Ďalší Silvester je za nami. Vždy sa naňho teším, lebo chystám mužovi narodeninovú oslavu. A keďže to tentoraz bola štyridsiatka, plány som mala veľké. Predstavy oslávenca však boli iné, tak sme Silvestra strávili tradične doma v kruhu najbližšej rodiny. Vymyslela som všetko tak, aby prípravy zabrali čo najmenej času a námahy, ale nakoniec bolo aj tak všetko inak. Došlo na plán C. Teplé jedlo. Losos. Coulibiac. Zjednodušenú verziu zo zvyškov ryže, konzervovaného tuniaka a vajec, zapečených v lístkovom ceste zvyknem bežne robievať ako chutný, rýchly obed. Recept s lososom poznám z fínskych vianočných večierkov. A navyše som na coulibiac narazila aj v knižke Daniel, ktorú som dostala od muža na Vianoce. To bolo znamenie, osud. Coulibiac si ma vybral.
To bolo znamenie, osud. Coulibiac si ma vybral.
Časť lososa sme zjedli na Štedrý večer k zemiakovému šalátu, zvyšok som stiahla z kože a odložila na túto príležitosť. Dá sa robiť aj s jemne údeným lososom, pripomína tak moje obľúbené kedgeree. Pripravuje sa z rôznych odrezkov ryby, Rusi kulebjáku robievajú so zubáčom, lososom a jeseterom, pohánkovou kašou namiesto ryže a s kysnutým cestom. Ja som sa rozhodla pre lístkové, v M&S ho majú čisto z masla. (Stále nerozumiem tomu, že v zahraničí môžete normálne kúpiť mrazené lístkové cesto so zložením: pšeničná múka, maslo (31%), voda a soľ, kým u nás len s rôznymi stuženými margarínmi a kopou aditív, stabilizátorov a konzervantov. V čom je problém?) S tvarom a dizajnom koláča sa môžete pohrať. Vykrojiť ho do tvaru ryby, ozdobiť šupinkami z cesta, narezať ostrým nožom detaily, fantázii a vkusu sa medze nekladú. Coulibiac sa väčšinou podáva s nejakou maslovou alebo smotanovou omáčkou, mne sa k nemu žiadali len kopce listového šalátu, veľa citróna a niečo pikantnejšie na osvieženie.
No a torta bola opäť Pavlova. (Že by to začala byť naša silvestrovská tradícia?) S množstvom vaječných bielkov po sviatkoch a zo zásob v mrazničke som nemohla inak. (Naša torta bola až zo 17(!) bielkov, ale 40-tka je 40-tka, tú nemôžte odbiť len tak.) Adaptovala som svoj starý recept, šľahačku obohatila mascarpone a voňavým sladkým korením a na ovocnú zložku som rozvarila sušené marhule v pomarančovej šťave domäkka. Celé posypala čerstvým tymianom a tie prskavky už boli len atrakciou pre deti namiesto sviečok.
Pre dospelých som na chvíle čakania namiešala Lemon Drop Martini s chia semiačkami a cukrovou krustou. (Som si spomenula, že keď som bola malá, mama zvykla práve na Silvestra robievať na poháre cukrové okraje.) Ku koktejlom a proseccu sme zahrýzali parmezánové čipsy. A neskôr som v alobale zapiekla domáce bagety s cesnakovo-bylinkovým maslom. Dobré boli aj druhý deň na neskoré novoročné raňajky. Rodina si oslavu aj jedlo veľmi pochvaľovala. Dostali výslužky domov a aj nám ešte zostalo na obed na Nový rok. A ja som si mohla konečne na jeden deň vydýchnuť.
Do roku 2014 vám želám veľa energie a inšpirácie!
Coulibiac / Kulebjáka s lososom
- polovica lososa vcelku a bez kože
- 2 balenia (mrazeného) lístkového cesta
- 5 vajec (4 uvarené natvrdo, 1 na potieranie)
- 300 g dlhozrnnej ryže
- 300 ml smotany
- 2 lyžice masla
- hrsť kôpru
- hrsť petržlenovej vňate
- 3 citróny
- 1 lyžička (štipľavej/údenej) mletej červenej papriky
- soľ, čierne korenie
Do čerstvo uvarenej, horúcej ryže vmiešame smotanu, maslo, dobre premiešame, prikryjeme a necháme dôjsť a vychladnúť. Do vychladnutej ryže potom ešte primiešame polovicu zmesi z posekaného kôpru, petržlenovej vňate a postrúhanej kôry z 1 citróna. Podľa potreby ryžu dosolíme, dokoreníme mletým čiernym korením, polovicou mletej červenej papriky a šťavou z citróna.
