S blížiacim sa čínskym novým rokom sa celý mesiac na Foodnetworku venujú ázijským jedlám a kultúre stravovania. To je pre mňa úplná pasia. Sledujem úžasné zábery z kulinárskych rajov ako Šanghaj, Hong Kong, Taipei, Singapur a ich miestne trhy s čerstvými produktmi, nezameniteľnými špecialitami a podvedome si do pamäte zapisujem tipy, kam zájsť na dobré jedlo a čo všetko ochutnať. Veď raz…!

Moju lásku k čínskej kuchyni ešte podporil vianočný darček – Culinaria Číny, čo ma teší o to viac, že je v češtine a môžem sa konečne dozvedieť naše prepisy čínskych názvov jedál, potravín a termínov, ktoré poznám len cez angličtinu a zle ich v písomnej forme používam. Okrem toho, že sú v nej skvelé recepty, ktoré si porovnávam s receptmi od iných autorov, je táto kniha úžasným čítaním a sprievodcom obsiahlou čínskou gastronómiou od histórie až po jej regionálne špecifiká.

Na počesť blížiaceho sa čínskeho nového roka som si chcela vyskúšať jedno známe čínske jedlo – levie hlavy – mäsové gule s kapustou a vývarom. Recept na ne sa mi zapáčil u Ching-He Huang (ak správne chápem prepisy, po našom by sa mala volať Čing-Chi Chuangová) a pripravila som ho z bravčového mäsa a pekingskej kapusty. Mám ďalší vynikajúci recept na zaujímavé rodinné jedlo, ktoré chutilo manželovi, aj jeden a pol ročnej dcére. Niet čo dodať.

Levie hlavy

  • 500 g mletého mäsa
  • 300 g kapusty
  • 3 sušené huby (šitake)
  • 750 ml vývaru
  • 1 lyžica ryžového vína (alebo suchého sherry)
  • 2 lyžice svetlej sójovej omáčky
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 1 lyžica škrobovej múčky
  • 1 vajce
  • soľ, biele korenie
  • 2 jarné cibuľky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2,5 cm kúsok ďumbiera
  • rastlinný olej
  • tmavá sójová omáčka
  • sezamový olej
  • jarné cibuľky na servírovanie

Sušené huby namočíme na 15 minút do horúceho vývaru, aby nasiakli. Potom ich vyberieme a nakrájame na plátky. Rúru si predhrejeme na 120 – 150˚C. Medzitým z mletého mäsa, posekaných jarných cibuliek, cesnaku, ďumbiera, ryžového vína, svetlej sójovej omáčky, sezamového oleja, škrobu, vajca a štipky soli a korenia vymiešame mäsovú zmes, z ktorej mokrými rukami vytvarujeme gule o trocha väčšie ako golfové loptičky. Gule v dostatočnom množstve oleja na panvici zo všetkých strán opečieme, aby sa zatiahli a preložíme ich do hlbšieho pekáčika. Z panvice zlejeme prebytočný olej, necháme ho len za lyžicu a opražíme na ňom pokrájané huby, zalejeme horúcim vývarom a dochutíme tmavou sójovou omáčkou, pár kvapkami sezamového oleja, prípadne ešte aj soľou. Do pekáča medzi opečené gule poukladáme kapustu, pozdĺžne rozkrájanú na osminky, zalejeme všetko vývarom, kapustu ešte posolíme, pekáč zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry pri nízkej teplote cca 30 minút, alebo pokým kapusta dostatočne nezmäkne. Levie hlavy s kapustou podávame s varenou ryžou, do ktorej sa vývar z pekáča dobre vsiakne a posypeme ich posekanou jarnou cibuľkou.

Ďalšie recepty s mletým mäsom:
Talianska trikolóra v žemli
Trochu iný duch Vianoc
Na ihlách
Ako sa preberá rodinná štafeta
Tôi muốn mua đậu phụ
Po diaľnici do gastronomického neba
Kamufláž na sto spôsobov
Klobáskovanie
Ako ma bobotie postavilo na nohy