Posledné mesiace na mňa z každej strany vyskakovali recepty s použitím bazového sirupu, až som si povedala, že si ho spravím. Niežeby sa nedal pohodlne kúpiť, ale, ako to už u mňa býva, všetko si chcem vyskúšať. Zloženie bazového sirupu je viac-menej stále o tom istom, postupy sa môžu mierne líšiť. Vyskúšala som dva – jeden „slovenský“, druhý „britský“ – obidva fungujú a chutia rovnako (dobre). Viac dávok a receptov mi už rodina zatrhla, nemusím to vraj preháňať.

Nemám v úmysle piť celé leto bazovú malinovku. Fľaštička domáceho sirupu je skvelý darček pre kohokoľvek. A mať v zásobe jednu, dve fľaše sa zíde kvôli všetkým tým receptom, na ktoré treba bazový sirup. Veď posúďte sami. Bazový sirup skvele využijete do miešaných drinkov. Všade tam, kam dávate sweet & sour mix, napríklad. Alebo s vodkou alebo ginom a sódou, alebo do vínneho striku. Bazový sirup sa dá použiť aj do šalátovej zálievky (s vínnym octom, horčicou, soľou, korením a olivovým olejom), na marinovanie ovocia alebo mäsa. Do sorbetov, zmrzlín, na dochutenie rôznych krémov, na polevy, na pokvapkanie tortových korpusov, piškót, pohárov.

Odkedy som robila sirup, vidím bazové kríky všade. Dokonca pri bráne do nášho vchodu. (V tej zelenej džungli som si ho predtým vôbec nevšimla.) Príprava vlastných produktov človeku naozaj otvorí oči. A zaráža ma, že sa u nás baza tak málo komerčne využíva. (Ak neberiem do úvahy „čučoriedkové“ jogurty a spol.) Je jej všade kopec a je úplne zadarmo. Šikovný majiteľ reštaurácie by mohol momentálne viac ako dva mesiace ponúkať vyprážané bazové kvety nasladko aj naslano či iné pochúťky a normálne zarobiť. A čo ešte, keby začal ponúkať aj bazovú sirupovú vodu…

Bazový sirup I

  • 2 l vody
  • 2 kg cukru
  • 20 kvetov bazy
  • 70 g kyseliny citrónovej

Do prevarenej a vychladnutej vody namočíme bazové kvety, pridáme kyselinu citrónovú, premiešame a nechám stáť 24 hodín pri izbovej teplote. Na druhý deň šťavu zlejeme cez sito s gázou, bavlnenou plienkou alebo vatou do hrnca, pridáme cukor, prevaríme a ešte horúce nalievame do fliaš. (Fľaše uzavrieme a môžeme nechať nasucho sterilizovať pod perinou alebo dekou.)

Bazový sirup II

  • 1,8 kg cukru
  • 1,2 l vody
  • 20 kvetov bazy
  • 75 g kyseliny citrónovej
  • 1 citrón

Vodu s cukrom prevaríme na sirup a zalejeme ním bazové kvety. Pridáme kyselinu citrónovú, kôru z citróna a zvyšok citróna pokrájaného na plátky. Premiešame a necháme stáť 24 hodín. Potom zlejeme cez sitko s gázou, bavlnenou plienkou alebo vatou a plníme do vysterilizovaných fliaš. Fľaše uzavrieme a odložíme do špajze.