Naša tohtoročná vianočná párty bola trochu iná. 8 dospelých, 6 detí, 1 migréna (chvalabohu, nie moja)… nemusím ďalej vysvetľovať. Nestihla som ani vianočnú výzdobu, ani prestrieť a naaranžovať jedlo, ani ho dokončiť včas . Nestihli sme poriadne fotiť, no proste chaos.

Menu sa nieslo v mierne arabskom(!) duchu, ale práve to zožalo najväčší úspech. Všetci, čo ste nepodľahli hummusu, či guacamole, zbystrite pozornosť. Je tu nová kráľovná vegetariánskych lahôdok s exotickým pôvodom. Muhammara. Jednoducho rozprávka z tisíc a jednej noci. Musíte vyskúšať. Predstavte si chuť sladkej červenej kápie, vlašských orechov a chleba. V jednom. Na sladko-kyslo. S príchuťou rímskej rasce, cesnaku a granátového jablka. Už tušíte?

Podľa nadšených ohlasov a prázdnych tanierov som usúdila, že párty bola fajn a že všetok ten stres a chaos stáli za to, hostia sa cítili výborne. Do budúceho roka sa už určite polepším a lepšie zorganizujem (vravím si každý rok). Nateraz si však dávam pohov a skúsim sa konečne sústrediť (ak som toho ešte vôbec schopná) na štedrovečernú hostinu a sviatočné menu. Dúfam, že bude prebiehať v pokojnejšej atmosfére, tak ako to má byť. Alebo je to len zbožné želanie všetkých uštvaných gazdiniek?

Muhammara

  • 4 veľké červené kápie
  • olej
  • soľ, čierne korenie
  • 70 g vlašských orechov
  • (1 lyžica štipľavej paprikovej pasty alebo 1 čili paprička)
  • ½ lyžičky mletej rímskej rasce
  • striedka z 1 a pol krajca bieleho chleba
  • 1 lyžica medu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • zrnká granátového jablka

Kápie dáme na plech, pokvapkáme olejom, posolíme a okoreníme, premiešame, aby boli celé naolejované a dáme piecť do rúry pri 170˚C, kým sa na nich nezačnú tvoriť hnedé bubliny. Pootáčame, aby boli papriky zo všetkých strán hnedé, potom vyberieme a zavrieme do tesniaceho hrnca alebo mikroténového vrecka, aby sa sparili. Po vychladnutí ich ošúpeme, očistíme od semienok a stopiek a natrháme na menšie kusy. Takto upravenú papriku rozmixujeme v mixéri s orechmi, chlebom, troškou vody, medom a citrónovou šťavou, cesnakom, rímskou rascou a ak chceme štipľavé, tak aj s paprikovou pastou alebo čili. Mixujeme dohladka s troškou oleja a dochutíme soľou, ak treba. Podávame posypané zrnkami granátového jablka alebo lístkami mäty ako predjedlo alebo dip s pečivom, toastami alebo tyčinkami surovej zeleniny.

Mäsové guľky merguez

  • cca 500 g mletého jahňacieho alebo hovädzieho mäsa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • hrsť petržlenovej alebo koriandrovej vňate
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice mletej červenej papriky
  • ½ lyžice mletého feniklu
  • ½ lyžice mletej rímskej rasce
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžička mletého koriandru
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky kajenského korenia
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia

Mleté mäso zmiešame so zmesou suchých korenín a soli a necháme v chladničke odležať napr. cez noc. Potom do mäsovej zmesi pridáme pretlačený cesnak, posekanú vňať a vajcia a dobre premiešame. Z masy tvoríme namočenými dlaňami malé guľky, ktoré kladieme na plech a pečieme cca 25 minút v rúre pri 180˚C, kým sa neprepečú. Podávame ako jednohubky napr. s jogurtovým dipom, horčicou alebo chutney, alebo so šalátom a kuskusom ako hlavné jedlo.

Ďalšie recepty s mletým mäsom:
Talianska trikolóra v žemli
Na ihlách
Ako sa preberá rodinná štafeta
Tôi muốn mua đậu phụ
Po diaľnici do gastronomického neba
Kamufláž na sto spôsobov
Klobáskovanie
Levie hlavy
Ako ma bobotie postavilo na nohy