso (nemusí byť), s trochou oleja (a masla alebo výpeku) si orestujeme nadrobno pokrájanú šalotku do mäkka, podlejeme portským vínom a privedieme k varu. Pridáme vývar a necháme pomaly vrieť a odpariť aspoň na polovicu. Pridáme horčicu, kajenské korenie a postrúhanú kôru z citrusov a nakoniec aj ríbezľový džem. Varíme do zhustnutia a do omáčky pridávame akúkoľvek šťavu z mäsa (z vreciek sous vide, z panvice alebo z odpočívania v alobale) a na záver ju ešte dosolíme a dochutíme čerstvo mletým čiernym korením. Omáčku scedíme cez husté sitko a prepasírujeme. Hladkú omáčku podávame k mäsu.
Omáčka sa dá pripraviť aj vopred, ale každým zohriatím a prevarením viac a viac hustne a koncentruje sa jej chuť.

Parený pak čoj

  • ½ alebo 1 pak čoj na osobu
  • soľ

Umytý a osušený pak čoj prekrojíme pozdĺžne na polovice a dobre posolíme. (Baby pak čoj ponecháme vcelku.) Vložíme do paráka alebo parného hrnca a paríme cca 1 minútu, kým stonky nespriesvitnia, ale listy nestratia peknú zelenú farbu. Podávame ihneď ako prílohu.

Zemiaky dauphinoise

  • 1 kg zemiakov
  • soľ
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 300 – 500 ml plnotučného mlieka
  • 300 – 500 ml sladkej smotany
  • trocha parmezánu na posypanie

Rúru predhrejeme na 180 °C.
Očistené zemiaky nakrájame na tenké plátky a poukladáme do zapekacej misy alebo pekáča. Priebežne dobre solíme. Zmiešame si mlieko, smotanu s roztlačenými strúčikmi cesnaku a zmesou zalejeme zemiaky tak, aby boli takmer celé ponorené. Nakoniec posolíme, posypeme troškou strúhaného parmezánu, prikryjeme alobalom a dáme piecť na zhruba 35 – 45 minút do mäkka a nakoniec ešte zapečieme neprikryté cca 15 minút, kým povrch nezozlatne. Podávame mierne odstáte a mierne vychladnuté ako prílohu.

Medové semifreddo so suchými plodmi

  • 100 g medu
  • 1 celé vajce
  • 4 žĺtky
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 1 – 3 lyžice vanilkového cukru (nemusí byť)
  • sušené ovocie a orechy v mede

Formu vystelieme niekoľkými vrstvami potravinárskej fólie.
Vajce, žĺtky a med rozšľaháme a nad parou vo vodnom kúpeli šľaháme, kým zmes nezbelie a nezhustne.
Šľahačku si vyšľaháme (s cukrom) a zamiešame ju do vyšľahanej medovej zmesi. Túto hmotu prelejeme do pripravenej formy a dáme do mrazničky stuhnúť.
Semifreddo po stuhnutí (nikdy nebude úplne tvrdé) vyklopíme na podnos alebo servírovací tanier a ozdobíme sušeným ovocím a orieškami v mede. Podávame ihneď.

Ďalšie recepty na guláš, divinu a na jedlá 5 vôní:
Tex-mex alebo ako zatraktívniť guláš II
Hovädzie líčka alebo ako zatraktívniť guláš
Jeleň nielen na sviatočné chvíle
Rebierka na 5
Akciový food fusion
Guláš v novom šate
Starý rok, nové tradície
Vákuum

Ďalšie recepty sous vide:
Hra o jablká
La vendemmia
Vákuum