Uvaríme si 4 vajcia natvrdo, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na plátky.
Lososa vložíme do plytkého hrnca do takmer vriacej vody s pár plátkami citróna a pošírujeme (nevaríme!) pár sekúnd podľa veľkosti ryby tak, aby sa mäso zatiahlo a spevnelo, ale zostalo vnútri ešte surové. Opatrne ho vyberieme z vody a necháme na mriežke odkvapkať a vychladnúť.
Rúru predhrejeme na 200°C.
Jedno lístkové cesto si rozvaľkáme na pečiacom papieri zhruba na veľkosť plochy pečiaceho plechu (resp. podľa veľkosti lososa). Preložíme ho na plech. Na plát cesta poukladáme dve tretiny ochutenej ryže v rovnomernej vrstve, pričom po okrajoch necháme pár cm nepokrytého cesta na spojenie s horným plátom. Na ryžu opatrne položíme lososa, posolíme ho, pokvapkáme citrónom a posypeme zvyškom posekaného kôpru, petržlenovej vňate a postrúhanej citrónovej kôry. Na lososa poukladáme plátky varených vajec, opäť posolíme, posypeme čiernym korením a mletou červenou paprikou a nakoniec úplne navrch rovnomerne rozdrobíme zvyšok ryže.
Druhý kus cesta si na pečiacom papieri rozvaľkáme na tenký plát, zhruba o pár cm väčší ako spodný plát. Rozšľaháme si vajce, potrieme ním voľný okraj spodného plátu, všetko prikryjeme druhým plátom cesta a okraje spojíme, prípadne zvinieme a popritláčame. Celý koláč potrieme rozšľahaným vajcom a môžeme ozdobiť podľa vkusu. (Ja som malou okrúhlou vykrajovačkou vtláčala vzor šupiniek.)
Pečieme prvých 20 minút pri teplote 200°C, potom stiahneme teplotu na 180°C a ešte 20 minút dopečieme. Necháme vychladnúť, nakrájame na porcie a coulibiac podávame mierne teplý alebo izbovej teploty s citrónom a ľahkým listovým šalátom.
Chia Lemon Drop Martini
- 1 a ½ dielu vodky
- 1 diel citrónového alebo pomarančového likéru
- ½ dielu citrónovej šťavy
- ½ dielu cukrového sirupu (rovnaké množstvo cukru a vody)
- ľad
- na 1 pohár 1 lyžička napučaných chia semienok
- trocha kryštálového cukru
- 1 citrón
Na cukrový sirup si v hrnci zohrejeme rovnaké množstvo vody s cukrom a necháme cukor roztopiť. Cukrový sirup odstavíme a necháme vychladnúť.
Chia semienka zalejeme dostatočným množstvom studenej vody (cca v pomere 1:10) a necháme asi 10 minút napučať.
Na cukrovú krustu si na tanier nasypeme kryštálový cukor a zmiešame ho s kôrou, postrúhanou z 1 citróna. Okraj pohárov otrieme o rozrezaný citrón a pootáčame ich v ochutenom cukre, aby vznikol efektný cukrový okraj. Necháme zaschnúť.
Do shakera vložíme pár kociek ľadu, vodku, limoncello, citrónovú šťavu a cukrový sirup v pomeroch podľa rozpisu uvedeného vyššie a krátko pretrasieme.
Do každého pohára s cukrovou krustou dáme za lyžičku napučaných chia semienok a zalejeme precedeným drinkom zo shakera. Podávame ihneď.
Parmezánové čipsy
- parmezán (z jedného balenia – 170 g parmezánu vyjde asi 18 čipsov)
Rúru si predhrejeme na 180 – 200°C. Plechy na pečenie si vystelieme pečiacim papierom.
Z jemne postrúhaného parmezánu si lyžicou nasypeme na plechy kôpky, mierne ich popritláčame v rovnomernej vrstve a dáme zapiecť, kým sa syr neroztopí a nezačne pobublávať. Potom plechy vyberieme a necháme syr úplne vychladnúť. Stuhnuté parmezánové čipsy opatrne odlepíme z papiera a poukladáme na servírovací tanier. Podávame k nápojom ako slanú chuťovku, ako súčasť studených mís alebo ako jedlú dekoráciu na dozdobenie tanierov.
Slovom nadhera!! Vsetko vyzera bozsky, skvele fotky 😉 Vsetko najlepsie v novom roku moja oblubena gurmanska rodinka! :)) Erika + klokany a koaly 😉
Ďakujeme, Eri, práve som ťa včera spomínala, že si už v Austrálii dlhšie ako som bola ja, respect! Pozerali sme v telke A. Bourdaina, dávali zrovna diel zo Sydney a hovoril, že tam asi zostane žiť 😀 Že je tam strašne dobre. A že sú tam všetci spokojní a nesťažujú sa na nič…
Pamätám si ten pocit, bolo to fantastické. Tak si to užívaj!
Jaj, a keď budeš mať chuť na dobré mäsko, šunku alebo inú delikatesu, skoč k Victorovi Churchillovi – jeho mäsiarstvo volajú Tiffany :))) http://www.victorchurchill.com
Drž sa, papa!
Odkedy som videla tento recept na kulebjaku, vedela som, ze ju chcem a musim skusit. Este pred par dnami som poslala manzela kupit listkove cesto do M&S, ze ho teda vyskusame, ked bude prilezitost. A ked som v sobotu vecer uvazovala, co uvarit na nedelny obed, prezerala som si zoznam jedal, ktore si ukladam na pintereste a tam mi hned do oci padla tato kulebjaka. No nebolo viac treba rozmyslat! Uvarila som ryzu, ochutila ju, oblansirovala rybu, prichystala vajicka, rozohriala ruru a vyvalkala cesto. Hned sa mi zdalo, ze ma nejaku cudesnu konzistenciu a je ine na dotyk, ale hovorila som si, ze to bude asi tym, ze je to skratka take ine poctivejsie cesto bez aditiv. Vsetko som nan naskladala a ked som isla vyvalkat vrchny plat, padol mi do oka napis na obale- shortcrust pastry… 😀 Uplne zdesena som zrazu nevedela, co robit. Ci poslat manzela do obchodu po dalsie, tentokrat uz naozaj listkove cesto, alebo to dorobit s tym, co mam. Pouzila som to, co som mala. Keby si citila, tu nasladlu vonu, ktora sa sirila celym bytom 😀 Aj po upeceni to vyzeralo stale tak, ze to bude sladke, pretoze ta vona bola riadne silna a ked sme to rozkrojili, premiesala sa s vonou ryby a to uz mi fakt nebolo vsetko jedno. Ale napokon to chutovo nebolo az take zle, zvlast, ked sme cesto na tanieri odkladali bokom 🙂
Tak ja len taky dlhsi report z mojho vcerajsieho dobrodruzstva, ktore ma vyviedlo z miery. Ale inak je to cele vynikajuce. Bala som sa trosku tych citronov, ryza sa mi zdala byt dost kysla, no po upeceni to bolo cele prijemne svieze a naozaj, naozaj chutne jedlo. Dakujem za dalsi super recept!
Alenka, to s tým „shortcrust“ a „puff“ je presne to, čoho som sa obávala. M&S ich totiž predáva pod rovnakým názvom „lístkové“, resp. ich tak propagovali vo svojich letákoch, kde som si to všimla a písomne ich upozornila, že „shortcrust“ v žiadnom prípade lístkové cesto nie je. Bohužiaľ sa mi neozvali, tak neviem, či s tými názvami niečo urobili. Keď som to lístkové v M&S kupovala, siahla som po ňom do mraziaceho boxu a vytiahla som „shortcrust“, ale našťastie som si to hneď všimla a musela dlho loviť, aby som „puff pastry“ našla. Takže je možné, že sa podobne stalo aj tvojmu mužovi… Mrzí ma to o to zvlášť, že som presne takéto problémy s chybnými názvami očakávala.
A s tou ryžou sa mi to nepozdáva, moja kyslá nebola. Citrón som mala dosť veľký, ale nebolo to veľmi kyslé, len sa tým pekne vybalansovali chute…
Juj, no, stáva sa…
Ale ved zajtra idem po dalsie zasoby do M&S, tak uz kupim to spravne cesto a ak bude zle oznacene, skusim niekoho upozornit priamo v obchode.
Mne sa ryza zdala kysla iba pred upecenim, ked som ju ochutnavala. No ked sa to vsetko spolu upieklo, bolo to genialne, naozaj pekne vysperkovany recept, ziadnu ingredienciu netreba menit za inu, ani uberat alebo pridavat. Vsetko to spolu hra 🙂 Malokedy natrafim na takyto dobry recept, vdaka Zuzka!
Tak super! Škoda toho cesta, lebo my sme sa bili práve o tie kraje, kde bolo najviac cesta. To pravé lístkové (s maslom) je ohromná lahôdka…